Sayfa Yükleniyor...
Muhtarın Sesi sayfamızda bugünkü konuğumuz Karabağların Sarıyer Mahallesi. Mahallemizin muhtarı ise ilk dönemini yapmakta olan Mehmet Çavultu. Sosyo-ekonomik durumu kötü olan mahallede, asgari ücretle hayatını devam ettirmeye çalışan ve gündelik işlerde çalışan insanların yoğunlukta yaşadığı bir yer. Çarpık kentleşmenin mahallede hakim olması nedeniyle belli başlı hizmetlerin burada sağlanmasına engel oluyor
TANER UYANIKER- Muhtarın sesi sayfamızda bugün sizler için Karabağların Sarıyer Mahallesindeyiz. Mahallemiz Karabağların ekonomik geliri düşük olan yerleşim yerlerinden birisi konumunda bulunuyor. Genelde asgari ücretle geçinen insanlar yoğunlukta yaşıyor. İzmirin çoğu yerinde olduğu gibi burada da çarpık kentleşme hakim. Mahallemizin muhtarı ise ilk dönemini yapmakta olan Mehmet Çavultu. Mahalle 20 yıl önce kuruluyor. Türkiyenin her yerinden gelen vatandaşların ikamet ettiği bir yer konumunda bulunuyor. Mahallemizde Suriye iç savaşından kaçmış çok sayıda Suriyeli göçmen yaşamakta. Bu durum mahallede kiraların artış göstermesine neden olmuş asıl sorun ise bu kişilerin açlıkla iç içe yaşamaları. Her gün muhtarlığın kapısının yardım almak için aşındırdıklarını söyleyen Çavultu, ellerinden bir şeyin gelmediğini bu durumunda kendilerini olumsuz etkilediğini söyledi
Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız Muhtarın Sesi sayfamızda bugünkü konuğumuz Karabağların Sarıyer Mahallesi. Mahallemizin muhtarı ilk dönemini icra etmekte olan Mehmet Çavultu. Mahallemizin sosyo-ekonomik durumu kötü diyebilirim. Asgari ücretle hayatını devam ettirmeye çalışan ve gündelik işlerde çalışan insanların yoğunlukta yaşadığı bir yer konumunda. Çarpık kentleşmenin mahallede hakim olması nedeniyle belli başlı hizmetlerin burada sağlanmasına engel oluyor. Mahallemizin tarihçesi baktığımız ise 20 yıl önce Karabağlar Mahallesinden ayrılarak kurulduğunu görüyoruz. Mahallemiz kozmopolitan bir yapı gösteriyor. Türkiyenin her yerinden gelen vatandaşlar burada ikamet etmekteler. Mahallede Suriyeli göçmen sayısı da çok fazla yoğunluk gösteriyor. Burada bulunan Suriyelilerin çoğu yarı aç yarı tok yaşamaktalar. Mahalle sakinleri ve muhtarın yardım etmeye çalıştığı bu kişiler için hayatın çok zor geçtiğini söyleyebilirim. Her gün muhtarlığa gelerek yardım isteğinde bulunan Suriyeliler için kendilerinin de yapacak bir şeyi olmadığını söyleyen muhtar Çavultu, devletin bu mültecileri yönelik yardımlarını çoğaltmaları gerektiğini söyledi. Mahallede bunun dışında doğalgaz, yağmur suyu kanalı ve trafo sorunu var.
DOĞALGAZ SORUNU
Muhtar olma sürecinden bahseden Çavultu, uzun yıllar boyunca mahallede ikamet etmesinin bunda etkili olduğunu söyledi. Çavultu, 25 yıl boyunca mahallemde esnaflık yaptım. İnsanlarla ilişkilerim her zaman iyi olmuştur. Aklımda da vardı. İnsanların bu göreve aday olduğumda nasıl davranacaklarını merak ettim. Adaylığımı koydum ve kazandım. Buraya hizmet için geldim ve elimden ne geliyorsa yapmaya çalışıyorum dedi.
Mahallede doğalgazın olmamasının büyük bir sorun olduğunu vurgulayan Çavultu, bu konuda çok sayıda başvuruda bulunduklarını ifade etti. Çavultu, En azından uzun sokaklara doğalgazın girmesini istedik. Bize İzmir Gaz yetkilileri mahalleliden abone paralarını topla gel öyle başlayalım dediler. Bunu Enerji Bakanı Taner Yıldızın yanında söylediğimizde böyle bir şey demediklerini beyan ederek bizi yalancı durumuna düşürdüler. Yüzde seksen abone zorunluluğu koşuyorlar. Bu her zaman sağlanamayabiliyor. Almak isteyen halk çok fazla şikayette bulunuyor diye konuştu.
