Altınordu’dan futbolla sosyal devrim

Altınordu Kulübü ve İngiltere merkezli 2nd Chance (İkinci Şans) Derneği, sosyal yönden dezavantajlı çocukları futbolla topluma kazandırıyor. Sosyal sorumluluk anlamındaki devrim projeyi, Altınordu Kulübü Medya ve Spor Direktörü Ali Ergöçmez ile konuştuk


  • Oluşturulma Tarihi : 17.11.2015 09:04
  • Güncelleme Tarihi : 17.11.2015 09:04
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Altınordu’dan futbolla sosyal devrim

EMİRCAN IŞILDAK – ÖZEL RÖPORTAJ

Ülke futbolunun altyapı lokomotiflerinden Altınordu Futbol Kulübü, sosyal sorumluluk projelerinde çıtayı yine yukarı çekti. Kulüp, İngiltere merkezli İkinci Şans Derneği’yle işbirliği gerçekleştirerek, toplumsal ve sosyal yönden imkanları kısıtlı olan, dezavantajlı çocukları, futbol sayesinde topluma kazandıracak bir projeye imza attı. “Give Football a Chance” (Futbola Bir Şans Ver) isimli projeyle, 8 Avrupa kentinde çocuklara ulaşılacak. Avrupa’nın futboldaki en büyük sosyal sorumluluk projesi olarak hazırlanan organizasyona dair merak edilen soruları Altınordu Kulübü’nün Medya ve Spor Direktörü Ali Ergöçmez’e sorduk.

Bu projeyle Altınordu neyi hedefliyor?

Burada önemli olan şey sosyal sorumluluk projeleri;  Altınordu bir taraftar A Takım düzeyinde sportif başarıları yakalamaya, bir taraftan altyapı ve oyuncu yetiştirmeye çaba sarf ederken, bir taraftan da doğru taraftar profilini üretme gayesinde. Kulüp halkın sempatisini kazanmak ve gönüllere girmek için de sosyal sorumluluk projeleri geliştirmek zorunda. Başkan Seyit Mehmet Özkan üç sene önce Altınordu markasını teslim aldığında bu arma için Avrupa sözü verdi. Şimdi de o hedef doğrultusunda mesai harcanıyor. Hem sportif alanda hem de böyle toplumsal organizasyonlarla Altınordu’nun başarı çıtasını yukarı çekmeye çalışıyoruz. Ayrıca Altınordu’nun taraftar profili 60 yaş ve üstü; bu tabloyu değiştirmek, genç futbolseverleri de Altınordu markasının yanına çekmek istiyoruz.

Kuruluş hikayesi de sosyal bir benzerlik taşıyor galiba…

Altınordu çok köklü bir camia. Kurucusu Eczacıbaşı ailesi. Bugün çok büyük holdinglerin, çok tanınmış iş adamlarını Altınordu’yla temas etmiş, bu renklere dokunmuş. Bu kulüp çok sosyal bir kulüp, biz de gerçekleştirdiğimiz projelerle buna katkı sağlamak istedik. Bu doğrultuda down sendromlu çocuklara müsabaka düzenledik. Kulüp içinde görev dağılımı çok başarılı bir durumda. ‘Sosyal İşler Direktörlüğü’ diye bir mesai alanı var mesela; Bunu Türkiye’de başka bir spor kulübünde göremezsiniz.

Çocuklar için futbolla sosyalliği nasıl birleştiriyorsunuz?

