Her nerede isen yönünü bulabilirsin

Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Tekin Çolakoğlu oryantiring sporunu ülke genelinde tanıtmaya çalıştıklarını belirterek Türkiye’de oryantiringi uluslararası seviyeye çıkarmayı amaçladıklarını söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 27.03.2016 08:49
  • Güncelleme Tarihi : 27.03.2016 08:49
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Her nerede isen yönünü bulabilirsin

NİLGÜN TAZE

Oryantiring harita yardımıyla yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor. Türkiye’de az bilinen bu spor farklı arazi koşullarında yapılabilse de genellikle ormanlık arazide yapılması tercih ediliyor. Çoğu ülkede federasyonlar halinde örgütlenen ve belirli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilen oryantiringde sporcular kendilerine verilen yarışma bölgesinin haritasında belirtilmiş hedeflere sırasıyla ve en kısa sürede ulaşmayı hedefliyor.

Amaçlarının oryantiring sporuna liderlik etmek, paydaşlarla işbirliğini geliştirmek olduğunu ve Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında oryantiring sporunu Türkiye’de en üst seviyeye ulaştırmak olduğunu söyleyen Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Tekin Çolakoğlu,  “Türk Oryantiring’inin uluslararası  alanda başarı düzeyini artırarak, güçlü ülkeler arasında yer almasını sağlamaya çalışıyoruz. Bunun içinde ilk olarak oryantiringin okul sporları arasında yer alması için görüşmelerimizi başlattık. 2013’de 3 bin, 2014’de 4 bin 500, 2015 yılında da yaklaşık 7 bin 500 öğrencimizin oryantiring yapmasını sağladık. Bu çalışmalar sporcu kaynaklarını artırmak ve tabana yaymak adına çok önemliydi. 2015-2016 yılında ise bölgesellik kapsamında belirli yaş guruplarına Türkiye’nin değişik bölgelerinde eğitim veriyoruz” dedi.

PAYDAŞLARLA İŞ BİRLİĞİ

Şu an gurup müsabakalarına başladıklarını ve yaygınlaştırma çalışmaları için sivil toplum, belediyeler ve kamu kuruluşları ile bağlantıya geçtiklerini söyleyen Çolakoğlu, paydaş kurumlarla çalışmalarını devam ettirdiklerini ifade etti. Çolakoğlu, “Türkiye Oryantiring Federasyonu olarak kurumlar arası iletişime çok büyük önem veriyoruz. Spor Bakanlığı bünyesinde olan Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile 3 pilot il uygulamasını başlattık. 5 değişik bölgede Orman Genel Müdürlüğü’nün çalışanlarına oryantiring eğitimi verdik. Oryantiring doğada yön ve hedef bulma sporu olduğu için bazı meslek gurupları için bilinmesi şart. Bizden eğitim almak isteyen tüm meslek guruplarına eğitimlerimizi veriyoruz” açıklamasını yaptı.

 

“KURUMSALLIĞA ÖNEM VERİYORUZ”

Yeni bir branş olmanın verdiği sıkıntıları zaman zaman yaşadıklarını ancak paydaşlarının verdiği destekle bu zorlukların üstesinden rahatlıkla gelebildiklerini söyleyen Çolakoğlu şöyle dedi: “Koordinasyon bizim için çok önemli. Bu nedenle üniversite öğrencilerine sporumuzu tanıtabilmek için çalışmalarda bulunduk. Yaptığımız Avrupa Birliği projeleri bizim için çok önemli. Çünkü bu uluslararası anlamda bizim tanınmamızı sağlayacak. Geçen hafta Bursa’da yapılan etkinliklerimizde yurt dışından 5 üniversite ülkemize geldi. Bu bizim için dev bir adım. Mayıs ayında Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde de gençlerimiz yeteneklerini sergileyecek. Federasyon olarak kurumsal yapıya önem veriyor ve kurumsallığı ön plana çıkarmaya çalışıyoruz.”

 

ULUSLARARASI ARENA

Diğer dünya ülkeleri ile mukayese edilemeyecek kadar Türkiye’nin geride olduğunu ifade eden Çolakoğlu, kuzey İskandinav ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkenin oryantiringde 100 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirtti.  Organizasyon boyutunda dünya sıralamasında iyi bir konumda olduklarını söyleyen Çolakoğlu, “Uluslararası müsabakalarda başarılarımız orta seviyede. Daha ön planda yer almak için alt yapı çalışmalarımıza önem veriyoruz. Bugün eğitimlere başladığımızda ancak 10 yıl sonra sporcularımızdan iyi bir verim alabiliyoruz. Oryantiring diğer spor dallarında benzemiyor. Doğada yön bulmaya yönelik ve dünyada ilk kez yapılan atlı oryantiring yarışmamızı Kapadokya’da gerçekleştirdik. Bu yarışmayla diğer ülkelerin ilgisini üzerimize çekmiş olduk. Uluslar arası arenada entegre olduğumuz konulardan bir tanesi de Dünya Oryantiring Günü.  80 ülke 11 Mayıs’ta a aynı anda hem gece hem de gündüz oryantiringi yapacaklar. Türkiye olarak bu projenin içindeyiz ve tam destek veriyoruz. Yurtdışında çıkarılan tanıtım kitapçığında Türkiye’ye de yer verilmesi bizi çok mutlu etti. Uluslararası federasyonların desteği bize güç veriyor” dedi.

