Erdoğan: Herkese göre bir Atatürk var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “1938 öncesine ve sonrasına ait en az iki Atatürk figürü inşa etmek Gazi Mustafa Kemal’in gerçek manada anlaşılmasının en büyük, en bariz engeli olmuş, manevi şahsına karşıda açık bir hürmetsizlik teşkil etmiştir” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 11.11.2014 07:26
  • Güncelleme Tarihi : 11.11.2014 07:26
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Erdoğan: Herkese göre bir Atatürk var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 76. yıldönümü dolayısıyla Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından ATO Congresium’da düzenlenen törende yaptığı konuşmada, “Vefatının 76’ıncı seneyi devriyesinde ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bugün bir kez daha hürmetle yad ediyor, kendisini derin bir hürmetle anıyoruz. 76 yıl boyunca her 10 Kasım’da olduğu gibi bugünde Gazi Mustafa Kemal gün boyunca hatırlanacak, eserleri, fikirleri, inkılâpları ve zaferleri gün boyunca bir kez daha ele alınacaktır” ifadelerini kullandı.

“BEKLENTİLERE GÖRE BİR ATATÜRK YOKTUR”

“Herkese göre, herkesin kendi şahsi arzu ve beklentilerine göre bir Atatürk yoktur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her isteyenin hayatının bir cüzünü cımbızlayarak kendisine meşruiyet kaynağı olarak öne sürdüğü yani istismar ettiği bir Atatürk’te olamaz. Bazıları için Türkiye tarihi aynı şekilde Gazi Mustafa Kemal’in hayat hikâyesi 29 Ekim 1923’te başlatılır, onun öncesi adeta hiç yaşanmamış gibi yok sayılır. Oysa ne Gazi Mustafa Kemal ne de Türkiye Cumhuriyeti köksüz değildir. Cumhuriyet bir anda ani bir kararla tek kişinin aldığı bir kararla kurulmamış. Uzunca bir sürecin ve istişarelerin neticesi olarak ortaya çıkmıştır. 29 Ekim 1923, 1071 Malazgirt Zaferimizin bir uzantısıdır. 29 Ekim 1923, 1299’da kurulan Osmanlı Cihan Devleti’nin bir uzantısıdır. 1923, 1453’ün bir devamıdır. Çanakkale Zaferimiz, Kutü’l-Amare zaferimiz, onlarca cephede milletçe verdiğimiz mücadelemiz Cumhuriyetin kuruluşunun adeta girizgahıdır. En nihayet 23 Nisan 1920 ve Kurtuluş Savaşımız Cumhuriyetimize giden, yolu açan önemli başarılardır. Daha Cumhuriyet ilan edilmeden önce mevcut iradenin zaten cumhuriyet olduğu, 29 Ekim’de bunun sadece adının konulacağı çeşitli kaynaklarda ifade edilmiştir.”

‘YENİ TÜRKİYE’ VURGUSU

1923’de İzmit’te yaptığı bir basın toplantısında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerini hatırlatan Erdoğan, “İdari maslahatçılar esaslı inkılâp yapamaz. Bu sözü söylemiş, bu sözünde arkasında durmuş bir şahsı idari maslahatın, statükonun değişime direncin istismar vasıtası yapmak tarihe ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e açık bir haksızlıktır. Bizim neslimize, bizden öncekiler sonrakilere Gazi Mustafa Kemal, belli şablonlardan belli süzgeçlerden geçirilmiş olarak ne yazık ki öğretildi. Gazi Mustafa Kemal’in 23 Nisan 1920’deki ideal ve fikirleri şahsiyeti bir Osmanlı zabiti olarak asil duruşu özelliklede hayatı boyunca, cumhurbaşkanlığı dönemi boyunca sıkça ifade ettiği ‘milli irade’ vurgusu üzülerek söylemeliyim ki, hep geri plana atıldı. İşte onun için Gazi Mustafa Kemal Atatürk şablonlardan kurtarılarak, bütün yalınlığıyla öğrenilmeli, öğretilmeli ve o şekilde anlaşılmaya çalışılmalı. Gazi’nin şahsı manevisi ancak o zaman gerçek boyutuyla ortaya çıkacaktır. Burada ilginç bulduğum bir hususu da özellikle dikkatlerinize getirmek isterim. ‘Yeni Türkiye’ vurgusu ilk kez Gazi Mustafa Kemal tarafından Nutuk adlı eserinde defalarca zikredilmiştir. Gazi Mustafa Kemal tam da bizim atfettiğimiz gibi Yeni Türkiye ile 23 Nisan 1920’de temelleri atılan Türkiye’yi kastetmiştir. 27 Mayıs müdahalesinin ardından da “Yeni Türkiye” kavramı kullanılmıştır. 27 Mayıs’ın yeni Türkiye’si köklerinden, demokrasiden, milli iradeden kopan Atatürkçülük adı altında Atatürk’ün hatırasını çiğneyen, Atatürk’ün yeni Türkiye kavramına hürmetsizlik eden bir Türkiye özlemidir. Bizim Yeni Türkiye özlemimiz ise tıpkı Gazi Mustafa Kemal’in kastettiği gibi, 23 Nisan 1920 Türkiye’si. O öz o ruh o heyecandır. Yeni Türkiye inanıyorum ki Gazi Mustafa Kemal’in de bir istismar aracı olmaktan çıkarılıp asker, başkomutan, meclis başkanı, cumhurbaşkanı en önemlisi de milli irade aşığı bir şahsiyet, bir insan olarak öğrenileceği, öğretileceği, anlaşılacağı bir Türkiye olacaktır. Gazi Mustafa Kemal’in statükonun, idari maslahatın, tek tipçiliğin ve milli iradeyi husumetin sembolü gibi kullananlar Yeni Türkiye’de ilk kez Gazi’nin kullandığı Yeni Türkiye kavramı içinde yanıldıklarını anlayacaklardır. Vefatının 76. yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal’i hürmetle yad ediyorum” şeklinde konuştu.(İHA/ANKARA)

Haber Merkezi