Sayfa Yükleniyor...
Suhandan Özay Demirkanın Ottoman Dreams (Osmanlı Düşleri) Sergisi, Uluslarası Çağdaş Tekstil Sanatı Triennalinde
Tekstil, farklı kültürlerin kesiştiği bir yaşam alandır. Kültürler, kendi sosyal, ekonomik, estetik yaklaşımlarını dokudukları tekstillere yansıtmışlar, aynalarını oluşturmuşlardır. Bu farklılıklar, önceleri işlevsel tekstil ürünlerinde kendini göstermiş, zamanla sanata dönüşen tekstil ürünlerinde de izler bırakmıştır. Bugün tekstil sanatından söz ederken, böyle derin bir çeşitliliğe inşa edilmiş müthiş bir birikimden, kültürel bir kavşaktan bahsediyoruz. Bratislavada açılacak 4. Uluslararası Çağdaş Tekstil Sanatı Triennali de tekstil sanatının bugün ulaştığı noktayı bu zenginlik ve çeşitlilikte sergileyecek.V-4 Ülkeleri olarak bilinen Slovakya, Macaristan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti Kültür Bakanlıklarınca düzenlenen Textile Art of Today(Bugünün Tekstil Sanatı) adlı etkinlik de sınırsızlık kavramında 150 sanatçının katılımıyla düzenleniyor. Modern Tekstil Sanatının gelişiminde öncü sanatçılar yetiştirmiş olan bu ülkeler, aynı zamanda köklü birer tekstil geçmişine de sahipler. V-4ün bugün de sanatta güçlü bir dayanışma içinde olduğu görülüyor. Bunun kanıtı olarak, 17 Eylülde Bratislavada (Slovakya) açılacak sergi 2016 yılı boyunca V-4 ülkelerinde çeşitli müze ve galerilerde sergilenecek.
SENTETİK ÇEVRE BİZİ DOĞALLIKTAN UZAKLAŞTIRIYOR
Uluslararası Lif Sanatçısı ve akademisyen Suhandan zay demirkan da Ottoman Dreams (Osmanlı Düşleri) adlı kâğıt ayakkabı koleksiyonu ile sergiye katılıyor. Sanatçı, çalışmalarında artizanal işlerin üstünlüğünü ve el becerisinin sürekliliğini vurguluyor.Demirkan, işlevselliği lif, dantel gibi doğal malzemelerle kurgulayıp Osmanlı formu ayakkabıları birer heykel olarak tasarlıyor.Sanatçı çalışmalarının, bir kadının yaşamının farklı evrelerinde düşlediği farklı ayakkabılar üzerine bir fantezi olduğunu belirtiyor. Düş ile gerçeğin, dün ile yarının, gelenek ile modernitenin, yerel ile evrenselin kesiştiği bir an üzerine kurgulanan bir fantezi. Sanatçı, bütün bunların yanında elbette, sanat ve zanaatın ne denli özgür bir yaratıcılık sahnesi oluşturduğunu da kanıtlıyor. Son dönemdeki çalışmalarını gelenekler ve gelin temaları üzerine yoğunlaştıran sanatçı, ayrıca çalışmalarında günümüzdeki high-tech dünyasına da göndermeler yapmış. Demirkana göre teknolojinin yaşamın her alanına girdiği günümüzde siber ve sentetik çevre bizleri doğal dünyadan, doğallıktan, bir bakıma da geçmişten, geleneklerden ve el yapımı incelikten uzaklaştırıyor.
Suhandan Özay Demirkana göre, insanların gittikçe belleksizleştiği bu dönemde hatırlanması, unutulmaması gereken çok şey var. El işçiliği ve geleneksel beceriler de hatırlanması gerekenlerin başında geliyor. Bu bakımdan Osmanlı Düşleri adlı sergisi, Demirkanın geleneğe ve el ustalığına bir saygı duruşu. (HABER MERKEZİ)
Ulusal ve Uluslararası akademik ve sanatsal alanda çalışmalar yapmış olan Suhandan Özay Demirkanın yurt içinde pek çok özel koleksiyon ve müzede yer alan eserlerinden başka Fransa (Musee Des Tissus et des Arts Decoratifs Lyon, 2010), Hollanda (Virtual Shoe Museum, Den Haag, 2009), Polonya (Central Museum Of Textile, Lodz, 2001), Avusturya (Viyana, Angewandte Kunst Museum Arşivi) gibi ülkelerin müze ve özel koleksiyonlarında da eserleri yer almaktadır.
Haber Merkezi