Sayfa Yükleniyor...
Güzeltepe Spor Kulübü, öz kaynaklarıyla yürüttüğü sosyal proje ile dezavantajlı gençleri sporla buluşturuyor
EMİRCAN IŞILDAK
İzmirin Çiğli İlçesinde yer alan Güzeltepe Spor Kulübü, sosyal ve ekonomik yönden dezavantajlı gençleri sporla buluşturuyor. Ekonomik programı olmadan, kendi öz kaynaklarıyla ve vatandaşların destekleriyle çalışmalarını yürüten kulüp, İzmir ve ülke futboluna da önemli katkılar sağlıyor.
Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD)tan sayısız ödüller kazanan, Fenerbahçeye futbolcu gönderen Güzeltepe Spor Kulübünü ve çalışmaları, kulübün antrenörlerinden Şahverdi Aydemir ile konuştuk. Aydemir, Güzeltepede yürüttükleri faaliyetleri ve İzmir futbolunu anlattı.
SOSYAL BİLİNÇLE BAŞLADIK
Aydemir, Güzeltepe oluşumuna sosyal sorumluluk bilinciyle başladıklarını ifade etti.
Mahalledeki dar gelirli ailelerin çocuklarını futbolla buluşturduklarını ifade eden Aydemir, Biz Güzeltepe Spor Kulübüne bir sosyal sorumluluk projesi olarak başladık. Mahallemizdeki dar gelirli ailelerin çocuklarını futbolla ve sporla buluşturmak için yola çıktık. Güzeltepe Mahallemiz hem sosyal hem de kültürel açıdan biraz dezavantajlı bir mahalle. Genellikle işçi ailelerimizin ikamet ettiği bir yer. Dolayısıyla biz de bu semtimizden yetenekli oyuncuları bulabilmek için bu yolculuğumuza başladık. Bugün baktığımız zaman 17 seneyi geride bıraktık. Ortaya da güzel işler çıktığını düşünüyoruz. Bu sonuçları ve neticeleri de biraz kafamızı işten, güçten kaldırdığımız zaman anladık. Çünkü 17 senedir o kadar kendimizi bu işe adamışız ki, ne noktaya geldik, neleri başardık? Çalışırken anlamadık. Bize başarımızı dışarıdan bakanlar anlattı. Biraz nefes almaya başlayınca kendi durduğumuz noktayı da görmeye başladık değerlendirmesini yaptı.
FUTBOLUN İÇİNE PARA GİRMESİN İSTİYORUZ
Güzeltepe Kulübü olarak kısıtlı imkanlara sahip olduklarını ifade eden Aydemir, sponsorların farklı istekler içerisinde olduklarını söyledi. Futbolun içine sponsor girdiği zaman, reklam verenlerin de yönlendirme yaptığının altını çizen Aydemir, Yardım alıp almamak, destek görmek ya da destek istemek, biraz göreceli ve isteğe bağlı da bir durum olabilir. Biz bu tarz konuların biraz tercih meselesi olduğunu düşünüyoruz. Yani özellikle sportif alanda sponsor kabul etmek, biraz da o sponsorların istediklerini yapmak demektir. Sonuçta maddi kaygılar işin içine girdiği zaman, destek verenlerin de istekleri oluyor. Futbolun içine başka şeyler de girebiliyor. Biz bu anlamda biraz halkın takımı olarak görüyoruz kendimizi. Halkın istekleri ve çabası bizim takımımızda vücut buluyor. Halkımız bize her konuda yardımcı oluyor. Esnaf arkadaşlarımız, mahallemizin sakinleri ellerinden geldiğince destek oluyorlar. Bunların yanı sıra belediyelerimiz de sağ olsunlar yardımcı oluyorlar. Olmuyorlar dersek yalan olur. İzmir Büyükşehir Belediyesi, futbol sahamızı yaptı. Çiğli Belediyesi de kulüp tesisimizi inşa ediyor. Çok yakında hizmete girecek. Onun dışında liglere katılım ücretlerimizi yatırıyorlar, servis ücretlerimizi karşılıyorlar dedi. Aydemir kulübün öz kaynaklarıyla idare ettiğini vurgulayarak, Ancak bizim yaptığımız işlerle oranlarsak, maddi olarak bir dengesizlik göze çarpıyor. Çok düşük bütçemiz var. Çoğu zaman bütçe planlaması bile yapamıyoruz. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen yine de çok çalışıyoruz. Elimizden gelenin fazlasını gösteriyoruz. Mahallemizde çok yetenekli çocuklarımız var. Spor bilgisi yüksek antrenörlerimiz var. Yoğun emek veriyoruz. Ekonomik anlamda bir gelirimiz yok. Oyuncularımıza ücret ödeyemiyoruz. Yalnızca kendi öz kaynaklarımızla idare etmeye çalışıyoruz. Bizim kulübümüzde oynayan oyuncuların tüm sportif ve sosyal düzenlerini sağlamaya çalışıyoruz. Sporcularımızın antrenman sistemlerini, beslenme düzenlerini ayarlıyoruz. Yalnızca maddi anlamda destek veremiyoruz. Tek gelirimiz, oyuncularımızı yetiştirip, büyük kulüplerimize transfer etmek. Buradan gelen gelirlerle idare etmeye çalışıyoruz. Bunların dışında kendi cebimizden ve öz kaynaklarımızdan başka gelirimiz yok dedi.
