Sayfa Yükleniyor...
Geleneksel Savaş Sanatları Federasyonu Başkanı ve Dentokan sanatları eğitmeni Adnan Şafak Yüksel, Dentokan öğretisi öncelikle Türk toplumu ve tüm insanlık için bir hizmettir ve hizmetin üstünlüğüne inanmaktır dedi
TANER UYANIKER-ÖZEL HABER
Taekwondodan Uzakdoğu sporuna, Karateden Jujutsuya kadar birçok stilde ustalık derecesine sahip olan ve aynı zamanda Geleneksel Savaş Sanatları Federasyonu Başkanlığını yapan Adnan Şafak Yüksel ile 30 Temmuzda gerçekleştirdiğimiz söyleşimizin devamını bugün de sürdürüyoruz. Söyleşimizde bugün federasyon olarak yaptıkları çalışmalardan, Dentokanın felsefi yönüne kadar tüm konuları işleyemeye çalıştık.
Uzakdoğu sporlarının içerisinde felsefi düşünce sistemi barındırdığını hatırlatan Yüksel, Dentokan sanatlarının kazandırdığı öz güven, kişileri savaş sanatlarının içerisindeki disiplin ve barışçıl yaşam felsefesiyle yüz yüze getirerek sağlamaktır. Mesele hayatla barışık, korkularını yenen, idealleri olan, tüm maddi ve manevi kaygı veya zayıflıklardan arınmış, yetenekli, hayata saygı duyan zihinlere sahip olmalarını sağlayacak sevgi ve barış dolu bir disiplin ile eğitilmelerini sağlamaktır. Dentokan öğretisi, tüm sorunları soğukkanlılıkla karşılayan, tereddüt etmeden saygıyla başlayan ve saygıyla biten doğal barışçıl yaşam metotlarının öğretisidir. Bu sanatların öğretileri eski savaş alanları için geliştirilmiş olmasına rağmen günümüzde erdemli bir yaşam disiplini olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğal olarak her şartta gelecek neslin dostluk ve barış ortamını sağlamak için modernize edilmiştir. Hayata hizmet kendine ve insanlığa hizmettir ifadelerini kullandı.
İNSANI GÜÇLÜ KILAN DENTOKAN DİSİPLİNİ VE ÖĞRETİSİDİR
Savaş sanatlarını insanların güç gösterisi olarak algılamasının ön yargıdan kaynaklandığını hatırlatan Yüksel, bazen dünyanın en saf, en temiz öğretisinin dahi acımasız bir kalbin ellerinde, kötü niyetle kullanılabileceğini söyledi. Yüksel konuşmasını şöyle sürdürdü: Kötülüğü engellemek için oturduğumuz yerden medeni insan bilincinin dersini vererek ve kişilere psikolojik sorunu olan insan muamelesi yaparak bir sonuca varılamaz. Bu davranış iğne ile kuyu kazmaktan farksızdır. Unutulmamalıdır ki gelecek kaygısı taşımayan, yaşam standartları yüksek ve kötülük yapma potansiyeline sahip olamayan kişiler medeni toplum dersini vermeye çalışmaları da, iğne ve kuyu meselesinden farksızdır. Genellikle kötülük potansiyeline sahip kişiler için bu dersler değersizdir. Hatta bu ders veya söylemleri yaşam standartlarını korumak, zayıflıklarını örtmek için ve korkularının bir neticesi olarak kullanacaklardır. Bu yöntemler genellikle yetersiz kalacak ve gereksizce çatışmalara neden olacaktır. Bence bir savaş sanatçısını güçlü kılan, yüz yılların derinliğinden gelen bu öğretinin insanlık barışını ve onuru koruma güdüsüdür. Başka bir amacı yoktur. Kazanılan tecrübeler kişileri ayrıcalık egosundan kurtarmak ve her şartta pozitif olmayı sağlamak içindir. Dentokan sanatları barbarca kişiselleştirilmiş bedensel bir savaş sanatı değildir. İnsanı incitebilecek arzuların acizliğine karşı merhamet ile koruma ve korunma güdüsüdür. Dentokan sanatlarında, meydan okumak, direnmek veya yaralamak yoktur. Ölümcül olan veya ölümcül olmayan kişiselleşmiş mücadeleye sebep olmak yoktur. Bence insanı güçlü kılan Dentokan disiplini ve öğretisidir.
YA SAVAŞIRSIN YA GÖSTERİ YAPARSIN!
