Hedef Japonya

Tamamı engelli bireylerden oluşan Aikido Engel Tanımıyor takımının kurucusu eğitmen Engin Ergin, “Sponsor bulursak 2020 Paralimpik Oyunları’nda Japonlara kendi sanatlarını biz Türkler olarak göstermek istiyoruz” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 02.12.2018 11:03
  • Güncelleme Tarihi : 02.12.2018 11:03
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Hedef Japonya

E. ÇAĞLA GENİŞ
İzmir’de aikido eğitmeni Engin Ergin tarafından kurulan “Aikido Engel Tanımıyor” takımında yer alan sporcular, engellilerin de aikido yapabileceklerini herkese ispat etti. Tamamen ücretsiz olarak aldıkları eğitimle bir gösteri grubu oluşturan engellilerin hayali; Türklerin aikidodaki yeteneklerini bu sporu dünyaya yayan Japonlara, 2020 Paralimpik Oyunları’nda göstermek. Türkiye’de uzun yıllar aikido yaptığını, engellilere de bu sporu ücretsiz olarak gönüllülük esasıyla öğretmeye çalıştığını kaydeden Ergin,  2020 Paralimpik Oyunları’na gidebilmek için destek beklediklerini belirterek, “2020 Paralimpik Oyunları Japonya’da yapılacak. En büyük hayalimiz bu oyunlar içinde bize tanınan bir süre içinde gösteri yapmak. Sponsor bulursak 2020 Paralimpik Oyunları’nda Japonlara kendi sanatını biz Türkler olarak göstermek istiyoruz” ifadelerini kullandı.



TEKNİKLERİ ÖĞRETİYORUM
Engelli bir kişiye yapılan hakareti duyması üzerine 2011 yılında harekete geçtiğini belirten aikido eğitmeni Engin Ergin, “2014 yılında Engelliler İçin Japon Sanatları ve Sporları Kulübü Derneği’ni kurduk. Ardından ‘Aikido Engel Tanımıyor’ diye bir takım oluşturduk. Aikido bir savaş sanatı ama aynı zamanda yaşamla evrenle uyum yolu demek. Bedensel engellilere aikidoyla kendilerini koruyacaklarını anlattım. Çoğu bedensel engelli aile, çocuklarını evlerde saklıyorlar. Engellilerin bedensel güçlerine göre aikido tekniklerini öğretiyorum. Ücretsiz olarak işitme, bedensel, görme, ortopedik engelli, down sendromlu bireylere kendi aikido salonumu açtım. Salı ve perşembe günleri 19.00 – 20.00 arasında onlarla antrenman yapıyorum. Zaman zaman grubumuzdan ayrılanlar oldu, kaybettiğimiz arkadaşlarımız oldu. Durumu çok ağır olmayan bu işi yapabilecek engelli bireyleri takıma alıyoruz. Aikoda öğrenecek engelli birey sayısının da artmasını diliyoruz. 20’si takımda olacak toplam 50 kişilik bir grupla çalışmak istiyoruz” dedi. Aikido ile uğraşanların kendilerini yeniden keşfettiğini anlatan Ergin, şunları söyledi: “Aikido yapanlar bedensel terbiyesini kazanıyor yani eksik olan uzvunun eksik olmadığını farkediyor. Bedensel engelli hayatta bir eksiğinin olmadığını görüyor. Akiodo ile kendini yeniden keşfederken aynı zamanda Japon sanatlarını ve Japoncayı da öğrenmiş oluyorlar.”
GÖSTERİ YAPMAK İSTİYORLAR
Engelli gruplarıyla yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Ergin, 2020’de Japonya’da gerçekleşecek Paralimpik Oyunları’na gitmeyi istediklerini söyledi. Ergin, “Engelli gruplarıyla aikido çalışıyoruz. Şov takımı yaptık. 2020’de Paralimpik Oyunları Japonya’da yapılacak. Türkiye’den sponsor bulursak amacımız Paralimpik Oyunları’nda Japonlara gösteri yapmak. Orada aikido müsabakası olmayacak. Biz bir gösteri yapmak istiyoruz. Arkadaşlarımız hazır. Mesela tekerlekli sandalyeli engelliye bir engelsiz saldırıyor. Aikidonun temel teknikleri olan şeylerle birlikte bu engelli olan birey kendini koruyor. Biz bu şovları göstereceğiz. MS hastası, ortopedik engelli, zihinsel engelli, işitme, görme engellilerden oluşan 12 kişilik bir takımımız olacak. Bunu 20 kişiye tamamlamayı umuyoruz. Karşısında da 12 engelsiz kişiyle şov yapacaklar. Bu dünyada olmayan bir takım” ifadelerini kullandı.



KORKAKLIĞIMI YENDİM
İzmir’de yaşayan ve 1 yaşında geçirdiği çocuk felci nedeniyle tekerlekli sandalyeye bağlı yaşayan 55 yaşındaki Hayal Öksüz’ün yaşamı, modern Japon savaş sanatı aikido ile değişti. Aikidoda, siyah kuşak derecesine kadar yükselen Öksüz’ün en büyük hayali engelli Türklerin aikidodaki yeteneklerini bu sporu dünyaya yayan Japonlara, 2020 yılındaki paralimpik oyunlarda göstermek. Öksüz, “2011 yılında akülü arabamı alınca hayatımı çok daha verimli yaşamaya başladım. Annem ve babamla birlikte yaşıyorum. 2015 yılından beri aikido yapıyorum. Haftanın iki günü buraya geliyorum. Bana büyük bir özgüven kattı. Korkaklığımı yendim. Her şeyi yapabilirim gözüyle bakıyorum artık. Hiçbir zaman engelimden çekinmedim. Kendimle hep barışıktım. 2020 Paralimpik Olimpiyatları’na gidebilmeyi çok istiyoruz. Orada engelli aikido takımı olarak gösteri yapabilmek istiyoruz. Takımımızın hiçbir yerden destek alamıyor. Yarışmalarda bir madalya şansımız olmadığı için bizi sporcu saymıyorlar. Diğer branşlarda madalya şansı var ama bizim yok. Bu yüzden yaptıklarımızı göz ardı ediyorlar. Türkiye’nin ilk siyah kuşak engelli aikido sporcusu kadınım. Japonya’ya gidebilmeyi çok istiyoruz. Hem takımımızın tanıtımı hem de ülkemiz için çok büyük bir fırsat olacağını düşünüyoruz” şeklimde konuştu.

Haber Merkezi