Spor yapayım derken sakat kalmayın!

Uzm.Dr. Onur Oral spor yapan kişilerde sıklıkla rastlanan spor yaralanmalarına dikkat çekti. Oral, spor yaralanmalarının içsel ve dışsal kaynaklı olarak iki etken gurubun sebebiyet verdiğini ifade etti


  • Oluşturulma Tarihi : 17.12.2020 09:15
  • Güncelleme Tarihi : 17.12.2020 09:15
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Spor yapayım derken sakat kalmayın!

ONURHAN ALPAGUT/ÖZEL HABER

Spor yaralanmaları, spor yapan kişilerde sıklıkla rastlanan bir durum. Spor, vücutta kaslarda stres yaratır. Bu durum bazen olumsuzluklara sebebiyet verebilir. Bu yüzden sporu bilinçli yapmak gerekir. Ancak sporunda önemi de hayatımızda bilinmelidir. Sporun bir fiziksel yüklenme olduğunu aklımızdan çıkarmamakla beraber egzersizde ve aktif spor hayatında spor yaralanmaları kaçınılmazdır. Bu noktada önemli olan spor yaralanmalarının sebeplerini bilmektedir. Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, konu hakkında bilgilendirmede bulundu.

ISINMADAN SPOR YAPMAYIN

Uzm.Dr. Onur Oral, “Yapılan sporla ve egzersizde kişinin fiziksel uyumu olması gerekir. Kilo problemi olan bir bireyin spor esnasında aşırı kiloya bağlı eklem ve kaslarında sorunlar yaşaması kaçınılmazdır. Bu sebeple yapılan spor ile kişinin fiziksel yapısının yaptığı spor ile uyumlu olması koşuldur. Spor yaralanmaları arasında en sık rastladığımız sorunlar; kas, eklem, tendon sorunlarıdır. Özellikle kas spor aktivitelerinde yoğun olarak kullanıldığı için mutlaka önceden buna yönelik ısınma hareketleri yapılması gerekir. Isınmadan spor yapılması durumunda ise kaslarda aşırı yüklenme ve strese bağlı olarak bazı harabiyetler ortaya çıkar. Kaslar ısındıktan sonra yapılan çalışmalarda kaslara bağlı sorunlar daha az meydana gelir. Spor içerisinde ikinci bir ciddi sakatlık kaynağı da eklem sakatlığıdır. Sportif aktivitelerde eklemlerimizi yoğun olarak kullanıyoruz. Diz, bilekler, dirsek, kalça eklemleri hareketler ile ilişkili olduğu için kullanılır. Sportif çalışmalarda tendonlarda zaman zaman sorunlar meydana çıkabilir. Aşırı kullanıma bağlı olarak meydana çıkan sorunlar arasında tendinitler yer alır. Tedavisi mümkündür. Ancak sorunun saptanması ve tedbir alınması esastır” diye konuştu.

İÇSEL FAKTÖRLER

Spor yaralanmalarına birçok nedenin sebebiyet verdiğini söyleyen Oral, “Bunları inceleyecek olursak iki temel gruba yerleştirebiliriz. Bu iki temel grup arasında yer alan ilki internal faktörlerdir. Tamamen içsel kaynaklıdır. Spor yaralanması için zemin ortaya çıkarırlar. Bunlara değinecek olursak; en önemli olan ısınmadır. Eğer birey ısınmadan spora başlamışsa kassal travmalar yaşayabilir. Bu çalışmada yaş ve cinsiyet önemlidir. İleri yaşlarda yapılacak spor çalışmaları yaralanma riskini artıracaktır. Yapılacak aktivitelerin yaşa uygun olarak belirlenmesi önemlidir. Cinsiyet önemlidir. Her iki cinste de spor yaralanmalarının görülme sıklığı değişir. Bu nedenle kişinin kendi cinsiyetine bağlı olarak ortaya çıkabilecek spor yaralanmalarına karşı bilinçli olması önemlidir. Beslenme sorunu yaşayan bireylerde ise bu durumun tam tersi yaşanır. Kas, tendon, kemik yapısı bozulur. Kendini onaramaz. Sporsal yaralanma riski artar” dedi.

İKLİM KOŞULLARI ÖNEMLİ

Spor yaralanmalarında bir diğer faktör olan External (dışsal) etkenlere değinen Oral, “Bunlar arasında en önemli olanı iklim koşullarıdır. Spor genelde dış ortamda yapılan bir çalışmadır. Dışarıda yüksek sıcaklığın mevcut olduğu durumlarda spor yaralanmaları daha çok ortaya çıkar. Bu durum spor yapan kişiye olumsuz olarak geri döner. İzmir’in yaz aylarında oldukça sıcak olması nedeniyle güneş altında yapılan spor aktivitenin, yaralanmayı tetikleyeceğini bilmeliyiz. Rüzgarı yine bu etken grubu arasına alabiliriz. Rüzgar, yapılan sporun tam randımanlı olmasını engelleyebilir. Sportif çalışma için ayrı bir stres faktörü olabilir” diye konuştu.

Haber Merkezi