Sayfa Yükleniyor...
Anadolu Birliği Derneği üyeleri, İzmir Ticaret Odası Meclis Salonunda bir panel gerçekleştirdi
DAVUT İPEK
Anadolu Birliği Derneği İzmir Ticaret Odasında bir panel gerçekleştirdi. Türkiyede Siyasi İstikrar ve Ekonomik Gelişme konulu panelde açılış konuşmasını Anadolu Birliği Derneği Genel Başkanı Ferhan Ademhan yaptı. İzmir Ticaret Odası Meclis Salonunda yapılan toplantıda paneli açan Ademhan, yaptığı kısa konuşmanın ardından sözü Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkine bıraktı. Gelişmiş ekonomilerin büyümeyi kontrol edemediklerini belirten Alkin konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: Biz hala büyümeye çalışan bir ekonomiyiz. Bizim gibi ülkeler bazı mal ve hizmetleri satarak geçiniyor. Aslında durumumuz hala kritik. Fakat bulunduğumuz bölgede büyüme hızı daha güç olan ülkeler de var. Örneğin; Rusya Rusyaya şimdi ambargo uygulanıyor. Aldığımız bazı duyumlara göre onlara yeni ambargolar da uygulanacakmış.
UMUTLAR REVİZE EDİLMİŞ DURUMDA
Türkiyede hammadde üreticilerinin durumu iyileştirilmedikten sonra kimse dış ticaret ve cari açık konularında bir düzelme beklememesi gerektiğini belirten Alkin, Bu konudaki sorunlar daha da büyüyebilir. Ülkede teşvik ve üretim sisteminde eksiklikler var. Eskiden bu sorunlar hakkında bazı konuşmalar yapılıyordu ve açıkçası bu durum da bizi sevindiriyordu. Fakat son bir yıldır üretim ve teşvik adına hiçbir şey duymuyoruz. 2014 büyümesiyle beraber Türkiyenin de büyüyeceğine ve durumların iyileşeceğine dair umutlar da bir nevi revize edilmiş durumda. Türkiyeyle ilgili algının bozulmaması için ülkeyi 90lı yılların Türkiyesi konumuna tekrar döndürmemeliyiz dedi.
YENİ TÜRKİYEYE YENİ MODEL
Prof. Dr. Kerem Alkin konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğanın halk oyuyla Türkiye Cumhuriyetinin 12. Cumhurbaşkanı seçilmesiyle beraber Yeni bir Türkiye modelinden bahsediliyor. Eğer yeni bir Türkiyeden bahsediliyorsa yeni bir büyüme modeline de ihtiyacımız var. Ekonomik olarak da büyümemiz gerekir. Özel sektöre ve girişimcilerin ticari anlamda teşvik edilmeleri hususunda önlerinin açılmasının gerekli olduğunu vurgulayan Alkin: 90lı yılların Türkiyesine geri dönmeyelim. Bu olmasın. Ekonomik anlamda canımız yanabilir. Bir an önce özel sektör yatırımlarının tekrar hareketlenmesi lazım. Bu konuda çalışmalar yapılmalıdır. Dünya ülkeleri ihracatlarını 5 bin mal üzerinden döndürürken, Türkiye ihracatı 5 yüz mal üzerinden dönüyor. Türkiyenin ciddi bir çabayla bu sayıyı 2 bin 500ün üzerine çıkarması gerektiği kanaatindeyim. Tabii ki bunlar benim fikirsel rakamlarımdır dedi. Şu an dünya üzerinde toplam 125 trilyon dolar borç olduğunu belirten Alkin: Aslında geleceğe dönük bakarsanız yeni bir küresel kriz ihtimali olduğunu görebilirsiniz. Bu yüzden Türkiye önlemlerini şimdiden almalıdır dedi.
Haber Merkezi