- Siyaset
- 29.05.2025 18:39
Orta Vadeli Program’ın kararlılıkla sürdürülmesinin önemine vurgu yapan Yorgancılar, “Sanayicinin elindeki tek kılavuz Orta Vadeli Program'dır. Ekstrem durumlar olabilir ancak sanayicinin önünü görebilmesi için bu programın uygulanması ve kararlılıkla sürdürülmesi önemli" dedi.
KEMAL ÖZKURT / Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu idaresinde, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve meclis üyesi sanayicilerin katılımıyla gerçekleşti. Güncel ekonomik değerlendirmelerde bulunan Başkan Yorgancılar, sanayicinin öngörülebilir bir ekonomi ortamına ihtiyacı olduğunu vurguladı. Orta Vadeli Program’ın (OVP) hedeflerine sadık kalınmasının kritik olduğunu belirten Yorgancılar, “Öngörülebilir bir ekonomik ortamın oluşturulması en büyük beklentimiz. Yani Orta Vadeli Programın hedeflediğini gibi yıl başındaki hedeflerine ulaşmalıdır. Elbette çok ekstrem bir gelişme olursa güncellenebilir. Ancak sanayicinin önünü görebilmesi için bu programın uygulanması ve kararlılıkla sürdürülmesi önemli. Tek bir kılavuzumuz var; Orta Vadeli Program" dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBBB)'nin Türkiye Ekonomik Şurası'nda gündeme gelen sorunları aktaran Yorgancılar, "Şura’daki konuşmalar iki etaptan oluştu. İlk etap basına açıktı, sonra kapalı bölüme geçildi. Basına kapalı kısımda TOBB Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun yaptığı konuşma çok etkiliydi. Burada yapılsa hepiniz ayakta alkışlardınız. Enflasyondan tutun, işsizliğe, faizlere, yatırım ortamına kadar ne varsa, bu şurada hepsini tek tek dile getirdi. Ağırlıklı olarak şu başlıkların altı çizildi; Borsalar, Zirai don kaynaklı destek talebi ve su kaynaklarının artırılması, etkin kullanılması, maliyetlerin yüksekliği, süt üreticisinin sorunları, Ticaret Odaları ve TSO'lar, zincir marketlerin her ürünü satması, altyapı ve ulaşım sorunları, nefes kredisinin başlatılması, teşvik sistemi, ticari kredi kartlarındaki taksit sorununun giderilmesi, Sanayi Odaları ise finansmana erişim, emek yoğun sektörler başta olmak üzere ihracatçıların rekabet gücünün zayıflaması, GES yatırımlarında trafo yetersizliği, bankalara ödenen faizin belli bir kısmını finans gideri kabul edilmesi, KOBİ tanımının güncellenmesi, istihdamın desteklenmesi" ifadelerini kullandı.
Orta Vadeli Prograam’ın sanayicinin önünü görebilmesi kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğine dikkat çeken Yorgancılar, “Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcılar ile 60’tan fazla toplantı gerçekleştirdi ve kendi beyanına göre yatırımcıların kendisine yönelttiği ortak 4 soruyu açıkladı. Bu 4 soru, sanırım sadece dışarda değil, içerde de cevabı merakla beklenen sorular. Bu sorular; İçerideki siyasi gelişmelere karşı programın dayanıklılığı, küresel belirsizliklere karşı Türkiye’nin dayanıklılığı, belirsiz ortamda Türkiye’nin programı nasıl şekilleneceği ve bu belirsizliğin Türkiye ekonomisine etkisi nasıl olacağı yönündeydi. Söz konusu endişelerin giderilerek, güvenilir, öngörülebilir bir ekonomik ortamın oluşturulması en büyük beklentimiz. Yani Orta Vadeli Programın hedeflediğini gibi yıl başındaki hedeflerine ulaşmalıdır. Elbette çok ekstrem bir gelişme olursa güncellenebilir. Ancak sanayicinin önünü görebilmesi için bu programın uygulanması ve kararlılıkla sürdürülmesi önemli. Tek bir kılavuzumuz var: Orta Vadeli Program" diye konuştu.
Konuşmasının devamında Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek'in 'Ekipler güçlendirilecek. Bütün OSB’lerin giriş çıkışlarına, bütün hallerin giriş çıkışlarına vergi memurları koyacağız' sözlerini üzüntüyle karşıladıklarını belirten Yogancılar, "OSB’ler planlı kalkınma modeli çerçevesinde üretimin merkezidir. Denetime açık konumlarıyla başta; vergi ve sosyal güvenlik yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde kayıtlı ekonominin temelidir. Kayıtdışı istihdamı önlemedeki fonksiyonları ve kentsel dönüşüme etkileri ile önemli bir yere sahiptir. Üreten, istihdam sağlayan, döviz getiren sanayiciye vergi kaçırılıyor algısı şık olmamıştır. Tamam mı? Devam mı? Yol ayrımına kadar gelen sanayicinin motivasyonu yokken, önünü göremezken bu çok talihsiz bir açıklama olmuştur. Zira, bizim polisiye değil, para ve maliye politikasının eşzamanlı yürütüldüğü, üretimin desteklendiği bir politikaya ihtiyacımız vardır" dedi.