Bu sene yılan vakaları artacak

Ekolojik Yaşam, İzcilik ve Doğa Sporları Derneği Başkanı Erhan Günel, yılanların kış uykusundan erken uyanmaları sebebiyle bu sene yılan sokması vakalarının artabileceğine dikkat çekti


  • Oluşturulma Tarihi : 29.05.2020 06:18
  • Güncelleme Tarihi : 29.05.2020 06:18
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bu sene yılan vakaları artacak

BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Koronavirüs (Kovid-19) önlemleri sebebiyle evde kalma süreçlerimiz devam ederken bir yandan da sokağa çıkma yasakları özellikle yaz aylarının geldiği şu günlerde tüm insanları daha da bunaltıyor. Normalleşme sürecine girdiğimiz ‘yeni normal’ zaman diliminde ise insanlar kendilerini doğa ananın kucağına atmayı tercih ediyor. Fakat doğal yaşama ilgi artarken bir yandan da dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var. Son zamanların en sıcak yazı olacağı söylenen 2020 yılında kış uykusuna yatan yılanlar iklim değişikliğinin etkileri yüzünden olması gerekenden daha erken uyandı.
Ekolojik Yaşam, İzcilik ve Doğa Sporları Derneği (EKOİZ) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Günel, bu sene iklim değişikliklerinin etkini daha çok hissettirmesi sebebiyle kış uykusuna yatan yılanların olması gerekenden bir ay daha erken uyandığını belirterek, insanların Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle doğada daha sakin yerlere gitme isteklerinin arttığını ve yılanların sakin yerlerde yaşamaları sebebiyle karşılaşma ihtimallerinin çok yüksek olduğunu söyledi. Başkan Erhan Günel, “Bu sebeple dikkatli olunmadığı takdirde yılan sokma vakaları artabilir” dedi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİSİ
Ekolojik Yaşam, İzcilik ve Doğa Sporları Derneği (EKOİZ) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Günel, normal şartlarda yılanların ekim ve nisan ayları arasında kış uykusuna yattıktan sonra nisan ayı sonu itibariyle uyanırken, bu sene mart ayında uyandıklarının görüldüğüne dikkat çekti. Erken uyanmalarının sebebinin iklim değişikliğinin etkisi ile doğada normal yaşam akışına ters bir şekilde rahatsız edilmeleri olduğunu söyleyen Günel, “Bu sene mart ayının, son 50 yılın en sıcak mart aylarından birisi olması büyük etken olarak görülmektedir. İklim değişikliği ile ilgili istatistiklerin her geçen yıl daha da kötü bir tablo gösterdiği gidişat, insanların tüketim bilinçsizliği yüzünden giderek artan şekilde doğadaki canlıları yuvalarında rahatsız etmeleri, onların hayatlarının akışını bozan önemli neden olarak görülmektedir” dedi. Yaşadığımız salgının gün geçtikçe etkilerini kaybetmesi nedeniyle evlerinde sıkılan insanların bilinçsizce doğaya ve kamplara yöneldiklerini de vurgulayan Erhan Günel, “Bu hususta sosyal medya hesaplarımızda bilgilendirme ve uyarılarımızı devamlı paylaşmaktayız. Örneğin yılanların doğal düşmanları olan kirpilerin azalması nedeniyle yılanların sayılarının bu mevsimde artma ihtimali yüksektir. Bu yüzden de yılan ısırık vakalarının sayısı artmaktadır” diye konuştu.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!
Bu konuda uyarılarda bulunan Başkan Erhan Günel, “İnsanlara doğaya gittiklerinde dikkat edilmesi gereken bazı hususları söylemek gerekirse; Doğada kaya ve kütükleri yerinden oynatmamalılar, böyle yerlere otururken dikkat etmeliler. Sık çalı altlarında öbek olarak duran bir yılan olabileceğini asla akıllarından çıkarmamalılar. Çalı çırpı toplarken dikkatli olmalılar, çalı çırpı toplama işlemini gün doğarken veya gün batarken yapmamalılar. Eğer çalı çırpı toplamaları gerekiyorsa bir sopa ile ses çıkarıp, yere sopayla vurulduğunda yılanın çıkan ses titreşimini hissedeceğinden kaçması için fırsat vermeliler. Doğada yürüyüş yaparken mutlaka 3-4 adım önlerine bakarak yürümeliler, baston veya sopa ile ilerlemeliler. Taşlık, kayalık ve sık çalılık yerlere kamp kurmamalılar. Harabe gibi terk edilmiş yerlere girmemeliler” açıklamalarında bulundu. Çiftçilerin bu noktada daha dikkatli olmaları gerektiğine de değinen Günel, “Kırsal alanlarda yaşayan insanlar yılanları öldürmekten kaçınmalıdır. Unutulmamalı ki yılanların azalması da fare gibi bazı canlıların artmasına neden olmaktadır. Konakladıklara yeri güven altına almak isteyen insanlar için önerimiz ise bulundukları yerlere sarımsak gibi yoğun koku veren ürünler asabilirler. Çünkü yılanlar yoğun kokuların olduğu yerlere gelmezler. Ayrıca evlerinin etrafına nohutta ekebilirler. Nohut olan yere yılan girmek istemez” ifadelerine yer verdi.
KESİNLİKLE ÖLDÜRMEYİN!
Yılanların biyolojik denge açısından büyük önem taşıdığının ve bu nedenle öldürülmemeleri gerektiğinin altını çizen Erhan Günel, “Yılanlar özellikle farelerle besleniyor. Bizler bir canlıyı öldürmeye devam ettiğimizde ekosistemin besin piramidinde dengesizliğe yol açarak diğer tüm başka canlılar için zararların artmasına sebep oluyoruz. Ayrıca yılanların tarımda kullanılan kontrolsüz ilaçlar ve insanlar tarafından bilinçsizce öldürülmesinin biyolojik sorunları da beraberinde getirdiğini bilmeli ve biyolojik çeşitliliğimizin değerinin ve öneminin farkına varmalıyız” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi