Sayfa Yükleniyor...
Aikido Organizasyonu Dernek Başkanı ve Aikido Antrenörü Engin Ergin, engelli vatandaşlara hayata katılmaları yolunda ücretsiz dersler vererek örnek bir davranışa imza atıyor
ÖZEL HABER/TANER UYANIKER
Aikido Organizasyonu Dernek Başkanı ve 4. Dan 3. Kademe Aikido Antrenörü Engin Ergin ile Japon kendini savunma sanatı olan aikido sanatı hakkında konuştuk. 20 yıldır bu sanatla uğraşan Ergin, engelli aikido takımını da kurarak bir ilki gerçekleştirdi. Engelli vatandaşların bu sporla tanışmalarını sağlayan Ergin, kursları da ücretsiz vererek örnek bir davranışa imza attı.
Aikido Eğitmeni ve Organizasyonu Dernek Başkanı Engin Ergin, aikido savunma sanatıyla tanışmasını şöyle anlattı: Çocukken uzak doğu kültürüne ve Japon savaş sanatlarına çok ilgim vardı. İzlediğim filmlerdeki hareketleri yapmaya çalışırdım. O yıllarda herkesin olduğu gibi bende bir Bruce Lee hayranıydım. Tabii onun Çinli olduğunu sonradan anladım. Esas beni etkileyen bir dizi film ise Shogon adındaki diziydi. TRTde yayınlanan bu dizi Japonyada geçiyordu ve samuraylar vardı. Bu dizi benim hayatımda bir dönüm noktası oluşturdu. Bu arada evime yakın bir yerde bir karate salonu açıldı. Bende okuluma giderken oradaki çalışmaları dışarıdan izliyordum. Ve orada gördüğüm hareketleri evde tekrarlıyordum. O karate salonuna yazılmak için babamın bana verdiği harçlığı biriktirmeye başladım. Ve yine bir gün dışarıdan çalışmaları izlerken hoca yanıma geldi ve Seni uzun zamandır görüyorum. Burada çalışmak ister misin? dedi. Bende Evet dedim. Kayıt paran var mı? dedi. Biriktirdim dedim. Gel başla dedi. Ertesi gün annemlerden gizlice salona yazıldım. Hoca Ailenin bilgisi var mı? dediğinde maalesef tatlı bir yalan söyledim Evet var dedim. Böylelikle Japon sporu olan karate ile savaş sanatları hayatıma başladım. Okuldan arta kalan zamanlarda gizlice karate çalışmalarına gidiyordum. Tabii bir gün aileme yakalandım. Ama üst kemer olmuştum. Bir zamanlar karate camiasında sıkıntılı zamanlardı. O dönemde karate yapmaktan sıkıldım. Bir arayış içerisine girdim. O günlerde bir Japon haftası düzenlendi ve aikido sanatını göstermeye hocalar gelmişti. İlk defa duyuyordum aikodoyu ve ilgiyle izledim. Hayran kaldım. Arayışıma devam ettim, araştırdım. İzmirde aikido yapılan yer bulamadım ta ki bir gün bir gazete haberinde bir hoca aikido öğretmeye İzmir Fuarındaki judo salonuna geliyormuş. Gittim tanıştım. 1996 yılında aikidoya başlamam böyle oldu. Dile kolay 20 yıldır aikido yapmaya çalışıyorum.
FELSEFESİ DERİN BİR SAVUNMA SANATI
Aikidonun kelime anlamında Aİ: uyum, Kİ: içsel enerji, DO: yol anlamına geldiğini belirten Ergin, Kısaca aikidonun hayat ve evren ile uyum yolunu ifade ettiğini söyledi. Ergin, Yüzyılımızın başlarında Morihei Ueshiba (1183-1969) isimli bir Japon savaş sanatları ustasının kendisinin şekillendirdiği, teknikleri kendisinin bulduğu evrende her zaman uyum içerisinde olmak felsefesini ilke edinmiş bir sanattır. Felsefesi çok derin, anlayabilmek için, içinde bulunmak ve yaşamak gerekir diye düşünüyorum. Aikido yapan kişinin öncelikle kendisiyle barışık olması gerekiyor, ben halen buna çalışıyorum. Bir eğitmen olsam da her zaman bir öğrenciyim diye konuştu.