TÜFADDAN SAYISIZ ÖDÜL
Aydemir, gelen ödüllerden çok yetiştirdikleri oyuncuların başarılarıyla mutlu olduklarını söyledi. Büyük kulüplere oyuncu gönderdikleri zaman Güzeltepe olarak yaptıkları işten gurur duyduklarını söyleyerek, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) bize geçen yıl 7 ödül verdi. Bir önceki sene de ödüllerimiz geldi. Bu başarımızı tüm takıma adadık. Başarımızın sırrını da takım istikrarına bağlıyoruz. Çünkü başarı istikrardır. Bizim müzemizde, Taşı delen dalganın gücü değildir, damlanın istikrarıdır yazar. Biz buna fazlasıyla inanıyoruz. Çok çalışan, istikrarlı bir yapıdayız. Samimiyetle, adalete de inanıyoruz. Sizler adil olduğunuz, istikrarlı olduğunuz sürece bence başarı kaçınılmaz olur. Bizim başarı kriterimiz de iyi oyuncu yetiştirmek, yetiştirdiğimiz sporcuların başarılı olmasıdır. Savaş Polat arkadaşımız U-19 Türkiye Milli Takımının kaptanlığını yapıyor. Yine Özenç adında bir oyuncumuz Fenerbahçeye transfer oldu. Bunun gibi örnekler zaman zaman oluyor. Bizler de Güzeltepeliler olarak gurur duyuyoruz. Arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin başarılarıyla gururlanıyoruz sözlerini sarf etti.
BAŞARMA DUYGUSUNU GETİRİYORUZ
Güzeltepede Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okullarına hazırlanan kursiyerlere de destek verdiklerini hatırlatan Aydemir, Bunların dışında Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulları(BESYO) için hazırlık kursları da veriyoruz. Üniversiteye hazırlanan gençlerimize yardımcı oluyoruz. Spor okullarına girmeleri için onları, sportif açıdan mülakatlara ve sınavlara hazırlıyoruz. Özellikle bizim yaşadığımız yerlerde BESYOya ilgi çok yüksek. Şu an bizim bünyemizde 220 civarında genç arkadaşımız akademilerde eğitim görüyor. Bunlar Güzeltepenin mucizelerini yaratıyorlar. Özellikle altını çizmek isterim ki, yoğun göçün olduğu ve ekonomik anlamda gelirlerin kısıtlı olduğu semtlerde başarıya inanmak biraz güç oluyor. Biz mahallemizde başarıya olan inancı getirdik. Bizim bünyemizden yetişen öğretmenlerimiz, okul müdürlerimiz var. Topluma başarma duygusunu getirmeye gayret ediyoruz yorumunu yaptı.