MENTAL ZEKANIZI GELİŞTİRİN

Oryantiringin sadece çocukların değil yetişkinlerinde yaptığı bir spor dalı olduğunu ifade eden Çolakoğlu, bu sporu öğrenmek isteyenlerin İl Gençlik Spor Müdürlüklerine başvurmalarının yeterli olacağını söyledi. Çolakoğlu, “70 ilde 150 kulübümüz var. Kulüp bulunmayan diğer illerimizde kulüpleşme çalışmalarımız devam ediyor. 7 den 70’e yapılabilen bu sporun insanın ruh beden sağlığını geliştirdiği de ispatlanmış durumda. Fiziksel ve zihinsel gelişimin yanı sıra özellikle çocuklarda mental zekayı geliştiriyor.  Çocuklarımızın karar verme, strateji geliştirme ve kendine öz güven duymalarını sağlayan en önemli spor dalarlından biri.  Düşünün ki harita ve pusula eğitimlerini alan 10-12 yaşındaki bir çocuğumuz eline haritasını alarak ormanda yolunu bulabiliyor. Yaş skalamız ve cinsiyet ayırımımız yok” açıklamasını yaptı. 

GELİŞEN ENGELLİ BRANŞLARI

Engelli branşlarında 4 dalın mevcut olduğunu ve uluslararası skalada yer aldıklarını ifade eden Çolakoğlu şöyle dedi: “4 branşın içinde milli takımlarımız mevcut ve sadece kayakta geride seyrediyoruz.  Bu yıl Erzurum’un Palandöken dağında yurtdışından getirdiğimiz bir uzman antrenörümüze eğitim verdi. 2 yıldır engellilerle Türkiye şampiyonalarını gerçekleştiriyoruz. Sağlam bireylerle engelli bireylerin yaptığı yarışmalarda engelli yarışmacımızın sağlam yarışmacıyı geçtiğine şahit olabiliyoruz çünkü bu spor zeka, konsantrasyon ve öz güvene bakıyor. Unutamadığım anıların arasında ise oryantiringe başlayan bir çocuğumuzun arkasından baba ve annenin arkasından ise dedenin gelmesiydi.”

Doç. Dr. Tekin Çolakoğlu Kimdir?

1970 yılında Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesinde doğdu. İlk ve orta ve lise öğrenimini Elbistan’da tamamladı. Orta ve Lise öğrenimi sırasında futbol ve voleybol oynadı. Elbistan Endüstri Meslek Lisesi’nden 1988 yılında mezun oldu. 1992 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü’nü kazandı. 1996 yılında mezun oldu, aynı yıl yüksek lisansa başladı ve 2000 yılında tamamladı. 1998 yılında Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunda Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. 2000 yılında doktora programına başladı. 2004 yılında doktora programını başarı ile tamamladı. 2006 yılında öğretim görevlisi, 2007 yılında Yrd. Doç. Dr. olarak atandı. Spor Yöneticiliği Bölümü Başkan Yardımcılığı görevi de yapmıştır. Askerlik görevini yapmıştır. Halen. Doç. Dr. kadrosunda çalışmalarına devam etmektedir.

Oryantiring Nedir?

Oryantiring harita yardımıyla yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor. Farklı arazi koşullarında yapılabilse de genellikle ormanlık arazide yapılması tercih ediliyor. Çoğu ülkede federasyonlar halinde örgütlenmiştir ve belirli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir. Oryantiringde sporcular kendilerine verilen yarışma bölgesinin haritasında belirtilmiş hedeflere (kontrol noktaları) sırasıyla ve en kısa sürede ulaşmaya çalışırlar. Kontrol noktalarında turuncu-beyaz bayraklar bulunur. Yarışmacılar bayrağın yanındaki zımbayı ellerindeki fişe (kontrol kartı) basarak kontrol noktasına ulaştıklarını kanıtlarlar. Bazı yarışmalarda zımba ve kontrol kartı yerine elektronik bir sistem de kullanılmaktadır. İki hedef arasında hangi yolu izleyeceğine yarışmacı kendi karar verir. Amaç hedefleri en kısa sürede tamamlamaktır. Tüm hedeflere ulaşamayanlar genellikle diskalifiye edilir. Yarışmacıların birbirini izlememesi için genellikle birkaç dakika arayla çıkış verilir. Yarışmacılar parkur boyunca karşılaşsalar dahi birbirlerini izlemeleri yasaktır. Harita: Oryantiring haritası, topografik haritanın üzerine bitki örtüsü, kayalar, küçük çukur ve tümsekler, kuru dere ve sel yatakları, su kanalları, elektrik telleri, evler vb. unsurların işaretlenmesiyle oluşturulur. Ölçek genellikle 1:5.000 – 1:25.000 aralığında olur. Eşyükselti eğrileri, arazideki ayrıntıların görülmesine imkân verecek şekilde 5 ila 25 metre sıklığında çizilir. Harita, yarışmayı düzenleyenler tarafından hazırlanarak sporculara yarışma öncesinde verilir.

 

Haber Merkezi