DÜNYADA İLK ENGELLİ TAKIMI
Kendisinin Aikido Organizasyonu Derneğini 23.03.2011 tarihinde kurarken tüzüğe Aikido ve Japon sanatlarını hiçbir ücret talep etmeden engelli vatandaşlarımıza öğreteceğiz maddesi eklediğini ifade eden Ergin, bundan sonra da bunu nasıl yapacağına yönelik çalışmalara başladığını söyledi. Ergin, Araştırmalarımda dünyada engelli olup aikido yapan 1-2 kişi olduğunu gördüm ancak içerisinde işitme engelli, bedensel engelli, Down sendromlu, MS hastası, görme engelli kişilerin olduğu bir takım yoktu. Bunun çalışmalarını yapan dünyada tek ben oldum. Yıllar önce aikido yapmak için bana gelen, doğuştan kalça çıkıklığı olan Selahattin Avent ağabeyimize aikido öğretiyordum. Onun seviyesinin ilerlemesi olumluydu. Hareketler güzelleşmeye başlamıştı. Ona teklif ettim ve Gel seninle aikidoyu engelli vatandaşlarımıza öğretelim dedim. Böylelikle 2012 yılında ilk temeller atılmış oldu. Daha sonra da Aikido Engel Tanımıyor platformunu kurdum. İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmetleri Müdürlüğümüz ücretsiz verdiğim dersler için tanıtım çalışmalarına destek odu. Engelsİzmir 2013 çalışmalarında Sayın Doç.Dr. Levent Köstem başkanlığında ve Sayın Prof.Dr. Gülgün Erdoğan Tosunun yardımları ile kongre içerisinde uluslararası konuklarımız ile ilk aikido gösterimizi ve çalışmalarımızı engelli vatandaşlarımıza tanıttık. Ve bu çalışmalar dünyada ses getirdi. Bizi Synchronicity (Eşzamanlılık) bir engelli kongresine davet ettiler. İngilterenin Jersey adasında olacak olan bu kongrede beni engelli eğitmeni olarak davet ettiler. Dünyada böyle bir takım yok. Bunun güzel şehrimiz İzmirden çıkması büyük onur verici. Biz çalışmalarımız ve sayımızı sürekli arttırmaya çalışıyoruz. Takımımızın adı Aikido Engel Tanımıyor. Bizim videolarımıza sosyal medyada bu isim ile ulaşabilirsiniz. Yakın zamanda kendi imkanlarımız ile takımdan birkaç arkadaşımızı Bulgaristanda düzenlenen aikido seminere özel gösteri yapmaya gönderme fırsatı yakaladım ve uluslararası alanda da tanınmış olduk. Şimdi davetler geliyor ancak bir sponsorumuz olmadığı için gidemiyoruz. Takım olmanın gerektirdiği spor eşyalarını almaya çalışıyoruz dedi.
ENGELLİLERİN ÖZGÜVENİ ARTTI
Engelli kelimesinin kendisi için sadece bir kelime olduğunu belirten Ergin, engelli kişilerin neler yapabildiklerini insanların görünce ağladıklarını söyledi. Bu durumun engellilerin özgüvenlerini artırdığını ifade eden Ergin, Ben elimden geleni yönetim kurulu arkadaşlarım ile birlikte yapmaya çalışıyorum. Destek gördükçe daha güzel çalışmalar yapacağız. Amacımız paralimpikte engelli gösteri takımı olmak. Aikidonun müsabakası ve yarışmaları olmadığı için paralimpik olamıyoruz ancak neden Paralimpik Oyunlarda bir özel gösteri takımı olamıyoruz? Bunun olması en büyük hayalimiz. Bu olamayacak bir şey değil. Yeter ki engelli vatandaşlarımıza destek olalım diyen sayın yetkililerimiz bu konuya da destek olsunlar dedi.
