Şap sınırdan geliyor

Türkiye’de uzun bir aradan sonra tekrar görülen şap hastalığına İzmir'in Menderes ilçesinde de rastlandı. İzmir’in Menderes ilçesinde rastlanan şap hastalığı nedeniyle İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan Özdemir, hastalığın yayılmasının nedenini sınırların yeterince kontrol edilememesine bağladı


  • Oluşturulma Tarihi : 27.12.2015 07:53
  • Güncelleme Tarihi : 27.12.2015 07:53
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Şap sınırdan geliyor

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Türkiye'de ilk kez görülen ve A-1 tipi virüsten biri olan Nepal Şap’ı olarak bilinen şap hastalığı ülke geneline denetim yetersizliği ve aşı üretimindeki gecikme nedeniyle hızla yayıldığı iddia ediliyor. Şap hastalığı denetim yetersizliğinden hızla yayılıyor. Konuyla ilgili konuştuğumuz uzmanlar da dikkatimizi sınırlardan geçirilen kaçak hayvan ticaretine çekerek şap ve benzeri hastalıkların kontrol altına alınması için en önemli adımın sınırların kontrol edilmesinden geçtiğini belirtiyor. İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan Özdemir, "İzmir de Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri Veteriner Hekimlerince Şap Hastalığı ile ilgili koruyucu aşılama çalışmaları yapılmaktadır. Ancak ne yazık ki tüm Türkiye’de birçok yerde şap mihraklarına rastlanıldığı gibi, İzmir’in Menderes ilçesinde de 2 mihrak rapor edilmiştir. Biri Kars’tan, biri Ağrı'dan gelen iki sığırda yeni bir suş olan Nepal suşuna rastlanılmıştır. Ancak İzmir’in birçok yerinde de olabileceği endişemiz mevcuttur. Türkiye’de ki bulaşma genelde doğu sınırlarımızdan olmaktadır. Sınır bölgelerimizden batıya nakille gelen hayvanlarda görülmektedir" dedi.

“VİRÜS HIZLI YAYILABİLİR”

Özdemir, şap virüsünün çok hızlı yayılabilen, rüzgârla bile 30 kilometreye kadar gidebilen ve kuşlarla bile yayılabilen bir virüs olduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle nakil araçlarının dezenfeksiyonuna, nakilde görev alan personelin hijyenine, yem ve su kaynaklarının temizliğine, hayvancılık işletmelerinde çalışanların eğitimine ve bilgilendirilmesine dikkat edilmelidir. İşletmelerde ve ahırlarda şap virüsüne etkili dezenfektanların kullanılması çok önemlidir. Hastalığın önüne geçilebilmesi için aşılama programlarının çok titizlikle yapılması, en ücra köşelere kadar aşıların ulaştırılması, bakanlık personelinin yetişemediği bölgelerde serbest veteriner hekimlerden yararlanılması çok önemlidir” diye konuştu.

“HASTALIKLAR ARİ HALE GETİRİLEMEDİ”            

Türkiye’nin hayvan sağlığı konusunda özellikle salgın hastalıkların teşhis ve tedavilerinde oldukça deneyime sahip olmasına rağmen halen hastalıkları eradike edemediğine değinerek, “Ülkemizde yeterli sayıda eğitim kurumu, teknik personel, mali kaynak, bilgi birikimi olmasına rağmen hastalıklardan âri hale getirilememiştir. Bugüne kadar yürütülen mücadele programlarının etki analizinin yapılarak hastalık haritasının çıkarılması, sonrasında fakültelerimiz, Bakanlık ilgili birimleri ve serbest veteriner hekimler ile yapılacak projelerle kaynak sarfiyatı yapılmadan hayvan hastalıklarıyla mücadelede yol alınabilecektir" ifadelerini kullandı.

Bölgenin önemli süt üretici birliklerinden olan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, ise şap hastalığına henüz kendi bölgelerinde rastlamadıklarını, çitçi bu konuda bilgilendirdiklerini ve hayvanların aşılarını yaptırıp takibini sürdürdüklerini söyledi.

Haber Merkezi