Jujutsu çalışmak için daha önce bir başka Uzakdoğu sporu yapmış olmak bir avantaj sağlar mı? Ya da şöyle sorabiliriz, Jujutsu her yaştan kişinin yapabileceği bir spor mu? sorumuza Yüksel, Tabi ki bazı branşlar bir diğer branşı destekler fakat bunu ayırt edecek tecrübe çok önemlidir. Örnek olarak benim Goju-Ryu Karatem Jujutsu becerimi tam anlamı ile destekler fakat Shorin-Ryu Karatem ancak bedensel hareketliliğimi ve Dachi (vücut ile birlikte ayak pozisyonları) adına avantaj sağlar. Yakın/kapalı mesafede ekili darbeler, kavrama veya yakalama, kilitleme buna benzer birçok konuda fayda sağlamaz. Basit bir örnekleme gerekirse puanlı bir sistem veya kısıtlandırılmış bir zihin bütün olarak savaş sanatlarına ait olan zihni köreltir. Ya savaşırsın ya gösteri yaparsın. Savaş sanatları tam anlamı ile tüm kaygılardan (maddi, manevi veya cesaretsizlik) arınmış ve ne yapacağını bilen insanların işidir. Kesinlikle daha anlaşılır hale getirmek için yazmam gerektiğine inanıyorum. Her stil muhteşem felsefeler ışığında insanları ezber bir anlayış ile eğitmeye çalışır. Bu benim için son derece komiktir, bir eğitmenin inisiyatifi geliştirilmemiş ve bir papağan haline getirilmiş ise kendi yüreği yerine stilin veya eğitmeninin yüreğini taşıyor ise benim için o kişi bir eğitmen değildir. Ben bunca yıllık tecrübem ile ifade etmek isterim ki, bu benim tam anlamı ile felsefemdir. Do ve Jutsu arasındaki farkı şöyle özetlemek istiyorum. Do bir tekniğin başlamış ve rakibine temas için ilerleyeceği fakat temas öncesi görselliğin ihtişamına dikkat ediyor iken, Jutsu gerçeği tam tersine rakibine temas ettikten sonraki evresine odaklanmaktır. Bu zihnin en önemli parçasıdır ki tüm gelişimler bu iki gerçeğin arasındadır. Aslında çok daha fazla örnek verebilirim fakat bu kadarı sanırım şimdilik yeterli. Benim uyguladığım tüm stiller hepsi birbirini destekler ve ben zihnimi kesinlikle bir Jutsucu olarak eğiten veya eğitilmesine müsaade eden bir insanım cevabını verdi.
HOCAYA SAYGI ESAS TEMELDİR
Federasyon olarak Dentokanın öğretilerini benimsemek, çalışmak isteyen adaylara Federasyonun değişmez ilkelerini anlamalarını tavsiye eden Yüksel, Öncelikle benim hocam, Hanshi Roy Jerry Hobbsa ve Dentokana olan sadakatimin nedenini iyi anlamalılar. Beni yetiştiren hocam benim için eşsiz bir değerdir, günümüzde yetiştirdiğim her insanı ondan aldığım öğreti ile yetiştiriyorum. Benim için hocama saygı esas temeldir. Dentokan öğretisi öncelikle Türk toplumu ve tüm insanlık için bir hizmettir ve hizmetin üstünlüğüne inanmaktır. Tüm kurulların idari anlayışı ideal bir aile anlayışıdır ve özel kişi kabul edilemez çünkü her kişi özeldir. Yönetim kurulu veya diğer kurullar, eğitmenler veya kursiyerler doğal şartlarda eşittir. Ayrıcalıklı davranışlara veya fikirlere anlayış gösterilemez. Hedefimiz egolardan uzak kusursuz organize olmaktır. Yapılanma disiplinimizi olumsuz etkileyecek davranışlara müsaade edilemez. Yönetim sisteminin özelliği, gelecekte kendisini yaşatma gücüne sahip kusursuz işleyen bir sistem olması içindir. Kişisel çıkarların veya basit ilişkilerin Dentokan ilkelerinin arasında yer alması mümkün değildir. Federasyonun işleyiş sistemine ayak uyduramayan herkes doğal olarak dışarıda kalır dedi.
Dentokan siyah kemeri veya Dan sahibi olan tüm öğrencilerin ve tüm Dentokan eğitmenlerinin kendisi tarafından eğitilerek belgelendirildiğini belirten Yüksel, Bu arkadaşlar çok uzun seneler benimle çalıştıktan sonra Dan sahibi olma veya eğitmenlik yapma şansına sahip olmuşlardır. 12 gün gibi kısa bir süre içerisinde federasyonumuz Dan veya eğitmenlik dağıtmaktadır diye konuştu.
