Sayfa Yükleniyor...
Türkiye Kick Boks Federasyonu Başkanı Salim Kayıcı Kick Boksun bilinenin aksine bir şiddet sporu olmadığını belirterek Türkiyede 150 binin üzerinde resmi lisanslı sporcu bulunduğunu söyledi
NİLGÜN TAZE
Türkiye Kick Boks Federasyonu Başkanı Salim Kayıcı, Türkiyede Kick Boksun 1980 yılından itibaren bazı salonlarda gayri resmi olarak ders verilmeye başlandığını ve Kick Boks Sporunun federasyonlaşmasının kolay olmadığını söyledi. Kayıcı, 1994 yılında Türkiye Boks Federasyonu Başkanlığı bünyesinde Semi Contact, Light Contact ve Full Contact branşlarında faaliyetlerine başladıklarını belirterek, 1994 yılında ilk Türkiye Kick Boks Şampiyonası Ankarada Atatürk Spor Salonunda büyük bir katılımla gerçekleşti. Türk Milli Takımı ilk kez IAKSAnın 1996 yılında Avusturyanın Graz şehrinde düzenlenen Avrupa Kick Boks Şampiyonasına iştirak etti. Bugüne kadar ulusal ve uluslararası çok büyük başarılar elde edildi. 1998 yılında IAKSA tarafından Avrupa Kick Boks Şampiyonası İstanbulda yapıldı. Bu şampiyona esnasında çıkan bir tartışma neticesinde faaliyetler 2001 yılına kadar geçici olarak durduruldu ve 2001 yılında tekrar Türkiye Boks Federasyonu Başkanlığı bünyesinde ulusal ve uluslararası faaliyetlere başladı dedi.
WAKO ÜYESİ
Türkiye Kick Boks Federasyonunun 1994 ile 2006 yılları arasında Uluslararası Amatör Kick Boks Spor Birliği (IAKSA), 2006 yılından itibaren de Dünya Kick Boks Organizasyonları Birliği (WAKO) üyesi olarak faaliyetlerini sürdürmekte olduğunu ifade eden Kayıcı, bugüne kadar geçirmiş oldukları süreci anlatarak, 2004 yılında Türkiye Boks Federasyonundan ayrılan Kick Boks, Mücadele Sporları Federasyonu Başkanlığı adı altında 18.10.2004 tarih ve 340 sayılı Bakanlık onayı ile Kick Boks, Wushu (Kung Fu), Aikido, Muay Thai, Ashihara Budo Kai branşlarıyla faaliyetlerini sürdürdü.
12 Eylül 2006 tarih ve 281 sayılı Bakanlık oluru ile Mücadele Sporları Federasyonu lağv edilmiş ve Türkiye Kick Boks Federasyonu adıyla faaliyetlerine devam etmiştir. 13.12.2006 tarih ve 343 sayılı Başbakanlık Makamı oluru ile idari ve mali yönden özerklik kazanmıştır. Özerklik kararı Resmi Gazetenin 22 Aralık 2006 tarih ve 26384 sayısında yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve aynı yılda IAKSA ile WAKOnun birleşmesiyle Türkiye, Dünya Kick Boks Organizasyonları Birliğine (WAKO) üye olmuştur. 25 Ekim 2011 tarihinde Dünya Kick Boks Organizasyonları Birliğinin (WAKO) yapılan Genel Kurulundaki seçimlerde yer alarak ben de WAKO yönetim kurulu üyeliğine seçildim ifadelerini kullandı.
BİR MÜCADELE SÜRECİ
İdari ve Mali Yönden Özerklik kazanan Türkiye Kick Boks Federasyonunun ilk Seçimli Olağan Genel Kurulunun 25 Nisan 2007de, ikinci Seçimli Olağan Genel Kurulunun ise 27 Eylül 2008 tarihinde yapıldığını ve her iki genel kurulda da Federasyon Başkanlığına seçildiğini söyleyen Kayıcı, Ana Statümüz ise 08.08.2007 tarih 26607 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Profesyonel Kick Boks Şubesi 26 Haziran 2007 tarih ve 132 sayılı Bakanlık Onayı ile kurulmuş olup, federasyonumuz ulusal ve uluslararası profesyonel faaliyetlere iştirak edebilmesi için ise WAKO PROya üye olmuştur. 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri hakkındaki kanun ile 6215 sayılı kanunla yetki ve sorumlulukları yeniden düzenlenerek Federasyonumuz Bağımsız Spor Federasyonu statüsünü almıştır.
YOĞUN İLGİ
Kick Boks yapmak isteyenlerin ülke genelinde sayısı 6 bine yakın olan Kick Boks kulüplerinden birisine kayıt olarak Kick Boks lisansı çıkartabileceklerini ifade eden Kayıcı, antrenör belgesi olan bir antrenörle hemen çalışmalara başlanabileceğini belirtti. Türkiyenin dünya ülkeleri ile kıyaslandığında Kick boksa olan ilginin yoğun olduğunu ifade eden Kayıcı, Kick boksun şiddet eğilimli bir spor olmadığını belirterek, Öğrencilerimiz lisans çıkartılırken gerekli sağlık kontrollerinden geçer ve doktor raporu alırlar. Kick Boks yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında da çok başarılı bir branştır. Her yıl uluslararası arenada dereceye girmekteyiz. Bunlarla ilgili sıralamalar, bağlı bulunduğumuz uluslararası federasyonda tescillidir. Kick Boks asla şiddet eğilimli bir spor değildir. 7 farklı branşımız olup, sertlik ve içerdiği tekniklere göre kendi içerisinde ayrılır. Bunun dışında bir de Profesyonel Kick Boks vardır. Profesyonel Kick Boks ve Amatör Kick Boks farklı şeylerdir. Kick Boks ülkemizde en çok tercih edilen spor branşlarından biridir. Son yıllarda çeşitli illerde yapılan ortaklaşa çalışmalarla gerek Emniyet Teşkilatımızla gerek Valilikler kanalıyla kötü alışkanlıklara meyilli çocuklarımızı sokaklardan kurtararak, vatanına, milletine saygılı, başarılı sporcular yetiştirdik. Ayrıca sanat dünyasından, iş dünyasına kadar herkes artık Kick Boks yapmaktadır. Bu sebeple halkımız da şiddet sporu olarak görmemektedir diye belirtti.
