Art Venue İzmir’de Olimpiyatlar konuşuldu

Art Venue İzmir’de “Bir Barış Hayali Olarak Olimpiyat: İki Kutuplu Dünyadan Çokuluslu Bir Rüyaya” adlı söyleşi gerçekleşti


  • Oluşturulma Tarihi : 14.06.2024 09:39
  • Güncelleme Tarihi : 14.06.2024 06:39
  • Kaynak : HÜSEYİN DEMİR
Art Venue İzmir’de Olimpiyatlar konuşuldu

İzmir’de farklı sanat disiplinlerini bir araya getiren Art Venus İzmir(AVİ) sanat merkezinde sergi, konser ve söyleşi etkinlikleri ile programlarına devam ediyor. Art Venue İzmir Kamusal Pasaj serisinin ikincisinde Ferhat Kentel moderatörlüğünde, Prof. Dr. Ahmet Talimciler ve spor yazarı Ali Murat Hamarat ile olimpiyatlar konuşuldu. “Bir Barış Hayali Olarak Olimpiyat: İki Kutuplu Dünyadan Çokuluslu Bir Rüyaya” adlı söyleşiye sporseverler katılım gösterdi. Olimpiyatların tarihsel serüveni ile organizasyonlara damga vuran olay ve olgular tartışıldı. 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nın ilk kez cinsiyet eşitliğine önem verdikleleri belirtildi. Soru cevap bölümünde dinleyiciler sorularını konuşmacılara iletti.

PARİS OLİMPİYAT OYUNLARI’NDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ

2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda ilk kez cinsiyet eşitliğine önem verileceğini belirten Spor Yazarı Ali Murat Hamarat, "2024 Paris Olimpiyat Oyunları ilk kez kadın ve erkek sporcuların eşit sayıda olacağı bir organizasyon olacak… İlk olimpiyatlarda hiçbir kadın katılım göstermiyordu. Antik Yunan döneminde düzenlenen olimpiyat oyunlarında kadınlarda yer almıyordu. Modern olimpiyatların babası olarak bilinen Baron Pierre de Coubertin’e göre de estetik ve güç açısından kadınlar yarışmamalıydı. 1900’lü yıllarda kadınlar olimpiyatlarda yarışmaya katılım göstermeye başladı. Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda ilk kez fırsat eşitliği sağlanacak. Rusya ve İsrail, bu oyunlarda kendi bayrakları altında ve kendi milli marşları ile yarışamayacak. Türkiye’yi Olimpiyat’ta temsil eden Halet ve Suat Hanım ayrıca Olimpiyat tarihinin ilk Müslüman sporcularıydı. Dünyanın Nazilere sempati duyduğu yıllarda Hitler’le tanışmayarak tarihe geçmiştir" şeklinde konuştu.

OLİMPİYATLAR’DA REKABET

1.Dünya Savaşı ve 2.Dünya Savaşından sonra iki kutuplu dünyada olimpiyatlarda büyük rekabetin yaşandığını söyleyen Prof.Dr.Ahmet Talimciler, "Olimpiyatlar sadece dostluk, barış ve kardeşlik adı altında yapılan bir organizasyon değildir. İşin ticari boyutunda tüm dünyanın gözü önünde yer alıyorsunuz. Bir dönemler ülkeler arasında olimpiyatlara ev sahipliği yapmak büyük rekabet yaratıyordu. Madalyonun arka yüzünde başka işler var… Zaman içerisinde olimpiyatların 1.Dünya Savaşı ve 2.Dünya Savaşı sonrasın savaşa katılan ülkelerin olimpiyatlara alınmaması söz konusuydu. Rusya, Ukrayna’ya saldırdığında Rus sporcuların kendi bayrakları altında yarışamamalarına tanıklık ettik. 2.Dünya Savaşından sonra yeni dünya düzeninde iki kutuplu dünyada olimpiyatlarda ikiye ayrılıyor. İki kutup uzun periyotta büyük rekabete giriyor. Amerika ve SSCB arasında inanılmaz bir rekabet yaşanıyor. Olimpiyatların her zaman kendi içerisinde hikayeleri vardır. Olimpiyatlar özel anlar olduğu için sporcu açısından çok üst düzey bir boyuttur. Bizim gibi ülkelerde olimpiyat madalyasının sahibi olmak çok büyük ayrıcalıktır. 1968 Olimpiyat Oyunları 200 metre yarışının madalya seremonisinde gerçekleşen protesto ve boykot olimpiyat tarihine damga vurmuştur" diye konuştu.

HÜSEYİN DEMİR

Yazarımız Kim ?

HÜSEYİN DEMİR