Bakıldığında Türkiye’de profesyonel ligler kurulduğundan beri birileri şampiyon oluyor. Biz de son dönemde çalışmalarımızın meyvesini alıyoruz, sportif başarılar yakalıyoruz. Ancak bunu taraftara da yansıtmamız, vatandaşımıza yaymamız lazım. Halka ne kadar dokunabiliyoruz? Tribüne gerçekten o takımı seven futbol seyircisini nasıl çekebiliriz? Bunu irdeliyoruz. Bunun da farklı yolları var. Örneğin down sendromlu çocuklarımıza ulaşıyoruz, onlara futbol oynatıyoruz. İşitme engelli gençlerimizi maçlara götürüyoruz ve oralarda özel anlatım yaptırıyoruz. Çocuklarımızı her hafta Çocuk Esirgeme Kurumu, Yaşlılar Yurdu’na götürüyoruz. Tiyatro, sinema, hayvanat bahçesi ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Çocuklarımıza tiyatro nasıl izlenir, film nasıl izlenir, bunları aşılıyoruz. Kısacası çocuklardan yola çıkarak toplumu anlamaya çalışıyoruz. Bu amaçla çocuklar için ne yapılabiliriz sorusundan hareketle ‘Futbola Bir Şans Ver’ gibi birçok projeler geliştiriyoruz. Daha önce de sömestr kupaları düzenledik.

Can Yazıcı’nın bu projede rolü ne oldu?

Can Yazıcı, İngiltere’deki 2nd Chance (İkinci Şans) Derneği ile daha önce birçok projede çalışmış, oradaki yöneticilerle çalışmalar yapmış bir isim. Bu dernek futbol dışındaki bazı branşlarda ikinci şans organizasyonları yapmış. Ancak futbolda böyle bir şey gerçekleştirilmemiş. Futbolda böyle bir şey yapmaya karar verdiklerinde Can Yazıcı Türkiye’ye gelmiş. Ülkemizde takım ararken Altınordu önerilmiş. Böyle organizasyonlara diğer takımlar çok yanaşmıyor, aksine bizim de temel misyonumuz bu işler; O yüzden de bizimle temasa geçildi. Aslında bir Avrupa projesi ve bizim de ilgimizi çekti. Önce yalnızca ülkemiz genelinde düşünüldü fakat biz bu ateşi Avrupa’ya yaymak istedik. Maddi imkanı olmayan her çocuğa futbolla ulaşmak istedik.

Avrupa’daki kulüplerin yaklaşımı nasıl oldu organizasyona?

8 şehir belirledik. Buralara tek tek gidip ziyaretlerde bulunduk. Kulüpler bu projeleri görünce çok sevindiler. Böyle çalışmaları daha önce neden akıl edemeyip, yapmadıkları konusunda da hayıflandılar. Tabi bu sırada UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ile görüştük. Erzik çok sevindi. Çünkü Türkiye adına böyle projelerde kısır kalınmış. Daha önce UEFA’ya böyle bir çalışma verilmemiş. Bu bakımdan bizi her konuda destekledi. Türkiye Futbol Federasyonu’muz da destek verince bu ateşi başlattık. İlk yıl 8 takım var ama ilerleyen yıllarda bu sayı artarak devam edecektir.

Şans bulan çocuklar nasıl müsabaka yapacaklar?

Çocuklar önce kendi ülkelerinde maç yapacaklar. Sonra birbirleri arasında mücadele edecekler. Türkiye’ye geldiklerinde U-12 Kupası’ndaki 72 takıma dahil olup, maç yapmalarını planlıyoruz. İkinci şansla sokakta futbol oynamış, kulüp eğitimi alamamış o çocuklar, Barcelona’yla, Athletic Bilbao’yla, Porto’yla maç yapma şansına erişecekler. Oradaki yaşıtlarıyla maç yapacaklar. İkinci birşans bulacaklar.Belki yaşıtlarında daha iyi oynayacaklar, kulüplerin ilgisine takılacaklar ve ilerleyen dönemde bambaşka bir hayatları olacak. Umuyoruz ki o çocukların hayatlarını kurtaracağız. Futbolcu olsa da olamasa da önemli değil, sonuç olarak böyle bir sosyal ortam içerisinde bulunacaklar ve onlar için bu inanılmaz bir fırsat olacak. Daha önce bilmeden birçok çocuğumuza ikinci şansı vermişiz aslında, çok değerli çalışmalarımız var, fakat bu proje tam anlamıyla bu amaca yönelik tasarlandığından dolayı bizim için daha özel bir anlam ifade ediyor.