ÜCRETSİZ EĞİTİMLER
Kick Boks sporu yapan kişilerin genel itibariyle spor yaptıkları tesislerde gerekli koruyucu malzeme ve ekipmanları kullanabildiklerini belirten Kayıcı, tercihe uygun olarak spor yapacak kişiler kendi ekipmanlarını kendilerinin de temin edebileceklerini ifade ederek, Federasyonumuzun Antrenör Eğitim Talimatında yer alan şartları taşıyanlar 1. Kademe Yardımcı Antrenör Belgesinden başlamak kaydıyla, eğitici belgelerini almaktadırlar. Çalışanlar için spor kulüpleri çok farklı saatlerde grup veya birebir olarak saat ayarlaması yapmaktadır. Kick Boks sporunun sporcuya maliyeti spor yaptığı özel spor kulübü tarafından belirlenmektedir. Fakat yurt genelinde Halk Eğitimi Merkezi Müdürlükleri bünyesindeki kurslardan ücretsiz faydalanabilirler. Ayrıca Kick Boks Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki bütün okullarda, askeri öğrencilerin tamamına zorunlu ders olarak verilmektedir şeklinde konuştu.
150 BİNİN ÜZERİNDE RESMİ LİSANS
Kick Boks sporunun insanın kendisine özgüven kazanmasına yol açmakla birlikte spor amaçlı yapıldığında psikolojik olarak da destek sağladığını ifade eden Kayıcı, Bu konuda Bilim Kurulu Başkanımız ve Bitlis Eren Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Ali Tekin, Federasyonumuzun Hakemli Dergisi olan ve web sitemizde e-dergi şeklinde yayınlanan Türkiye Kick Boks Federasyonu Spor Bilimleri Dergisinin 2008 yılı ilk sayısında Dövüş Sanatlarının Psikososyal Faydaları isimli makalesinde bilimsel olarak ele alınmış ve yerli ve yabancı kaynaklarla desteklenen tespitler yapılmıştır. Kick Boks yurtiçinde ve yurtdışında en başarılı spor dallarından birisidir. Gençlik ve Spor Bakanlığı verilerine göre 150 binin üzerinde resmi lisanslı, bu rakamın çok çok üzerinde ise henüz lisans çıkartmamış fakat Kick Boks yapan sporcu bulunmaktadır. Uluslararası arenada en çok madalya alan branşların başında gelir. Son olarak Kick Boks Federasyonunun 2007 yılından bugüne kadar başkanlık görevini üstlenmekte ve bundan da büyük mutluluk duymaktayım dedi.
ÖZGEÇMİŞ
1966 yılı Ankara doğumlu olan Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu Türkiye Kick Boks Federasyonu Başkanı Salim Kayıcı spora 11 yaşında Taekwondo ile başladı. Taekwondoda siyah kuşak sahibi olan Kayıcı, Taekwondo Uluslararası Hakem ve Antrenörü olup Kick Boks'un kurucuları arasında yer almıştır. TSE Spor Kulübünde uzun yıllar müsabakalara iştirak eden Kayıcı, 1994 yılından itibaren Kick boks sporunun değişik kademelerinde görev yaptı. Kick Boks Merkez Hakem Kurulu Başhakemliği, Genel Koordinatör, As Başkan, Başkan Vekilliği ve üç dönemdir Federasyon Başkanı seçilerek Türkiye Kick Boks Federasyonu Başkanlık görevini yürütmektedir. Yaklaşık iki yıl Dünya Kick Boks Federasyonunda (IAKSA) Hakem Kurulu Üyeliği yapan Kayıcı, Kick Boksda Siyah Kuşak sahibi, Antrenör ve aynı zamanda A Klasman Uluslararası Hakemdir. 25 Ekim 2011 tarihinde Dünya Kick Boks Organizasyonları Birliği (WAKO)nin yapılan Genel Kurulundaki seçimlerde WAKO Yönetim Kurulu Üyeliğine Seçilen Salim Kayıcı son olarak Mart 2015 'de İstanbulda Yapılan Wako Yönetim Kurulu Toplantısında WAKO Başkanı seçildi. Halen Türk Standardları Enstitüsünde Müşavir olarak görev yapmakta olan Kayıcı, evli ve iki çocuk babasıdır. İleri derecede İngilizce bilen Kayıcı, 1 Aralık 2013 tarihinde yapılan Wako Avrupa Kick Boks Federasyonu Seçimli Olağan Genel Kurulu'nda WAKO Avrupa As Başkanı seçilmiştir.
Haber Merkezi