Sayfa Yükleniyor...
7den 70e herkesin kolaylıkla yapabileceği kış sporlarının hiç de zannedildiği gibi tehlikeli sporlar olmadığını belirten Uludağ Kardanadam Kayak Öğretmeni Hakan Balı, tek gerekli olanın doğru eğitim almak olduğunu söyledi
NİLGÜN TAZE
Kardanadam Kayak Okulunun 1989 yılında Uludağda kurulduğunu, önceleri sadece birkaç kayak öğretmeni iş birliği ile çalışan bir okulken, bugünlerde seçkin kayak ve snowboard öğretmen kadrosuna sahip olduklarını belirten Uludağ Kardanadam Kayak Öğretmeni Hakan Balı, uyguladıkları eğitim metotlarıyla dünya standartlarında bir kayak okulu olabilme başarısını gösterdiklerini söyledi.
Kuruldukları günden bugüne dünyadaki çeşitli kayak okullarını ve yaptıkları çalışmaları takip ederek onlarla işbirliğine girdiklerini ve bilgi alışverişinde bulunduklarını ifade eden Balı, Kayak ve snowboard sporundaki gelişmeleri fuar, seminer ve benzeri çalışmalar vasıtasıyla öğrenip, eğitim metot ve yöntemlerimizi sürekli güncel tutmaktayız. Kardanadam Kayak Okulu, kış sporları eğitiminde en modern eğitim metotlarını benimsemiş, hizmetlerinde maksimum özeni gösteren ilkesinden ve çizgisinden hiçbir zaman ödün vermeyen Uludağ'ın ve Türkiyenin en modern kayak okullarındandır. Kış sporları hiç de zannedildiği gibi tehlikeli sporlar değildir. Aksine doğru eğitim alındığında, 7den 70e herkesin kolaylıkla yapabileceği bir spordur. Kayağa başlama yaşı 4-5 yaşlarıdır ve kayak ömrünüz boyunca yapabileceğiz bir spordur. Bir düşünsenize 4 yaşındaki bir çocuğun bile yapabileceği spor nasıl tehlikeli ve zor olabilir? dedi.
KAZALARA EĞİTİMSİZLİK SEBEP VERİR
Kış sporu kazalarına her spor ve meslek dalında olduğu gibi gerekli ve yeterli eğitimin alınmamasının sebebiyet verdiğini belirten Balı, kış sporları eğitiminin uzun bir süreç gerektirdiğini ifade ederek, Şimdi sorabilirsiniz; Kış sporlarında neden bu kadar kaza ve sakatlanma olur? Cevap basit: Eğitim eksikliği, yanlış malzeme seçimi ve yanlış pist seçimi. Genelde kayak ya da snowboarda yeni başlayanlar çok aceleci olur; hemen tepeye çıkmak, bir an önce kaymak isterler. Ya da orta seviyedeki kayak - snowboard severler, teknik seviyesinin üzerinde olan daha dik pistlere gitmek için zorlarlar. İşte böyle durumlarda hem kendini hem de o pistte kayanları tehlikeye atmış olurlar. Kış sporlarında eğitim, uzun bir süreçtir. Bu eğitim temel teknik becerilerin geliştirilmesinin yanı sıra, kayak pistlerinde dikkat edilmesi gereken kurallarında öğrenilmesi gerekmektedir açıklamasını yaptı.
