Danssız bir hayat hayal kurmadan büyümeye benzer

Diler Ünal ve Güniz Tanker ikilisi 27 yıl önce açtıkları Ulis Özel Bale Okulu’ndan 100’ü aşkın öğrenci mezun etmenin gururunu yaşıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 18.11.2015 08:28
  • Güncelleme Tarihi : 18.11.2015 08:28
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Danssız bir hayat hayal kurmadan büyümeye benzer

NİLGÜN TAZE ÖZEL HABER 

Ortaokul yıllarından beri arkadaşı olan Güniz Tanker ile Ankara’da bağlı Kırmızı Pabuçlar Bale Okulu’nda karşılaştıklarını söyleyen Diler Ünal, tıpkı kendisi gibi Güniz Tanker’inde 5 yaşında balenin büyülü dünyasıyla tanıştığını belirterek, balenin estetik,  sanat ruhu, istikrar, emek gibi değerlerinin yanı sıra insana kazandırdığı hayal gücüyle tanışma şansı bulduklarını söyledi.

 Çok uzun yıllar sonra kendilerinin de bir bale okulu açacaklarını o yıllarda hiç düşünmediklerini ifade eden Ünal, 9 yıl boyunca bale eğitimine devam ederek başarıyla mezun olduklarını belirtti. Lise yıllarında karar verdikleri bale okulu açma hayallerini, üniversite öğrenimi sırasında bir süreliğine ertelediklerini belirten Ünal, “Bu süreçte danstan ve baleden hiç kopmadık. Yaz dönemlerinde yurtdışında açılan dans workshoplarına ve klasik bale seminerlerine katılarak kendimizi oluşturmayı planladığımız sanat kariyerine hazırladık.  Neden bale diye soranlara her zaman balenin insanın bedensel duruşunu ve estetiğini geliştirirken, aynı zamanda insanın zihinsel ve ruhsal gelişimine ve sanat ruhu kazanmasına da katkı koyduğu cevabını verdik.  Çocuklarda hayal gücünü ve üretkenliği beslerken, disiplin ve özsaygıyı arttıran klasik bale, aynı zamanda onların kendi bedenlerini daha küçük yaşlarda tanıyarak gelişmelerine destek oluyor” dedi.

DANS YAŞAMDIR

Danssız bir hayatın hayal kurmadan büyümek gibi bir şey olduğunu ifade eden Güniz Tanker ise,

1988 yılında İzmir’de açtıkları M.E.B. Özel Ulis Bale Kursu’nun 27. yılını başarıyla tamamladığını belirterek, “Her sene 50-60 civarında öğrenciyle yeni koreografiler ortaya çıkartıyoruz ve bugüne dek 100’e yakın öğrenci mezun ettik. 9 yıl boyunca dans hayatına devam eden öğrenciler, 9 sene sonunda profesyonel bir sınava girerek mezun olma hakkı kazanıyorlar. Klasik balenin yanı sıra, modern dans, jazz dans, tango dersleri de veren Ulis Bale okulumuz her sene sonunda sahneye koyduğu resitalleriyle velilerin kalplerine dokunuyor”  açıklamasını yaptı.

HUZUR VEREN DANS

Ulis Bale’den mezun olan dansçıların pek çoğunun bugün Türkiye’deki sayılı konservatuarlardan mezun olarak kendi dans okullarını açtıklarını belirten Tanker, bazı öğrencilerinin Anadolu Ateşi gibi önemli ve dünya çapında tanınan dans topluluklarında aktif olarak çalıştıklarını belirterek,  “Dans etmek kemik ve kas gelişimini arttırırken zihnide rahatlatıyor.  Beden ve ruhun bir arada çalışmasını sağlayarak kendini ifade etmeyi geliştiriyor ve beraberinde çocuklarda bir ritim duygusu oluşuyor.  biz bale ile büyüyen insanlar olarak daha fazla gencin dans etmesini arzu ediyoruz.  hatırlanmalıdır ki dans bugün de sanat terapisi alanında kullanılan en yaygın sanat dallarından biridir” şeklinde konuştu.

 

Haber Merkezi