Yıldırım “Siber güvenliğin önemini” vurguladı

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Bilişim Derneğinin düzenlediği 33. Ulusal Bilişim Kurultayı'na katıldı. Yıldırım, konuşmasında siber güvenliğin önemine işaret etti


  • Oluşturulma Tarihi : 09.12.2016 09:19
  • Güncelleme Tarihi : 09.12.2016 09:19
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yıldırım “Siber güvenliğin önemini” vurguladı

Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, "Dün Fırat Kalkanı Harekatı'nda şehit olan askerimize Allah'tan rahmet diliyorum, yaralı askerlerimize de şifalar diliyorum. Hiç şüpheniz olmasın ki Allah'ın izniyle, bu terör belasını ortadan kaldıracağız, buna kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Her yıl programı müsait olduğu sürece geleneksel hale gelen bu kurultaya katıldığını hatırlatan Yıldırım, "Bilişimin gücünü biz 15 Temmuz gecesi gördük. Hain darbeciler aslında her şeyi yaptıklarını düşünüyorlardı. Artık her şey elimizde, önümüzde kim durabilir dercesine alçak bir şekilde meydanlara inmişlerdi. Ancak her şey hesap edilmişti de hesap edemedikleri şey bu milletin istiklal ve özgürlük aşkıydı. Bu işini bana göre gizli kahramanları medya mensuplarıdır, basındır. Çünkü basın ve medya, burada tarihi bir görev üstlenmiştir” şeklinde konuştu.

KONU MEMLEKET OLURSA GERİSİ TEFERRUATTIR

"Bilişimin darbenin bastırılmasındaki gücünü, hakkını teslim etmemiz lazım" diyen Yıldırım, "Basın yayın kuruluşlarımız, medya kuruluşlarımızın vatanseverlik anlayışıyla ortaya koydukları yayınlarıyla katkılarını teslim etmemiz lazım. Darbeden sonra siyasi duruşta birtakım sapma gösterenler oldu ama biz olduğumuz yerdeyiz, konu memleket olursa gerisi teferruattır. Memleketin konularında asla ve asla siyaset olmaz. Bu konuda MHP'ye ilkeli tutumu dolayısıyla teşekkür ediyorum. Ana muhalefet partisinden de başlangıçtaki duruşunu muhafaza etmesi toplumun beklentisiydi. Darbecilerin mağduriyetinden söz etmek şehitlerimizin ruhunu incitiyor, onların yakınlarını incitiyor. Darbeciler elbette ki hesabını sonuna kadar verecek. Hükümetle probleminiz olabilir ama bir şeyi birbirinden ayırt etmemiz lazım, konu beka meselesi olunca orada siyaset biter. Bizim milletimiz bunu görmek istiyor" ifadelerini kullandı.

VERİLERİN YÜZDE 80'İ DIŞARIDA DEPOLANIYOR

Artık savaşların tankla, tüfekle olmadığını, bilgiyle olduğunu anlatan Yıldırım, "İkinci Irak harekatı bir tek kurşun atılmadan tamamlandı, çünkü bilişimi kullandılar. Bütün noktaları tespit ettiler, oradaki komutanlara mesaj verdiler. 'Araçları, tankları bir kenara bırakın şöyle bir kenara dizilin size bir şey yapmayacağız' dediler. Arap Baharı dediğimiz hareketlerde de bilişimin önemli rolünü gördük. Gezi olaylarında bilişimin nasıl aymazca, nasıl terörü teşvik eder şekilde kullanıldığına şahit olduk. Bilişimi hem iyi amaçlı kullanabilir hem de bir ülkeyi yok etmek için kullanabilirsiniz aynen ilaç gibi, bazen tedavi bazen zehir olabiliyor. Bilişimde sorumluluk anlayışını geliştirebilecek bir yapıyı getirmemiz lazım. Sanal dünya yalan dünya değil, sorumsuz dünya değil, sosyal medya sorumsuz medya değil. Bunların etiğinin zaman içinde oluşması lazım. Bugün Türkiye'de üretilen verilerin yüzde 80'i dışarıda depolanıyor. Bir sorunumuz olduğunda bunlara ulaşımda zorluk çekiyoruz. Tahribat dönülmez noktaya gelmiş oluyor. Çok kısa bir süre içinde veri merkezlerinin kurulması ve teşvik edilmesi dahil, KHK, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin geliştirilmesine yönelik aldığımız kararlar içinde bunu da dahil ettik. Veri merkezi kurabilmek için olabilecek her türlü desteği verdik, yer temini, enerji, çalışanlar her ne varsa, parasal destek, geriye ne kalıyor, babayiğitler kalıyor. Gelip kuracak, çalıştıracaklar ve verilerimizi içeride tutacağız. Bunları yaptığımız zaman içerik sağlayıcıları da oraya gelecekler" diye konuştu.

BAŞBAKAN OPERATÖRLERE SESLENDİ

Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Burada, operatörlere çok açık bir şey söylüyorum, burada kıskançlığı bırakın, geç kalıyoruz, çok zaman kaybettik. Kardeşim, yollar hepinizin. Yol altyapıdır. Üstünde istediğiniz işi yapın. İstediğiniz kadar rekabet oluşturun ama yol için kavga etmeyin, bırakın yol ortak değer, ihtiyaçtır. Yolu beraber yapalım, herkes burada üzerine düşen görevi yapsın. Bu yönde ciddi bir anlayış birliğinize geldiğinizi gördüm. İkincisi de yerlileşme, yazılım başta olmak üzere donanım. Yerlileşme ve millileşme hamlesine hız vermemiz gerekiyor. Bilişimle ilgili ciromuz çok fazla değil, 80 milyar para değil. Türkiye'nin kaynağı bunun çok üzerinde." (İHA)

 

Haber Merkezi