4 YAŞINDA BAŞLANABİLEN BİR SPOR
Kayak ya da snowboarda başlamak için ortalama 6-8 saatlik eğitimlerin yeterli olduğunu söyleyen Balı, öğrenme süreci içinde öğretmenlerin temel duruşları, kayma ve durmayı, basit dönüş tekniklerini ve basit liftleri kullanmayı öğrettiklerini belirterek, Bu eğitimlerin sonunda siz, az eğimli, kolay pistlerde güvenli bir şekilde kolayca kayabileceksiniz. Kayağa başlama yaşı 4 yaş olarak kabul edilmişse de efektif bir eğitim için biz 5 yaşını öneriyoruz. Snowboard içinde daha küçük yaşlarda da başlamak mümkündür ama yine tavsiyemiz 9-10 yaşları olacaktır. Tabi bu kişinin fiziki gelişimi, daha önce aldığı sportif eğitimlerle bağlantılı olarak değişebilir. Kayak ya da snowboarda başlamak için ortalama 6-8 saatlik eğitim yeterlidir. Bu süreç içinde öğretmenlerimiz size temel duruşları, kayma ve durmayı, basit dönüş tekniklerini ve basit liftleri kullanmayı öğretecekler. Bu eğitim sonunda siz, az eğimli, kolay pistlerde güvenli bir şekilde kolayca kayabileceksiniz. Bundan sonraki aşamada biraz kendiniz egzersiz yapmalısınız. Kendiniz hazır hissettiğiniz zaman, daha sonraki aşama için tekrar ders alıp, yeni teknikler öğrendikten sonra daha zorlu pistlere geçebilirsiniz. Tavsiyemiz en az uluslararası deyimle intermediate skier-snowborder (orta seviye kayakçı - snowboardçı) oluncaya kadar ders almanızdır. Bu seviye size orta ve zor pistlerde güvenli bir şekilde kayma konforu sağlayacaktır ifadelerini kullandı.
ANLATILMAZ YAŞANIR
Kaymaya başlamadan önce, her sporda olduğu gibi çeşitli egzersizlerle vücudu forma sokmanın öğrenme sürecini kolaylaştıracağını söyleyen Balı, kayak ve snowboard kaymanın inanılmaz keyfini sözcüklerle tarif etmenin son derece güç olduğunu belirtti. Balı, kayağın herkesin hayatı boyunca kesinlikle denemesi gereken bir eğlence olduğunu ifade ederek, Pistten aşağı süzülürken yer çekimi kaybolur, yüzünüzde rüzgarı hisseder ve dilediğiniz yöne hafif, keyifli ve teknik hareketlerle süzülürsünüz. Adrenalin yanında hediyemizdir. Hayat çok kısa; kendinize bir iyilik yapın, kayak öğrenin. Ülkemiz kış sporları açısından diğer ülkelerle kıyaslandığında, henüz hak ettiği yeri bulamamıştır. Özellikle kuzey ülkelerinde kış sporları 7den 70e herkesin gündelik hayatının bir parçası olmuş; sadece spor olarak değil yaşam şekli olarak yerleşmiştir. Ülkemiz coğrafi koşulları göze alındığında, kış sporlarına elverişli dağ sayısının oldukça çok olduğu gözlenmektedir. Son yıllarda yapılan kış sporlarına yönelik tesisler hızla çoğalmakta, ülkemiz insanın kış sporları ile tanışması sağlanmaktadır. Bu çalışmalar yavaş yavaş meyvesini vermekte olup; ülkemizin bu alanda da hak ettiği çizgiye çok kısa zamanda çıkacağına olan inancımız artmaktadır. Ülkemizdeki gözde kayak merkezleri: www.tkf.org.tr/tr/kayak-merkezleri adresinden araştırılabilir şeklinde konuştu.
ZENGİN ÇEŞİTLİLİK
Kış sporlarında malzeme seçiminin çok önemli olduğunu, yaşa, fiziki özelliklere ve teknik seviyeye göre malzeme seçilmesi gerektiğini belirten Balı, kayak malzemelerinin kayak merkezlerinden satın alabileceği gibi kiralamanın da mümkün olduğunu söyleyerek, Kayak Seti : (Kayak + Ayakkabı + Baton) günlük kiralama ücretleri yerine ve malzemenin cinsine göre 20 TL ile 80 TL arasındadır.
Kayak kıyafetlerini de kiralamanız mümkündür ama bizim önerimiz satın almanızdır. Kayak montu + pantolonu günlük kira bedeli 30 TL 50 TL arasındandır. Değişik kar koşulları, kullanıcı yeteneği ve kullanım amacına göre kayak çeşitleri bulunur. Kayaklar bu amaçlara cevap verebilecek şekilde kullanılan materyal, sertlik, uzunluk, ağırlık, kenar kesim kayağın belinin kayağın burun ve kuyruk bölgesine göre olan genişliği gibi özellikler açısından farklılık gösterirler. Kayak çeşitlerini temelde dört kategoride inceleyebiliriz:
1. İleri düzey/Yarış Kayakları: Bu kayaklar hızlı kaymaya uygun tasarlanmışlardır. Genellikle sert ve dar kayaklardır, yüksek hızlarda şokları emerler. Kenar kesimleri diğer kayaklara göre daha düzdür. Bu özelliklerinden dolayı bu kayakları döndürmek daha zordur ve iyi teknik gerektirir.
