- Spor
- 03.05.2025 21:56
Spor sosyoloğu Prof. Dr. Ahmet Talimciler,”Ülkede vasatlaşma yaşanıyorsa bu sadece sokakta kalmaz! Vasatlık hayatın bütün alanlarına ve kurumlarına yansır. Toplumdaki yozlaşma ve çürüme futbola, eğitime hayatın her alanına sirayet eder” dedi.
Trendyol Süper Lig’in 15. haftasında oynanan MKE Ankaragücü- Çaykur Rizespor maçının ardından haken Halil Umut Meler’e yapılan saldırı, ulusal ve uluslararası basının gündeminde yer aldı. Yere düşen hakeme futbolcular ve yöneticiler saldırarak linç girişiminde bulundu. İnsanlık dışı saldırıda Ankaragücü Başkanı Faruk Koca ile yanındaki kişiler tutuklandı. Şiddetin normalleştiği, vasatlığın yaygınlaştığı bir toplumda sporda yaşanan çirkin olaylar sürekli artmaya devam ediyor.Şiddet olaylarında kendini temize çıkarmaya çalışan kurum ve kuruluşlar algı operasyonuna devam ediyor. Sporda fanatizm ve şiddet konularında ürettiği eserlerle referans alınan Prof. Dr. Ahmet Talimciler, sporda şiddet olaylarının perde arkasını anlattı. Türkiye’nin önemli spor sosyologlarından akademisyen ve spor yazarı Talimciler,” Toplum her anlamda ikiye bölünmüş durumda. Kutuplaşmanın arttığı toplumda her şey içler acısı! Maalesef kötülüğü ve organize kötülüğü besliyoruz. İyiliği beslemiyoruz” diyerek toplumdaki kutuplaşmaya dikkat çekti.
İBRETLİK GECE
Sporda yaşanan şiddet olaylarının ülkemizde ilk kez olmadığını, geçmişten gelen birikimle bu çirkin görüntülerin sürekli tekrar edildiğini belirten spor sosyoloğu Ahmet Talimciler,”Yeşil sahalarda yaşanan şiddet olayları ilk kez gerçekleşmiyor. Söz konusu tarihi kara lekeden önce gelinen bu olaylar peş peşe geldi. 2015 yılında dönemin Trabzonspor Başkanının hakemleri tutup saatlerce odada kilitli bir şekilde beklettiği çirkin olay var. Esas sıkıntının kaynağı uzun zamandan beri futbolu konuşmuyoruz. Oyunun güzelliklerini, estetikliğini konuşmak yerine hep hakemleri konuşuyoruz. Sürekli hakemlerin konuşulup tartışıldığı bir yer içerisinde gerilimin, stresin bu kadar yüksek boyutta olduğu yerde öfkenin yansıması kaçınılmaz olur. Sahaya girenler bir spor kulübünün başkanı ve yöneticileri hakeme tekme ve tokat saldırıyor. Karşılaştığımız durum kabul edilebilir değil! Olayların arka planında Türkiye’de futbolda yer alan bütün aktörlerin yarattığı bir ortamdan bahsediyoruz. Türkiye’de futbol açısından yaşanan olay ibretlik gece… Bu ortamın ortaya çıkması hakemlerin kararlarından kaynaklanmıyor. Geçmişten gelen bir birikimle şiddet olayları futbolda tekrar ediyor” şeklinde konuştu.
SAÇMALIĞIN ZİRVESİ
Şiddet olaylarında başrol olan spor kulübü başkanların bazı kurum ve kuruluşlar tarafından ödüller aldığını, yaşananların resmen saçmalığın zirvesi olduğunu söyleyen sosyolog Talimciler, “Pandemi döneminde sahaya atlayan Trabzonspor Başkanı ceza almadı. Tutuklanan Ankaragücü Başkanı Faruk Koca TFF tarafından fair play ödülü aldı. İki sene öncesinde hakemlere elimde silah olsaydı seni vururdum diyen Çaykur Rizespor Başkanı Hasan Kartal, yılın spor yöneticisi ödülünü aldı. Resmen saçmalığın zirvesini yaşıyoruz. Bütün bunlara rağmen her şey bize normal geliyor. Bütün anormallerin arasında bu tarz olaylar artık normal kabul ediliyor” ifadelerini kullandı.
TFF ÇÖZÜM ODAKLI DEĞİL
Ülkemizde yıllardan beri hakemlerin konuşulduğunu, fanatizm ve şiddet olaylarının sürekli tekrar ettiğini, TFF’nin çözüme yönelik bir iradesi olmadığını belirten Talimciler,” Her hafta hakemlerin kararları konuşuluyor. Hakemleri de en çok eski hakemler, spor yorumcuları ve kulüp başkanları konuşuyor. Türkiye’de hakemler camia tarafından en çok itilen ve kakılan bir grup olmuştur. Gayet açık ve net konuşuyorum; TFF bu mantık ve anlayış ile bu olayları çözemez! Çözüm beceresine sahip olmayan bir kuruluştan bahsediyoruz. Kendi gücünü futbolun paydaşlarından almıyor.
