- Spor
- 23.05.2025 17:07
Play-Off aşamasında yine hayal kırıklığı yaşayan ve üst üste sekizinci sezonunu Türkiye'nin en alt profesyonel lig kategorisi olan 3. Lig'de geçirmesi kesinleşen İzmir’in en köklü, Türkiye'nin ise beşinci en eski spor kulübü Karşıyaka’da taraftarlar, kulübün kurtuluşunun anahtarı olarak gördükleri ancak bir türlü hayata geçirilemeyen stat ve altyapı tesisleri için tepkilerini yükseltti
Yaklaşık 30 yıl önce İzmir’de stat projesini ilk gündeme getiren kulüp olan Karşıyaka’dan sonra, aynı dönemde ihaleye giren Göztepe’nin Gürsel Aksel Stadı, Alsancak Stadı, Bornova Stadı, Tire Stadı ve Buca Stadı gibi birçok tesis yıllar önce tamamlanıp açılırken, yeşil-kırmızılı camia hala bekleyiş içinde. Türkiye genelinde birçok modern stat yapılırken, Karşıyaka’nın stadı başlatılıp bitirilmeyen tek proje olarak dikkat çekiyor ve artık somut bir ilerleme talep ediliyor.
Yeni stadını beklediği süreçte 1'inci Lig'den 3'üncü Lig'e kadar gerileyip bir daha çıkamayan Kaf-Kaf'ta daha önce stat yürüyüşü ve stat mitingi yapan, stadyum arazisine çadır bile kuran Karşıyakalılar ihalenin yapılıp inşaatın başlamasını istiyor. Karşıyaka'ya yapılacak stat için daha önce yıllarca Çiğli ve Örnekköy'deki farklı araziler gündeme gelirken, 2012 yılında projesi geliştirilen kulübün kullanımındaki eski Karşıyaka İlçe Stadı ve Yalı Tesisleri'nin yerine yapılacak stat projesi bakanlar, büyükşehir belediye başkanları, ilçe belediye başkanları ve kulüp başkanları eskitti. Ocak 2014 ve Haziran 2017'de iki kez Göztepe Gürsel Aksel Stadı'yla birlikte Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından ihale edilen stat, Göztepe'nin stadı 5 yıl önce açılmasına rağmen yapılamadı.
O dönem açılan davalar gerekçesiyle yapılamayıp ihaleleri iptal edilen stadyum projesi kapsamında 2015'te yıkılan kulübün İlçe Stadı, tesisleri, salonları ve tenis kortlarının yerine zemin ve temel çalışmaları yapıldı. Ancak ihaleler iptal edilince tam 10 yıldır dokunulmayan arazi İzmir'in en güzel yerlerinden Karşıyaka'nın göbeğinde atıl kaldı. Yabani otlar ve ağaçlar kaplayan stat arazisini çevredeki vatandaşlar otopark ve karavan park olarak kullanıyor. Hiçbir güvenlik önlemi de olmayan stadyum arazisinde madde bağımlıları da konaklıyor.
Atatürk'ün kabri Karşıyaka'da bulunan annesi Zübeyde Hanım'ın adını alacak stadın arazisinin mülkiyeti ve imarıyla ilgili engeller yıllar içinde çözüldü. Davaları düşen, uygulama imar planında da stadyum olarak tescil edilen, otopark yönetmeliği için proje geliştirilen, daha önce yapılan zemin imalatları için Yapı Kayıt Belgesi de alınan statla ilgili yasal prosedürlerin yerini gelmesi bekleniyor. Spor Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılında stadın belediye tarafından yapılmasını kararlaştırdı. Belediye, 2025 yılı bütçesinde Karşıyaka Stadı'nın yapımı için 250 milyon TL kaynak da ayırdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından stat arazisindeki payların tahsisi için İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ile İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne farklı tarihlerde yapılan başvurulara cevap beklendiği açıklandı.
Karşıyaka'ya altyapı tesisleri ve spor okulları için 2 yıl önce 2023'te tahsis edilen Mavişehir'deki 100 dönümlük araziyle ilgili de henüz proje başlatılamadı. Projesi ve inşaatını kimin üstleneceği bilinmeyen bu arazideki proje de belirsizliğe gömüldü.