SALON KÜLTÜRÜNDEN UZAĞIZ
Futbolun doğuştan gelen bir yetenek olduğunu ifade eden Aydemir, Bizler salon kültüründen biraz uzak bir milletiz. Sokakta iki taş koyup futbol oynayan, maç yapan bir geleneğimiz var. Onun için futbol bize kolay geliyor. Doğuştan futbol becerisiyle yetişiyoruz diyebilirim. Mahallemizde de potansiyelimiz var. Ancak asıl önemli nokta, var olan bu yetenekleri doğru yönlendirebilmek. Yeteneği görüp, oyuncuyu eğitebilmek. Bizler de Güzeltepe Spor Kulübü olarak bu yetenekli arkadaşlarımızı nasıl eğitiriz, nasıl doğru yönlendiririz diye çalışıyoruz. Bu anlamda çok ciddi bir yoğunlukla iş yürütüyoruz. Özellikle yaz döneminde günde iki antrenman yapıyoruz. Örneğin profesyonel takımlarda futbol oynamış ve o takımlardaki donanımı görmüş olan arkadaşlarımız bu anlamda bize yardımcı oluyorlar. Hem akademik açıdan hem de bilgi birikimi ve deneyim açısından bizim oyuncularımıza örnek oluyorlar. Bu konuda onlara çok müteşekkiriz. Şu an bir büyük takım nasıl antrenman yapıyorsa biz de aynı şekilde oyuncularımızı çalıştırıyoruz. Çağa ayak uyduruyoruz. Bizim takımdan başka takımlara transfer olan arkadaşlarımız, gittikleri yerlerde kesinlikle zorluk çekmiyorlar. Antrenman metotları olarak bilgi birikimine sahip bir şekilde gidiyorlar yorumunu yaptı.
MADDE BAĞIMLILIĞINA SAVAŞ
Aydemir, Güzeltepede yürüttükleri sportif faaliyetlerle gençleri madde bağımlılığından uzak tuttuklarını söyledi. Gençlerin boş zamanlarını daha faydalı geçirebilmeleri için tesislerinde imkan yarattıklarını söyleyen Aydemir, Biz daha önce Büyükşehir Belediyesi ve Ege Üniversitesi işbirliğinde, madde bağımlıları araştırması olan bir çalışmada da yer almıştık. Gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutmaya çalışıyoruz. Onları futbolla bir araya getirmeye çalışıyoruz. Çocuklarımızın boş zamanlarında satranç oynaması ve kitap okuması için tesisimizde yer ayırdık. Bu faaliyetlerimiz devam ediyor. Bunun yanında Çiğli Belediye Başkanımız Hasan Arslan, göreve gelir gelmez Güzeltepeye bir tesis sözü vermişti. Sağ olsun desteğini esirgemedi ve tesisimiz yapılacak. Bu tesisimizin de faaliyete geçmesinden sonra akademi hayalimizi hayata geçirmek istiyoruz. Kulübümüzün kurucusu ve başkanı Osman Oflatçı ile beraber en büyük hayalimiz, Güzeltepede spor ile kültürü harmanlamaktı. Bunu da başardığımızı düşünüyoruz. Güzeltepede 8 antrenörüz, çoğu arkadaşımız da gönüllü olarak çalışıyor. Kısacası yaşadığımız yeri, yaşanılır hale getirmeye çalışıyoruz dedi.
FUTBOLUN SORUNU KÖTÜ YÖNETİM
Aydemir ayrıca İzmir ve ülke futboluyla ilgili de açıklamalarda bulundu. Özellikle İzmir futbolunun en büyük sorununun kötü yönetimler olduğunu ifade eden Aydemir, Futbolun önündeki en büyük problem yöneticilik sorunudur. Doğru yöneticiler ve iyi niyetli bir yönetim olduğu zaman mutlaka futbolun önündeki sıkıntılar aşılacaktır diye düşünüyorum. Yöneticiler altyapıya bakmazsa, futbol gelişmez. Dolayısıyla yöneticilerin futbola olan inançları ve verdikleri değer, İzmir futbolunu etkileyecektir. Bu doğrultuda Altınordu Futbol Kulübü bunu fazlasıyla doğru bir şekilde yapıyor. Aynı şekilde Göztepe de güzel işler yapıyor. Eğer futbol kulüplerimizin başına gelen yöneticiler altyapıyı seviyorlarsa, altyapı kalkınır. Ancak A Takımı ve transferleri seviyorlarsa, yalnızca A Takımlar kalkınır. Kulüp bütünsellikle büyüyemez yorumunu yaptı.
HEDEF AKADEMİ
Güzeltepe Spor Kulübü olarak bir sonraki hedeflerinin akademik çalışmalar olduğunu ifade eden Aydemir, Güzeltepe Spor Kulübü olarak bir sonraki hedefimiz, Güzeltepe Akademiyi kurmak. Tesislerimiz yapıldıktan sonra en büyük hayalimiz akademimizi hayata geçirmek. İlerleyen yıllarda profesyonel olabilir miyiz bilemiyorum. Bu iş tamamen planlama işi. Profesyonel liglerde yer alabilmek demek, ekonomik anlamda da bir projenizin ve planınızın olması demektir. Çünkü futbol ekonomisi ile baş
Haber Merkezi