Olayların belirli bir süreden sonra gündemde yer almayacağını, sporda şiddet yasasının sadece taraftarlara uygulandığını söyleyen Talimciler,” Söz konusu yaşanan olayda verilen tepkiler, kişilerin ve kurumların yaptığı açıklamalarda bütün konuşulanlar sürecin ne kadar vahim olduğunu gösteriyor. Bütün bu yaşananlar belirli bir süreden sonra unutulup gidecek. Ben olaya umutsuz olarak bakıyorum. Çözüme yönelik bir iradeyi uzun yıllardan beri görmüyorum. Yaşananların perde arkasında 6222 Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun yasasında sadece taraftarlara uygulandı. Sezonun başından beri her şey adım adım ilerledi” diyerek sporda şiddet yasasını eleştirdi.
İNSANLARIN AKLIYLA ALAY EDİYORLAR
Toplumdaki kutuplaşmanın arttığını, olaydan sonra kurum ve kuruluşların kendini temize çekmeye çalıştığını söyleyen Talimciler,” Ankaragücü’nün Başkanı Faruk Koca ifadesinde yumruk değil tokat attım diyor. Resmen insanların aklı ve mantığıyla alay ediyor. Çok çirkin şeylere maruz kalıyoruz. Gerçekten çok başka bir yerdeyiz. Bu yaşananlarda hiç kimse samimi değil! Herkes kendini algı ve imajla temize çekmeye çalışıyor. Samimiyetsiz bir şekilde açıklama yapan kulüp başkanlarından, taraftarlardan, yöneticilerden iyi ki yaptı diyen kişiler var. Sokaklarda böyle düşünenler bile var. Öyle bir yerdeyiz ki! Toplum her anlamda ikiye bölünmüş durumda. Kutuplaşmanın arttığı toplumda her şey içler acısı! Maalesef kötülüğü ve organize kötülüğü besliyoruz. İyiliği beslemiyoruz. Birilerine belirli bir cezalar verilecek ve sonra olaylar unutulacak. Ankaragücü camiası yaşanan bu insanlık dışı saldırıda taraf tutmaması gerekiyor” diye konuştu.
VASATLIK HAYATIN HER ALANINDA
Toplumdaki vasatlığın her yere sirayet ettiğini, yozlaşmanın ve çürümenin olduğu yerde mevcut düzenin değişmeyeceğini ifade eden Ahmet Talimciler, “Türkiye’de spor kulüplerini yönetenlerin değişeceğini hiç zannetmiyorum. Toplumsal yapılar içerisinde oluşan yapılar olayların nedenlerini ve sonuçlarını oluşturur. Ülkede vasatlaşma yaşanıyorsa bu sadece sokakta kalmaz! Vasatlık hayatın bütün alanlarına ve kurumlarına yansır. Toplumdaki yozlaşma ve çürüme futbola, eğitime hayatın her alanına sirayet eder. Yöneticiler paralı anlayış üzerinden hareket ediyorlar. Türkiye’deki kulüp başkanlarının büyük çoğunluğu hem kulüp başkanı hem de başka kulüplerin kongre üyesi… Bu yapının hiçbir şekilde değişeceğini düşünmüyorum. Toplumdaki kutuplaşmanın olmaması için öncelikle siyasilerin dilinin değişmesi gerekiyor. Bizde hep sürekli ötekileştirme ve kutuplaştırma var. Bir ülkede insanlar birbirini ötekileştirmeye başladıysa orada hiçbir şey ifade edemez” dedi.
BU KAFA YAPISI İLE HİÇBİR ŞEY OLMAZ!
Türkiye Futbol Federasyonundan istifa gelmeyeceğini, yaşananların unutulup gideceğini anlatan Ahmet Talimciler,”Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Suudi Arabistan’da düzenlenen ve her şeyin para üzerinden ilerleten bir spor federasyonunun özleştirme vermesi imkânsız! Bu makamlara gelen kişiler kendileri değil! Mehmet Büyükekşi ve önceki başkanlar birilerinin söylemleri ile başkanlık koltuğuna oturuyor. Garip bir durumdayız. Bu kafa yapısı ve anlayış ile hiçbir şey olmaz! Bunlar daha iyi günlerimiz… Birtakım cezalar yine gelir. Her zaman taraftar suçlu olur. Belirli bir süre sonra unutulur gider. Esasında aynı olaylar ülkemizde sürekli tekrarlanıyor. Kavgayı ayırmaya çalışan bir futbolcuya ceza veriyorsan eğer buradan bir özeleştiri ve istifa bekleyemezsin. Hiçbir kavram ile şiddeti açıklayamazsın! Yaşadıklarımız, yaşayacaklarımızın küçük örneklerini teşkil ediyor. O yüzden bu pis, karanlık zihniyetten çıkacağımızı düşünmüyorum. Kulüpler, spor federasyonları, medya sadece hakemleri tartışıyor” şeklinde konuştu.