Çocukların sporla iç içe olmasını nasıl sağlayacaksınız?

Onların sporla evrilip, gelişimlerini sürdürmelerini başarının anahtarıdır. Kimisi futbolcu olur sahada kalır, kimisi top toplayıcı olur futbolun içinde olur, bakarsınız birisi fizyoterapist olur, spor hekimi olur; Ama mutlaka hayattan bir şeyler kapabilmeleri lazım. Bütün mesaimizi de bu yönde yani çocuk yatırımı üzerine yapıyoruz. Sayın Başkanımız Seyit Mehmet Özkan’ın da yola çıkarken amacı bu oldu. Çocuklara yatırım yapmanın, geleceğe yatırım yapmak olduğunu temel ilke olarak benimsedi. Bu ilkeyle de tüm gayretiyle çalışıyor. Bizler de başkanımıza yardımcı olmak için elimizden geleni yapıyoruz.

Altınordu markasını Türk futbolunda nerede görüyorsunuz?

Her şeyden önce Başkanımız Seyit Mehmet Özkan, popülizmden uzak durmayı benimsemiş,  zamanını tamamen futbol yatırımlarına harcayan bir isim. Medyada sürekli bulunmayı tercih etmeyen bir başkan. Kulübün yaptığı cesaret ve sabır gerektiren bir çalışma. Bunun meyvelerini toplamaya ilerleyen sezonlarda başlayacağız. Misyonumuz tamamen oyuncu geliştirme yönünde. Bir futbol fabrikası oluşturuyoruz. Genç yıldızlarımızı yalnızca üç büyüklere değil, Avrupa’ya da göndermek istiyoruz. Ama söylediğimiz gibi bu uzun zaman isteyen, sabır gerektiren bir proje. Türk futbolunun futbol akademisini oluşturuyoruz. Barcelona’nın meşhur futbol okulu gibi neden olmayalım, bunu göreceğiz.

Hangi takımlar var?

Avrupa’nın 8 kenti “Futbola Bir Şans Ver” organizasyonunda yer alıyor. İspanya’dan Athletic Bilbao, Almanya’dan Schalke 04, İngiltere’den Sheffield United, Hollanda’dan Vitesse Arnhem, İsveç’ten Hammarby, Bosna’dan Sarajevo ve Yunanistan’dan Atromitos, organizasyon boyunca seçme yapacak kulüpler. Ancak önümüzdeki dönemlerde katılımcı ülke ve takım sayısının artması hedefleniyor.

Genç yıldızlarımız da kamera karşısına geçti 

Genç milli yıldızlarımız da proje kapsamında kamera karşısına geçip, organizasyona destek oldular. İtalya’nın Roma kulübünde futbol oynayan Salih Uçan, Manchester City’e transfer olup tüm dikkatleri üzerine çeken Genk’in genç golcüsü Enes Ünal, Trabzonspor’un milli orta sahası Okay Yokuşlu, Schalke 04’ün gurbetçi yıldızı Kaan Ayhan, Feyenoord’dan Bilal Başacıkoğlu, Gençlerbirliği’nden İrfan Can Kahveci ve Başakşehir’den Enver Cenk Şahin çocuklar için bu projeye destek olduklarını açıkladılar.

Avrupa Birliği ve UEFA’dan projeye destek

Çok uluslu bu kapsamlı projeye Avrupa Komisyonu, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) ve sponsorlar da destek verecek. Çocuklar dünyanın önde gelen tanınmış oyuncularıyla buluşacaklar, ulusal ve uluslararası turnuvalara katılacaklar. Futbol sayesinde iyi bireyler haline gelecekler. Dünyaca ünlü futbol efsanelerinden oluşan elçiler de çekecekleri tanıtım videolarıyla, kampanyanın dünyada bilinirliğini artıracaklar. 2016 yılı boyunca devam edecek ve her yıl tekrarlanacak organizasyonla, yılda 5 binden fazla çocuğa ulaşılabilecek.

 

Haber Merkezi