Sayfa Yükleniyor...
Badmintonun hız ve çeviklikte çok üst düzeyde olduğunu belirten Badminton Federasyonu Başkanı Murat Özmekik bu spor dalı ile uğraşanların pratik çözüm bulma ve azim göstermede çok ileride olduklarını söyledi
NİLGÜN TAZE ÖZEL HABER
M.Ö. 5. yüzyılda Çinliler, Badminton'un atası sayılan Ti Jian Zi adı verilen bir oyun oynarlar. Yine badmintona benzeyen bir oyun 19. yüzyıl ortalarında Hindistan'da poona adıyla oynanır. Birçok açıdan günümüz badmintonuna benzeyen bu oyunu gören İngiliz subaylar, 1860 yıllarında bunu ülkelerine getirir. Beauford Dükü'nün kızları bu oyunu ilk defa Badminton Evi'nde oynadıkları için adı Badminton olarak kalır. Daha sonra çeşitli ülkelere yayılan Uluslararası Badminton Federasyonu'nun kurulması ile yeni bir ivme kazanmıştır.1934'ten beri özellikle Çin ve Endonezya bu oyunda hayli başarılı olmakta.
Badmintonun ilk kez 1972 yılında Münih oyunlarında olimpiyat sahnesine gösteri sporu olarak çıktığı bilgisini veren Badminton Federasyonu Başkanı Murat Özmekik, 1988'de Seul'de bir kez daha denenen badmintonun 1992'de Barselona'da esas spor olarak ilk kez oynandığını söyledi. Özmekik, Asya ülkelerinin yanı sıra Danimarka ve İngiltere'de bu oyunda en iyi olan ülkeler arasında yer almaktadır. Badminton esasında atası sayılan sporlardan çok farklılaşmamıştır. Denebilir ki, 1800'lerde nasıl oynanıyorsa, bugün de aşağı yukarı o şekilde oynanmaktadır. Türkiye Badminton Federasyonu 31 Mayıs 1991 tarihinde kuruldu ve 3 Kasım 1991 tarihinde 104. üye sıfatıyla Uluslararası Badminton Federasyonu tarafından tam üyeliğe kabul edildi dedi.
TAKTİK ANALİZİ
Badminton sporu hakkında bilgi vererek bu sporu öğrenmek isteyenlerin ne tür eğitimlerden geçmesi gerektiğini anlatan Özmekik, badmintonun tüm dünyada oldukça aktif şekilde yapılan bir spor dalı olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: Bunun başlıca sebeplerinden bir tanesi de Badminton sporunun içeriği gereği hem centilmence yapılan hem de üst seviyede mücadele gerektiren bir spor olmasıdır. Badminton çocukların ve gençlerin hem bedensel hem de zihinsel gelişimi açısından en faydalı olan spor dalıdır çünkü bir müsabaka içerisinde yüze yakın kez taktik analizi yapmak ve taktik değiştirmek gerekmektedir. Ülkemizde Badmintona başlamak isteyen gençler ve çocuklar bulundukları illerin İl Gençlik ve Spor il müdürlüklerine başvurarak bilgi alıp başlayabilirler. 81 ilimizde de faal antrenörlerimiz mevcuttur.
BADMİNTONUN TÜRKİYEDEKİ YERİ
Türkiyenin dünya ülkeleri ile kıyaslandığında badmintona olan ilgi ne durumda olduğu hakkında bilgi veren Özmekik, Daha öncede belirttiğimiz gibi federasyonumuz 1991 yılında kurulmuştur. Ancak gerçekten aktif hale geçmesi ise son 10 yıldan itibaren oldu. Buradan yola çıkarak bu kadar kısa süreden beri ülkemizde olan bir spor dalı olarak tüm yaş kategorilerinde ve Avrupa şampiyonlarında, Avrupa oyunlarında madalya alınmış olması. Olimpiyatlara üst üste sporcu gönderebiliyor olmamız ne kadar hızlı geliştiğimizi gösteriyor. İlginin düzeyi hakkında özellikle yazılı ve görsel basının futbol dışında kalan sporları gerçekten güncel olarak takip etmesi ve desteklemesi söz konusu olursa kesinlikle Dünyada söz sahibi olunacak kadar ilgi artacaktır buna yürekten inanıyorum ifadelerini kullandı.