Aikidonun engelli vatandaşlar üzerindeki çok olumlu bir etkisi olduğunu söyleyen Ergin, Bir kere özgüvenleri arttı. Engelinden dolayı evlerinden çıkmayan engelli vatandaşlara bu sanatın inceliklerini öğretmek istediğimizi söylediğimizde çok istekli olduklarını gördüm. Engelli derneklerinin yapmış oldukları standart eğitimlerin dışında bir eğitim olduğu için çok pozitif oldu. Aikido kişisel gelişimlerine büyük katkı sağlıyor diye konuştu.
Kısa soru ve cevaplar
İnsanlar neden aikido yapmalı?
Aikido öncelikle bir savunma sanatı. Yenmek ve yenilmek üzere kurulu değil. İçinde yarış yok kendinizle barışık olmayı öğretiyor. Egolarınızı bir kenara atmanızı hatta zamanla yok etmenizi sağlıyor. Stratejik düşünmeyi sağlıyor ani karar verme yeteneğini arttırıyor. Bu sebeplerden dolayı çok tercih edilen bir sanattır.
Her yaştan insanın yapabileceği bir spor mu?
Aikido her yaştan bireylerin yapabileceği bir Japon savunma sanatı. Herkes aikido yapabilir ve içerisindeki tekniklerden kendi vücuduna ezberletebileceği çok teknik var.
Aikidonun kuşaklarından bahsedebilir misiniz?
Aikido da beyaz kahverengi ve siyah kemer var. Ancak son dönemde çocuklarda renkli kemer uygulaması yapılıyor; beyaz, sarı, turuncu, yeşil, mavi, kahverengi ve siyah.
Ülkede aikido sporuna ilgiyi nasıl buluyorsunuz? Geliştirilmesi için neler yapılabilir?
Ülkemizde Aikido Türkiye Wushu Federasyonu çatısı altında bir branş. Ve Türk aikidosu çok ilerledi. Yıllar önce Lemi Bağdatlılar hocamızın Japonyaya yazdığı bir mektup ile başlayan aikido sanatı şimdi çok ileri seviyededir. Teknik kurul başkanımız Sayın Tanser Kılıç önderliğinde çok başarılı antrenör eğitimleri ve seminerler ile ülkemizdeki aikido gelişti. Ülkemizde Japonyadan diplomasını verebilen hocalarımızda var. Bu gelişmeler onur verici.
Aikidoyu anlamak için Japon kültürünü bilmek mi gerekli?
Aikidoyu anlamak için bana göre evet Japon kültürünü bilmek gerekiyor. Yaşam şeklini, saygıyı Japoncayı bilmek gerekiyor. Çünkü bu sanat Japonlara ait bizde onlar ile ilgili bilgileri bilmeliyiz.
Aikidoda silah çalışması önemli midir?
Aikidoda silah teknikleri çok önemli. Sebebi aikidodaki tekniklerin kılıç tekniklerinden çıkmasıdır. Aikidoda, Bokken ( -tahta kılıç ) Jo ( sopa ) ve Tanto ( Tahta bıçak ) ile antrenmanlar yapılır. Bu silahlar aikidonun tekniklerini anlamada bize yardımcı olur.
Öğrencileriniz için temennileriniz nelerdir?
Aikido çok güzel bir sanat. Bu sanatın inceliklerini öğrencilerimin keşfetmesini rica ediyorum. Her zaman araştırsınlar kendilerini geliştirerek aikido çalışsınlar. Her zaman bol tekrar etsinler.
Haber Merkezi