Aiki-Jujutsu Kökleri
Japonyanın eski çağlarına ait MS. 858876 yıllarında hüküm süren İmparator Seiwa ailesine kadar uzanan geleneksel Jujutsu/Aiki-Jujutsunun en meşhur okullarından bir tanesine olan, Daitoryu Jujutsu sanatına dayanmaktadır. Dentokan Jujutsu, Daito-Ryudan günümüze kadar gelen, Hakkoryu Jujutsu ve KoKoDo Jujutsu, Kuniba Ha Goshin Budo (Jujutsu),tarihini, felsefesini, teknik gelişimini ve tüm resmi eğitim müfredatlarını kesintisiz olarak takip etmektedir. Dentokan Jujutsu eğitim müfredatı, Sensei Roy Jerry Hobbsun sahip olduğu eşsiz tecrübeleriyle ayrıca bir zenginlik kazandırmıştır. Bugün Türkiye Geleneksel Savaş Sanatları Federasyonunda uygulanan Ju-Jutsu, Dentokan Ju-Jutsu/Aikijutsu olarak uygulanmaktadır.
ADNAN ŞAFAK YÜKSEL KİMDİR?
Adnan Şafak Yüksel Uzak Doğu sporlarına çocukluk yıllarında tekvando ile başladı ve 1986 yılının sonuna kadar kesintisiz devam etti. Tekvandonun yanı sıra modern ve geleneksel mücadele sanatlarında birçok farklı stil çalıştı. 1989 yılının sonunda Sensei Roy Jerry Hobbs'un direkt talebesi oldu ve dentokan sanatlarının eğitimini almaya başladı. Sensei Hobbs'dan almış olduğu ve almaya devam ettiği dentokan sanatları; jujutsu, Iaijutsu, kobujutsu, shorinryu karatedo ve gojuryu karatedodur. Günümüzde de eğitim almaya devam etmektedir. Adnan Şafak Yüksel dentokan sanatlarının eğitimini ilk olarak 1991 yılının sonlarına doğru kendisine ait olan özel bir spor salonunda vermeye başladı. (İzmir/Alsancak) Gojuryu karatedo ve shorinryu Karatedo eğitimlerini vermiştir. 1994 yılında Sei Do Kan Spor İhtisas Kulübünü kurdu ve tüm dentokan sanatlarına ait olan çalışmalar, kurulan spor kulübünde devam etti. Kulübün kuruluşundan sonra karatenin yanı sıra Jujutsu, Iaijutsu ve kobujutsu eğitimlerini de vermeye başladı. Seidokan Kulübünde gojuryu karatedo da yetiştirilen birçok bay ve bayan sporcular, Türkiye Karate Milli Takımında yer aldı. Milli Takımda yer alan sporcular ulusal ve uluslararası sayısız başarılar kazandılar. Adnan Şafak Yüksel, Türkiye Karate Milli Takımında (1997 ve 2003 yılları arasında) tüm kategorilerde yıldızlar, ümitler, gençler ve büyükler kategorilerinde; Balkanlar, Avrupa, dünya ve birçok uluslararası şampiyonalarında Milli Takım Kata Antrenörlüğü yaptı. Aynı yıllar içerisinde, Türkiye Karate Federasyonunda teknik komite üyesi, dan sınav komisyonu üyesi, antrenörlük seminerlerinde seminer eğitmenliği, antrenörlük kurslarında özel antrenman bilgisi eğitmenliği gibi bir çok görevi kesintisiz olarak yaptı ve yaklaşık olarak 10 yıl boyunca, İzmir karate il temsilciliği yaptı. Türkiye Geleneksel Savaş Sanatları Federasyonunun kuruluşunu sağlayabilmek amacıyla 2003 yılının sonunda Türkiye Karate-Do Federasyonundaki tüm görevlerinden ayrıldı ve İzmir karate il temsilciliği görevini de 2005 yılında bıraktı. Dünya Federasyonunun yönetimi tarafından 1994 yılında dentokan sanatlarının yaygınlaştırılması için Türkiye temsilcisi ve tanıtıcısı olarak atanan Adnan Şafak Yüksel, Türkiyede Geleneksel Savaş Sanatları Federasyonunun kurulmasında liderlik yaptı. 8 Mart 2005 tarihinde Türkiyede federasyonların kuruluş yasalarına uygun olarak resmen kuruldu. 11.09.2005 tarihinde federasyonun birinci olağan kongresinde genel kurul kararıyla tekrar başkanlığa seçilen Adnan Şafak Yüksel görevine devam etmektedir.
Haber Merkezi