ZİHİNSEL VE TAKTİKSEL GELİŞİM
İnsanın ruh ve beden sağlığı için son derece yaralı olan badmintonun özellikle zihinsel ve taktiksel gelişimi artırdığını ifade eden Özmekik badmintonun faydalarını şöyle anlattı: Badminton hız ve çeşitlilikte çok üst düzeyde olduğu için pratik çözüm bulma ve vazgeçmeden çeşitlilik sunma konusunda çok yararlı bir spor dalı. Fiziksel anlamda ise aktif ve lisanslı olarak Badminton sporunu yapan tüm sporcular, Badminton Aerobik altyapıya sahip anaerobik bir spor olduğu için hem dayanıklılık hem de çabukluk gerektiren ve en üst seviye de fit olmayı gerektiren bir spor dalı olduğundan çok faydalıdır. Türkiye Badminton Federasyonu olarak genel müdürlüğümüz eğitim daire başkanlığımızın kontrolünde 1. 2. 3. 4. ve 5. kademe antrenörlük kurslarımızı bilim, eğitim kurulumuz veriyor. Bunun yanı sıra Dünya Badminton Federasyonu antrenör eğitmeni baş antrenörü eşliğinde de antrenör kurslarımız veriliyor.
EĞİTİMLER DEVAM EDİYOR
Badminton antrenörü olabilmek için gereken 1. kademe antrenörlük belgesi kurs katılım ücretinin 250 TL olduğu bilgisini veren Özmekik, Türkiye Badminton Federasyonu olarak hem bugünlerde hem 365 gün tüm illerimizde sporcu eğitimlerimiz, milli takım kamplarımız, antrenörlük kurslarımız, seminerlerimiz, gelişim kamplarımız, eğitimlerimiz ve turnuvalarımız devam ediyor. Şu anda en yakın büyük hedefimiz elbette Rio olimpiyatları. Kızımız Özge Bayrak en iyi şekilde kampta olimpiyatlara hazırlanıyor şu anda. Ayrıca Temmuz ayında İnci Life Badminton Süper ligi 2. Etap müsabakalarımız yapılacak dedi.
TÜRKİYEDE BADMİNTON
Türkiyede kısa bir özgeçmişe sahip olmasına rağmen badmintonun son derece zevkli, mücadele gerektiren bir spor dalı olduğunu ve bu sebeple toplumun her kesiminden büyük ilgi gördüğünü söyleyen Özmekik şöyle dedi: Türkiye Badminton Federasyonunun ilk başkanı İrfan Yıldırımdır. 5 Aralık 1993 tarihinde ilk kez yapılan federasyon başkanlığı seçmelerinde ise Akın Taşkent göreve başlamıştır. A. Faik İmamoğlunun 1997-2004 yılları arasında iki dönem başkanlığı sonrasında, 2004 yılı Aralık ayında yapılan seçimlerde Murat Özmekik federasyon başkanlığı görevine gelmiştir. 2006 yılındaki özerklik sonrası 8 Eylülde yapılan seçimlerde de Murat Özmekik ikinci defa Badminton Federasyonu Başkanlığına seçilmiştir.
30 KULÜBÜN MÜCADELESİ
Türkiyede ilk kez düzenlenen ve Badminton Federasyonunun 1994 faaliyet programı içerisinde yer alan deplasmanlı Badminton Ligi Tespit Müsabakalarının 11 bölgeden 24 takımın katılımı ile gerçekleştirildiğini ifade eden Özmekik, Bu müsabakalar 4-7 Nisan 1994 tarihleri arasında Ankarada gerçekleştirildi. Sonucunda ise 8 takım Badminton Ligine katılmaya hak kazandı. Pek çok üniversitemizin yer aldığı Üniversiteler 1. ve 2. Liginden başka, 10u 1.Lig, 20si Bölgesel lig olmak üzere toplam 30 kulübün mücadele ettiği deplasmanlı Badminton Ligine 2000 yılında ilk defa uygulanan sistemle minikler ligi de dahil oldu. Milli Eğitim Bakanlığı ve Badminton Federasyonunun ortaklaşa düzenledikleri Minikler, Yıldızlar, Gençler Okullar arası yarışmaları ve ferdi Türkiye Şampiyonaları yanı sıra açık turnuvaların da düzenlediği Badminton sporu büyük bir hızla gelişme göstermektedir açıklamasını yaptı.
