- Spor
- 05.07.2025 10:11
Bornova’daki Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda bir araya gelen basketbol tutkunları, Hakan Topçu liderliğinde 3x3 sokak basketbolunu kurumsallaştırmak ve uluslararası arenaya taşımak istiyor
Bornova’da bir basketbol tutkusu, artık hayalden daha fazlası… Sokak basketbolunun bilinen yüzlerinden Hakan Topçu, 10 yılı aşkın süredir arkadaşlarıyla birlikte Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda kurdukları basketbol kültürünü, bir projeye dönüştürdü. Topçu, “Sokak basketbolundaki ateş her geçen gün büyüyor” diyerek bu serüveni daha ileriye taşıma hedeflerini gazetemize anlattı. Sokak Basketbol Turnuvaları ve özel etkinlikler ile 3x3 basketbol kültürünü yaygınlaştırmak isteyen Topçu, sosyal medya üzerinden kurduğu moneyball hesabıyla çocuk, genç, vetaran herkesi sahaya davet ediyor.
Topçu, sokak basketbolunun Türkiye’de genelde 4’e 4 oynandığına dikkat çekerek, “Öncelikle bu alışkanlıktan kurtulmamız lazım. Gerçek sokak basketbolu 3’e 3 oynanmalı. Avrupa’da savunma sertliği, temas ve oyun aklı çok ön planda. Bosna’da izlediğimiz Meksika, İspanya, İtalya gibi ülkelerin takımlarında bu kültür açıkça görülüyor. Bizim takım da bu seviyelere ulaşmak için çabalıyor” dedi.
Türkiye’de basketbolun hâlâ bireysel performansa dayalı oynandığını ifade eden Topçu, “1’e 1 iyi olan, topu alıp potaya gidiyor. Avrupa’da ise herkes takım oyununa sadık kalıyor. Bu farkı yerinde gördük. Deneyimlerimizi ülkemize taşıyıp, arkadaşlarımızla paylaşıyoruz” şeklinde konuştu. Yılın her dönemi sahada olduklarını vurgulayan Hakan Topçu, yerel yönetimlere ve gerekli kurumlara çağrıda bulunarak, “Sahanın etrafına şemsiye gibi çok maliyetli olmayan şeylerin yerleştirilmesini rica ediyoruz. Bornova Belediyesi’nden ve gerekli kurumlardan bu konuda destek bekliyoruz. Biz de elimizden geldiğince organizasyon yapıyoruz. Sokak basketbolu sayesinde kenar mahallelerde spora erişimi olmayan gençleri bu alana çekiyoruz. Yugoslav ülkelerinde her mahallede saha var. Zemini kaliteli, ekipman eksiksiz. Bizim de bu seviyeye çıkmamız için sponsorlara ihtiyacımız var. 3x3 zeminleri maliyetli olabiliyor. Sporcuların turnuvalara katılması için ekonomik desteğe ihtiyaç duyuyoruz. Gençlerin kötü alışkanlıklardan uzaklaşması için bol etkinlik, bol basketbol gerekiyor” dedi.
Organizasyonlarının tamamen gönüllülük esasına dayandığını belirten Topçu, “Sponsor desteğiyle gençlere malzeme temin etmek, ihtiyaçlarını karşılamak istiyoruz. Sponsor bulduktan sonra sporcuların ihtiyaçlarını karşılayabileceği, yurt içi ve yurt dışı turnuvalara katılımı için gerekli ekonomik desteği sağlamalarını istiyoruz. Biz büyüdükçe yetenekli oyuncularımızı Avrupa’da temsil etmek istiyoruz. Hedeflerimiz doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz. Bizim organizasyonumuz ticari bir kar gütmüyor. Potalar kırıldığında belediyeye bildiriyoruz ama biraz geç müdahale ediliyor. File bile takılmıyor, kendi imkanlarımızla sahayı güzelleştirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.