Sayfa Yükleniyor...
Karaburun Yurttaş Davacıları, Karaburun ve Sarpıncık RES Projeleri için mahkemenin iptal kararına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararlarını yargıya taşıdı
E. ÇAĞLA GENİŞ
Karaburun sakinleri, Yarımadanın zengin ekosistemini, nadir yaban hayatını geri dönüşsüz biçimde tahrip eden, tarım ve mera alanlarına yayılan, turizm potansiyelini yok eden RES yatımlarını durdurmak için açılan Yurttaş Davalarıyla hukuk mücadelesini sürdürüyor.
Karaburun Kent Konseyi, Çalık Grubuna ait Sarpıncık RES Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verdiği ÇED olumlu kararını daha önce yargıya taşımış ve İzmir 5. İdare Mahkemesinin verdiği kararla ÇED olumlu kararı iptal edilmişti. Ancak Çevre Bakanlığı yargının iptal kararına rağmen projeye yeniden ÇED olumlu kararı verdi. Karaburun Yurttaş Davacıları, Karaburun ve Sarpıncık RES Projeleri için verilen iki ÇED olumlu kararını yargıya taşıdı. Karaburun Kent Konseyi, Yarımadanın doğası, canlıların yaşamı, insan sağlığı, bölgenin bir enerji üretim alanına dönüştürülmesine karşı gelecek kuşaklar adına davacı olmaya devam edeceklerini açıkladı.
MAHKEME KARARI HİÇE SAYILDI
Karaburun Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamada, mahkeme tarafından iptal edilen ÇED olumlu kararlarının hiçe sayıldığı belirtilerek, Projelerin uygulanabilmesi için hazırlanmış olan 2009/7 sayılı genelge, mahkeme iptal gerekçesinin ÇED dosyasındaki bir ya da birkaç bölümle ilgili olması halinde, iptale neden olan bölümlerle ilgili yeni bir çalışma yapılmasına olanak sağlamaktadır. Oysa mahkemenin Sarpıncık RES Projesi ÇED olumlu kararının iptal gerekçesi, projenin yer aldığı yarımadanın doğal yapısı, coğrafik konumu, projenin yer aldığı yarımadada bulunan mevcut rüzgar türbinlerinin kümülatif olarak çevre etki değerleri dikkate alındığında, yeni bir projenin daha bu alanda faaliyete geçmesinin özgün bakir alanlar içeren ve oldukça zengin bir biyoçeşitliliği barındıran yarımadada yaşayan canlıların sığınacağı başka bir yaşam alanı bırakmayacağı sonucuna varılmış olmasıdır. Yani mahkemenin iptal kararı, projenin eksik birkaç teknik bölümüyle değil, projenin tümüyle alakalıdır. Kararda, bölgede sadece Sarpıncık RES değil, başka herhangi bir projenin daha faaliyete geçmesinde hukuka uygunluk bulunmamıştır dendi.
YARIMADA RES ÇÖPLÜĞÜNE DÖNECEK
Açıklamada RES yatırımları durdurulmadığı takdirde Yarımadanın yeni kapasite artışlarıyla bir RES çöplüğüne döneceğine dikkat çekilerek, Karaburun RES Projesi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu(EPDK)nun bu proje için verdiği üretim lisansı, mahkemenin oybirliğiyle verdiği kararla iptal edilmişti. Buna rağmen EPDK, iptal edilen üretim lisansıyla kurulan 50 türbin için 11.06.2015 tarihinde yeni bir üretim lisansı vermiştir. Karaburun Yurttaş Davacılarının bu hukuksuz uygulamaya karşı açtıkları dava devam etmektedir. Projenin 47 ilave türbinlik kapasite artışı için ise, 22.06.2015te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ÇED süreci hızla tamamlandı ve bu değerli coğrafyanın yarısından fazlasını tek bir firmaya tahsis eden ÇED olumlu kararı verildi. Şu iyi bilinmelidir ki, Yarımada halkının iradesi ile sosyal hayatı ve yaban hayatını yok sayan bu yıkıcı yatırımlar durdurulmadığı takdirde Yarımada, yeni kapasite artışlarıyla bir RES çöplüğüne dönecektir. Yerel paydaşların ÇED sürecinin her aşamasında ilgili kurumlara gönderdiği ayrıntılı itiraz raporları yok sayılmış, hatta CHP İzmir milletvekilleri Zeynep Altıok Akatlı ve Tacettin Bayır, Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Karaburun Kent Konseyi ve davacıların, toplantının yapılmadığına dair şerh koyduğu resmi tutanak dahi halkın katılımı toplantısı yapılmıştır şeklinde çarpıtılarak onaylanmıştır. Ömrü 25-30 yıl olan ve Türkiye enerji ihtiyacının ancak yüzde 0,05ini karşılayacağı bilinen RES yatırımları yüzünden, nadir bitki ve hayvan varlığıyla, özgün tarımsal üretimiyle, keçi yetiştiriciliğiyle, doğayla barışık turizm potansiyeliyle, kadim kültürüyle Karaburun Yarımadası, yok oluşa sürükleniyor ifadelerinde bulunuldu.
Haber Merkezi