SURİYELİLER YARI AÇ YAŞIYOR
Mahallelerinde çok sayıda Suriyeli mültecilerin bulunduğunu söyleyen Çavultu, Burada yaşayan bu kişilerin hepsi geçim sıkıntısı yaşıyor. Yiyecekleri, içecekleri, giyecek kıyafetleri yok. İkamet alamadıkları için kaymakamlık yardım etmiyor. Her gün muhtarlığa süt, giyecek gibi şeyler istemeye geliyorlar. Bazı yardım derneklerini aradık onlardan yardım alabildik bir nebze olsa da. Bunları Suriyelilere dağıttık. Başka mahallede yer alan Suriyeliler oranın muhtarlarına bizi örnek göstererek aynı yardımı da isteyince muhtarlıklardan şikayet geldi ve bizden bu yardımı kesmek zorunda kaldık. Her gün buraya küçük çocuklarla gelip bir süt istediklerini görünce benimde psikolojim bozuldu. Muhtarlıktan istifa edersem işte bu sebepten ötürü ederim. Her gün bu manzarayla karşılaşmam nedeniyle evde de huzurum kalmadı. Akşam eve gidince yemek yiyemiyorum. Kış boyunca her gün spotçulardan bir soba alarak Suriyelilere verdim. Arkadaşlarla para toplayarak Uşaka gidip battaniye aldık ve bu insanlara dağıttık. Ama bizimde yapabileceklerimiz bir yere kadar. Bu insanları buraya aldılarsa bakmaları da gerekiyor. Bir yere götürüp üç öğün yemeğini vermelidir devlet dedi.
Mahallede yağmur suyu kanalının yeterli olmadığını belirten Çavultu şunları söyledi: Yağmur yağdığında evleri su basmaktadır. Bu yağmur suyu kanalları yeterli bir hale getirilmesi gerekmektedir. Bu konu bir ihalenin yapılacağı söylendi. Bizde yapılmasını beklemekteyiz. Bir sonraki kış gelmeden bu sorunun çözüme kavuşturulmasını istemekteyiz.
PARKTA ÖLÜM TEHLİKESİ!
Mahallelerinde sadece bir trafo olduğunu söyleyen Çavultu, bununda yeterli olmadığını belirtti. Çavultu, Bu trafonun güçlendirilmesi gerekmektedir. Kış aylarında trafo patlıyor. Elektriksiz kalıyoruz. bu patlama sonucunda da yangın çıkıyor trafoda ve itfaiye çağırıyoruz. Bu trafo parkın yanında bulunmaktadır. Çok sayıda çocuk orada oyun oynuyor. Bu çocukların orada bulunduğu bir anda patlama gerçekleşir ve çocuklardan birisine bir şey olursa bunun hesabını kim verecek dedi.
Muhtarların sorunlarından bahseden Çavultu şunları söyledi: Dışardan muhtarların maaşı çok olarak görünüyor ama gerçekte böyle bir durum söz konusu değil. Aldığımız ücret ortadadır. Bunun yanında birde muhtarlığın giderleri olan elektrik, su, internet, kırtasiye gibi ihtiyaçları biz karşılamaktayız. Biz bu hizmetleri halk için yapmaktayız ve bunları bizim karşılamamız çok yanlıştır. Bunun dışında tebligat kanunuyla ilgili sorun yaşamaktayız. Bu kanununda değiştirilmesi gerekmektedir.
Muhtarların mahalle için önemine dikkat çeken Çavultu, Muhtarlar mahallenin sorunlarını yetkili mercilere ileten bir köprü vazifesindedir. Bunun dışında mahallelinin kişisel sorunlarıyla da ilgileniriz. Eşiyle kavga ederler ya da boşanırlar bize gelip dertlerini açarlar. Bizde yardımcı olmaya çalışırız diye konuştu.
Mehmet Çavultu Kimdir?
1966 yılında Aydının Karacasu İlçesinde dünyaya geldim. 1982 yılında İzmire taşındık, 1988 yılında ise bu mahallede ikamet etmeye başladım. Muhtarlıkta ilk dönemimi icra etmekteyim. Muhtarlıktan önce mahallemde erkek berberliği yaptım. Öğrenim durumum ilkokuldur. Evliyim ve 3 çocuk babasıyım.
Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:
20 yıl önce Karabağlar Mahallesinden ayrılarak Sarıyer ismini alıyor. mahallemizde 1 tane cami bulunuyor. Bunun dışında okul ve sağlık ocağı yer almıyor.
Mahallenin künyesi:
Mahallenin nüfusu: 12211
Mahallenin seçmen sayısı: 6668
Mahallenin posta kodu: 35170
Mahallenin cadde sayısı: -
Mahallenin sokak sayısı: 90
Mahallenin muhtarı: Mehmet Çavultu
Haber Merkezi