“Türkiye taklit olmayan bir anayasaya kavuşacaktır”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, “Türkiyemiz taklit olmayan, toplumla uzlaşan, günün şartlarına cevap veren, özlü, yalın, ikide bir değişiklik yapılmasını gerektirmeyen kalıcı nitelikte bir Anayasa'ya kavuşacaktır” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 27.01.2016 09:36
  • Güncelleme Tarihi : 27.01.2016 09:36
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Türkiye taklit olmayan bir anayasaya kavuşacaktır”

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay Başkanlığı ve Kamu Denetçiliği Kurumu bütçeleri görüşüldü. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Sayıştay Başkanı Recai Akyel ve Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Nihat Ömeroğlu milletvekillerine sunum yaptı.

“UZLAŞMA ORTAYA ÇIKTI”

TBMM Başkanı Kahraman, Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya acilen ihtiyacı olduğunu belirterek şunları dedi: “1982 Anayasası gerek hazırlanış şartları gerekse hedeflediği ve yol açtığı sonuçlar itibariyle Türkiye'ye yakışmamaktadır. Bu konuda siyasal partilerin, akademik camianın ve iş dünyasının ortak şikayet ve duyarlılıklara sahip bulunduğu herkesin malumudur. Toplumda, ülkenin yeni bir Anayasa ihtiyacının bulunduğu yönünde genel bir uzlaşma mevcuttur. İnancım odur ki, Türkiyemiz taklit olmayan, toplumun ruh köküne, manevi ve milli değerlere dayanan, hak ve hürriyetleri teminat altına alan, toplumla uzlaşan, tarihi köklerimize ve içtimai yağımıza uygun, günün şartlarına cevap veren, özlü, yalın, ikide bir değişiklik yapılmasını gerektirmeyen kalıcı nitelikte bir Anayasa'ya kavuşacaktır. Anayasamızın toplumumuzun ve devletimizin ihtiyaçlarına cevap veren yeni bir Anayasa olmuş hususunda genel bir mutabakat ve uzlaşma ortaya çıkmış bulunmaktadır.”

BÜTÇE TEKLİFİ

Kahraman, şunları kaydetti: “2016 yılı bütçe teklifimiz ise, 2015 yılı Ekim ayında Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı'na gönderilen teklifte herhangi bir değişiklik yapılmaksızın 840 milyon 29 bin Türk Lirası olarak Komisyona sunulmuştur. Bütçe teklifimizin dağılımına bakıldığında; personel giderleri yüzde 58, Sosyal Güvenlik Prim Giderleri yüzde 7,5, mal ve hizmet alım giderleri yüzde 15,8, vadi transferler yüzde 13,1, sermaye giderleri yüzde 5,4, sermaye transferleri ise binde 2 oranında ağırlığa sahiptir. Ayrıca TBMM bütçesi içinde Kamu Denetçiliği Kurumu bütçesine hazine yardım olarak 19 milyon 68 bin Türk Lirası pay ayrılmıştır. Bu tutar bütçemizin yaklaşık yüzde 2'sini oluşturmaktadır.”

CUMHURBAŞKANLIĞI BÜTÇESİ

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga,  Cumhurbaşkanlığı'nın 2016 bütçesine ilişkin olarak şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanlığı'nın 2016 bütçesi için öngörülen miktar, 434 milyon 96 bin olarak tespit edilmiştir. Bu bütçenin 83 milyon 943 bin lirası personel giderleri, 6 milyon 760 bin lirası Sosyal Güvenlik prim giderleri, 165 milyon 393 bin lirası mal ve hizmet alım giderleri, 8 milyon lirası cari transfer ödeneği ve 170 milyon lirası da sermaye ödeneği olarak belirlenmiştir. Bu bütçe İle Cumhurbaşkanlığı, Anayasa'da belirtilen ve milletimizin kendisinden beklediği görevleri layıkıyla yerine getirmenin çabası içindedir.” (İHA/ANKARA)

Haber Merkezi