Dershaneler tarihe karıştı

Eğitim öğretim hayatında bugünkü statüleriyle son 50 yıllık süreçte etkin bir şekilde faaliyetlerini sürdüren ve birçok kez kapatılmaları gündeme gelmesine rağmen sayıları 2008-2009 eğitim öğretim yılında 4 bini geçen dershaneler, 1 Eylül itibarıyla 'tarihe' karıştı


  • Oluşturulma Tarihi : 03.09.2015 08:59
  • Güncelleme Tarihi : 03.09.2015 08:59
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Dershaneler tarihe karıştı

CENGİZ ALDEMİR/ANKARA

Dershanelerin kapatılması ile bin 221 temel lise açıldı, 700 dershane kapısına kilit vuruldu. MEB’in özel okula dönüşüm programına, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sayısı 3 bin 530 olan dershanelerin 2 bin 536'sı başvururken, 700 dershane kapatılmasına vatandaşlar tarafından tepki ile karşılandı.

AİLELER TEPKİLİ

TBMM'yi telefon ve faks yağmuruna tutan aileler, eğitim yarışında devlet eğitiminin yetersiz olduğunu, çocuklarının geleceklerinin ipotek altına alındığını belirten aileler,  bazı dershanelerin özel okullara dönüşmesinin çözüm olmadığını, bu okulların çok pahalı olduğunu ifade ederek,  bir an önce bu yanlışın durdurulmasını ve yeni bir düzenleme yapılmasını istedi. 

Kendirlerine gelen faks ve telefonların kilitlendiğine dikkat çeken CHP’li Özgür Özel, bu konudan hükümetin ve Cumhurbaşkanının sorumlu olduğunu belirterek, "AK Parti Cumhurbaşkanı'nın ihtirası ile birlikte paralel yapı ile mücadele edeceğiz diyor, ama burada milletin geleceği olan çocukların yetişmesine de engel oluyorlar" sözleri ile tepki gösterdi.

Daha önce bu konuda Anayasa Mahkemesine dava açtıklarını, mahkemenin kendilerini haklı bulduğunu,   ancak AK Parti iktidarının hukukun arkasından dolaşarak yasaları ihlal ettiğini söyleyen CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel dershaneler ile ilgili gazetemize şu değerlendirmelerde bulundu:

MÜDAHALELER ÇOK KİŞİYİ MAĞDUR EDİYOR

“Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu AK Parti iktidarının özellikle 17-25 Aralık sürecinden sonra cemaate karşı başlatmış olduğu ve dönemin başbakanı şimdiki Cumhurbaşkanı bir cadı avı yapacağız yaklaşımı ile burada hukukun ayaklar altına alınmasına başından beri karşı çıkıyoruz. Eğer bir suç örgütü varsa suçlu ile mücadele eder gibi davranmaları gerekir. Ona hiç bir itirazımız olmaz. Ama her yönü ile dershanesi, okulu, televizyonu, finans kuruluşu, bankasına kadar farklı yerleri ile üstüne giderseniz, hem burada çalışan kişilerin ekmeği ile oynarsınız, hem bu guruplara yatırım yaymış insanların hisse senetlerini büyük zararlara uğratırsınız. Bankada parası olan insanlar tedirginlik yaşar. Ama en büyük zararı da bu paralel yapı ile mücadele adı altında, dershanelerin kapatılması ile hem orada çalışan öğretmenler, hem de oralardan yararlanan öğrenciler ve velileri açısından ciddi bir durum ortaya çıkmıştır"

Dershanelerin kapatılması ile kaybedenlerin özel okulların sahipleri değil çocuklarını ekonomik nedenlerden dolayı özel okula yollayamayan aileler ve çocukların olduğunun altını çizen CHP'li Özel, "Biz bu yaklaşımı hukuki olmadığını değerlendirmiştik ve Anayasa Mahkemesi’nde bunu tescil etmişti. Ama hukukun arkasından dolanma işi egemen oldu son süreçte. Bugün gelinen noktada da Anayasa Mahkemesi kararını boşa çıkaran, hiçe sayan bir takım uygulamalar var, hem de bunu yönetmelik değişiklikleri ile yapıyor.  Fiilen dershanelerin kapanması ile sonuçlandırılıyor.  Sonuçta dershanenin sahibi açısından özel okula dönüşenler oldu. Ama esas burada başka bir büyük boşluk ortaya çıktı. Türkiye'de eğitim sistemi sadece devlet okuluna gidildiğinde ve dışarıdan destek alınmadığı sürece öğrencinin başarılı olma imkanı kalmıyor maalesef. Bu tabi ki en büyük sıkıntımız ve en büyük sorunumuz haline gelmiş durumda. Aileler çocukların geleceği için bu eksikliği dershaneler ile kapatmaya çalışıyorlar. Özel okullar yarışta açık ara önde ve devletin rekabet edemediği koşullarda kaliteli eğitim sunan özel okullar var.  Eğer dershaneye gitmezse çocuk geride kalıyor. Aileler 2 bin, 3 bin liraya ki bütçelerinden fedakarlık yaparak yolluyorlardı ki bu çarpık düzenin içinde yine de çocuklarını yarışın içinde tutabiliyorlardı" dedi.

 

ÖZEL DERS ÖZEL OKULLARDAN DA PAHALI

Mecliste ki çalışma odasının ve gün boyu bu konu ile ilgili telefon aldığını belirten Özgür Özel, "Şimdi dershanelerin kapatılması, özel okulların da fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı ciddi mağduriyetler yaşanıyor. Bize de bu konular ile ilgili telefon ve mail geliyor. ‘Özel ders aldıracak durumumuz yok, dershaneler de kapatılıyor sizler bir şeyler yapın, çocuklarımıza 4 dersten birer saat özel ders aldırsak haftada 1 milyar lira para yapar. O özel okuldan da pahalıya gelir’ diyorlar. Durum böyle iken burada ciddi mağduriyetler ortaya çıkmış durumda. AK Parti Cumhurbaşkanı'nın ihtirası ile birlikte paralel yapı ile mücadele edeceğiz diyor ama burada milletin geleceği olan çocukların yetişmesine de engel oluyorlar.  Bu konuda haklıyı haksızı sonuçta tarih yargılayacaktır. Geçmişte her alanda birliktelikleri vardı bunların ki özellikle yargı boyutunda ortaya çıkmıştı. Şu anda benzer bir adaletsizlik paralel denilen gruba karşı yapılıyor" diye konuştu.

CHP'NİN BU KONUDA ÇALIŞMALARI VAR

CHP'nin bu konuda çalışma yaptığını ve bu çalışmanın ailelerin ekonomik durumunu gözeten bir çalışma olduğuna vurgu yapan Özel, "Aileler madem ki çocuklarımızın önünde imkan kalmadı o zaman devlet bir imkan sağlasın diyorlar ki biz CHP olarak bu konuda yaşanan haksızlıkları ortadan kaldırmak için bir çalışma yapıyoruz. Düşük gelirli ailelerinin çocuklarını göze alınacak bir çalışma yapacağız. Bu seçim dönemi sonrası çalışmalarımızdan sadece bir tanesi. Bir CHP iktidarında eğitimden, emekliye varana kadar dar gelirli kesimin rahatlatılacağı bir çalışmayı ortaya koyacağız ve devrim niteliğinde düzenlemelere gideceğiz" sözleri ile değerlendirdi.

Haber Merkezi