2. Orta/İleri Düzey (Performans) Kayakları: Dağın her yerinde kaymalarına rağmen daha çok ezilmiş pistleri tercih eden orta ve ileri düzey kayakçıların tercih ettiği kayaklar. Yarış kayaklarına göre daha geniş ve yumuşaktırlar, bu sayede daha geniş kar koşullarında ve daha yavaş hızlar için tasarlanmışlardır.
3. Başlangıç/Orta Düzey Carving Kayaklar: Yeni başlayan ve orta düzey kayakçılar için tasarlanmışlardır. Yukarıdaki kayaklara benzerler fakat düşük hızlara daha duyarlı olabilmeleri için daha yumuşaktırlar. Burunları daha geniştir ve kuyruk bölümü dönüşlerin sonunda arkaya hatalı olarak fazla ağırlık verip kayağın kuyruğunu kaydıran kayakçıları daha fazla hoş görülebilecek şekilde inceltilmiştir.
4. Bayan ve Çocuk Kayakları: Kayaklarda erkek, bayan ve çocuk modelleri bulunabilmektedir. Bayan ve çocuk kayakları genellikle erkek kayaklarına göre daha hafif ve yumuşaktır. Bu sayede genellikle erkeklerden daha hafif ve güçsüz olan bayanların ve çocukların kayağı orta yerinden esnetebilmeleri ve kenarlar üzerinde dönüşü tamamlayabilmeleri kolaylaşır. Bayan kayaklarında bağlamaların normalden bir santimetre kadar daha öne monte edildiği de görülür. Bu sayede bayanların erkeklere göre genellikle daha arkada olan ağırlık merkezleri öne ve kayak merkezine yaklaştırılarak dönüşler kolaylaştırılır ve denge artırılır bilgilerini verdi.
KAYAK BOYU NE OLMALI?
En sık sorulan ve güvenilir bir cevabın zor alındığı konulardan birinin kayak boyu olduğunu söyleyen Balı, on beş yılda dünyada kayak sektöründe gerçekleşen evrimlere paralel olarak kayak boyunun değişmesinin yeni ve eski kayakçıların kayak boyu konusunda kafalarının karışmasına neden olduğunu belirterek, Yeni, derin kenar kesimli şekilli kayaklar geleneksel kayaklara göre daha kısa boylarda kullanılır. Bu kayakların kara temas eden daha geniş yüzey alanları vardır. En uygun kayak boyunun belirlenmesi, boy ve kilonuz, kayak düzeyiniz ve amaçlanan performansa bağlıdır. Boy, kilo ve kayak düzeyiniz arttıkça önerilen kayak boyu da artar. Uzun kayaklar yüksek hızlarda daha dengeli ve kararlı iken kısa kayaklar dönüşlerde daha kolay ve kontrollüdür. Genel bir yaklaşım olarak günümüzün derin kenar kesimli kayakları için önerilen kayak boyu, geleneksel kayaklar için önerilen boydan 10 cm daha kısadır. Geleneksel kayak boyunu ise yeni başlayanlar için; kayak boyu kayakçının omuz boyu kadar, orta düzey kayakçılar için kayak boyu kayakçının burun seviyesi ile başının üstü boyu seviyesi arasında, ileri düzey kayakçılar için ise kayak boyu kayakçının boyu ile boyu artı bir el genişliği seviyesi arasında olmalıdır. Çok ileri düzey kayakçılar ve yarışçılarda bu boy kayakçının boyu artı el genişliği ile kayakçının kolu yukarı kaldırıldığında bileğine kadar olan seviye arası olacak kadar artabilir dedi.
Haber Merkezi