Sayfa Yükleniyor...
Memurlarla hükümet arasındaki Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde yapılan anlaşmayla 2016 yılı için 6+5, 2017 yılı için ise 3+4 zam oranı kararlaştırıldı. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın tarafından Tarihi bir başarı olarak değerlendirilen sözleşme, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ve DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı tarafından eleştirildi
E. ÇAĞLA GENİŞ
Hükümet ile memur sendikaları arasında yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlanırken sözleşmeye tepkiler büyüyor. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, sözleşmeyi bir satış sözleşmesi olarak değerlendirdi. Çam, sözleşmenin Türkiye sendikacılık hareketi ve kamu çalışanları açısından ibret verici bir durum olduğunu ve bunu kabul etmenin mümkün olmadığını açıkladı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise sözleşme ile birlikte siyaset ve sendika arasındaki ilişkinin ortaya çıktığını söyledi.
BU BİR SATIŞ SÖZLEŞMESİDİR
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, sözleşmeyi şu sözlerle eleştirdi: Şu an bitirilmiş olan kamu çalışanlarının sözleşmesini, AKPnin arka bahçesi haline dönüştürülmüş olan Memur-Sen yürütmektedir. KESK ve Kamu-Sen çalışanlarının talepleri ve Türkiyedeki enflasyon artışı göz önüne alınmadan yapılmış bir satış sözleşmesidir. Geçtiğimiz dönem yapılan toplu sözleşme ile kamu çalışanları büyük mağduriyetler yaşamış ve enflasyon farklarını alamamış, maaşları enflasyon karşısında yok olmuştur. Bu dönem yapılan toplu sözleşme de her zamanki gibi Memur-Senin yapmış olduğu bir satış sözleşmesidir. Türkiye sendikacılık hareketi ve kamu çalışanları açısından ibret verici bir durumdur. Bunu kabul etmek mümkün değildir.
SENDİKA-SİYASET İLİŞKİSİNE VURGU
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise, Memur-Seni paralel bir sendikaya benzeterek, Tüm ülkede son dönemlerde devletin içerisinde paralel yapı olduğuna dair Cumhurbaşkanının, Başbakanın ve iktidar partisi milletvekillerinin söylemleri vardı. Doğal olarak son dönemlerde AKP iktidarıyla birlikte paralel bir sendika kuruldu şeklinde konuştu.
Sarı, Memur-Sen Başkanı Ali Yalçının olası erken seçimlerde AK Partiden aday olabileceğini iddia ederek şunları söyledi: Gerçekten işçi ve sınıf mücadelesini veren sendikalar bertaraf edilerek Memur-Sen kuruldu. Amaç devletin ve hükümetin kendi içerisindeki baskı politikalarıyla üyeleri Memur-Sene geçirip yetkili sendika kılmaktı. Doğal olarak 2014-2015 Toplu İş Sözleşmesini iyi hatırlayın. Memur-Sen, 125 lira seyyanen zam alarak tefe ve tüfe farklarını da ortadan kaldırarak memur arkadaşlarımızı zarara uğratmıştır. Ve bunun ödülü olarak da eski Memur-Sen Genel BaşkanıAhmet Gündoğdu, 7 Haziran seçimlerinde AKP milletvekili adayı olarak ödüllendirilmişti. Bugün memurların reel olarak geriye dönüşüne baktığımızda bu toplu sözleşmenin en az yüzde 25-30larla bitmesi gerekirken yeni Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da alınan erken seçim kararında herhalde AKPden vekil sözü almıştır. Siyaset ve sendika ilişkisi burada ortaya çıkmıştır. Sendika ve siyaset ilişkisi içinde emek mücadele verilmez. Memur-Senin yaptığı bu toplu sözleşmenin satılık bir sözleşme olduğunu söyleyebilir.
Haber Merkezi