KUTU
BADMİNTON NEDİR?
Badminton, tüytop ya da badminton raket ve bir tür tüylü topla oynanan tenis benzeri bir oyundur. Kaz tüyünden yapılma bir top ve raketle oynanan oyun olan Badminton topun file üzerinden rakip alana atılması ve geri dönmesini sağlamak amacına dayanan bir spor dalıdır. Badminton, kolayca öğrenilebilen, erkek ve kadın, 7 yaşından 77 yaşına kadar bütün yaş grubunda insanların yapabildiği ender spor dallarından biridir. Tenis oyunları gurubundan olması nedeniyle rakipler arasında bir net(file) bulunur. Dolayısıyla herkes kendine ayrılan sahada oynar, topu (tüytop) oldukça zararsızdır. Böylece yaralanma veya sakatlanma riski en düşük etkinliklerdendir. Her yaşta ve her performans düzeyinde oynanır ve zevk verir, kişiyi zorlamaz, aşırı yüklenmenin kötü sonuçları oluşmaz. Özellikle ayak hareketleriyle sahayı tutma ve hamleleriyle Türkerin ata sporu kılıç kullanmaya benzemektedir. Oyunda saha ve başlama vuruşu yazı-tura atışı ile belirlenir. Yazı-tura atışını kazanan servis atmak ya da karşılamak konusunda bir seçim yapar ve oyuna servisle başlanır. Servis atan oyuncu topu raketle bel seviyesini geçmeden yukarıdan aşağıya doğru gönderir. Topun mantarlı kafa kısmının aşağı bakması zorunludur. Servis atma sırasında mutlaka iki ayak yerle temasını kesmemelidir. Top filenin üzerinden geçip rakip yarı sahasına ulaşmazsa saha çizgilerinin dışına düşerse ya da tavana çarparsa oyun dışına çıkmış sayılır. Karşılayan oyuncu hazır olmadan servis kullanmak kural ihlali sayılır. Ancak karşılayan oyuncu karşılamak için hamle yaparsa atış faul olmaktan çıkar. Oyun sahasının 13.4m boyu 5.18m eni vardır. Çiftlerdeyse bu ölçülere 42 cm daha eklenir. Saha enine tam ortadan fileyle ikiye bölünmüştür.
BADMİNTON OYUN KURALLARI
PUANLAMA
Aksi kararlaştırılmadığı sürece taraflar en çok üç set oynar. Yalnızca servis kullanan taraf sayı alabilir. Tek erkekler ve çiftler karşılaşmalarında 6 sayılı kuralda sözü edilen durum dışında 15 sayısına ilk olarak ulaşan taraf seti kazanır. Tek bayanlar karşılaşmalarında 9.6 sayılı kuralda sözü edilen durum dışında 11 sayısına ilk olarak ulaşan taraf seti kazanır.
Uzatmalar Set skorunun 14-14 olduğu durumlarda (tek bayanlarda 10-10) ilk önce 14 sayısına (tek bayanlarda 10) ulaşan taraf seti 'uzatma' (6 sayılı kuralda zikredilen hususu) hakkına sahip olacaktır. Bu uzatma hakkı ancak yukarıda belirtilen sayıya erişildiği an ve bir sonraki servis atışı yapılmadan önce kullanılabilir. Uzatmalar aşağıdaki şekillerde gerçekleştirilir. Durum 14-14 iken uzatmaya gidildiğinde 3 sayı. Durum 10-10 iken uzatmaya gidildiğinde
YARI SAHA DEĞİŞİMİ
Birinci setin bitiminde eğer oynanacaksa üçüncü set öncesinde ve üçüncü sette ya da tek set üzerinden yapılan maçlarda önde giden taraf 11 sayılık sette 6. sayıya ulaşınca 15 sayılık sette 8. sayıya ulaşınca yarıalan değişimi yapılır.
Oyuncular kurala göre yarı alan değişimi yapmayı ihmal etmişlerse hata anlaşıldığı anda yarıalan değişimi yapılır ve o andaki sayılar geçerliliğini korur.
Haber Merkezi