Sayfa Yükleniyor...
Türkiye Basketbol FederasyonuBaşkanı Harun Erdenay Basketbol Federasyonunun resmi faaliyetlerinin 1934 yılında kurulan Spor Oyunları Federasyonu bünyesinde başladığını belirterek ilk federasyon başkanının Prof.Dr. Süreyya Genca olduğunu söyledi
NİLGÜN TAZE
1959 yılında İstanbul'da kurulan Türkiye Basketbol Federasyonu, Türkiye'deki basketbol organizasyonlarını düzenleyen özerk yapılı spor federasyonu olarak tanımlanan bir FIBA ve ULEB üyesi. Ayrıca bireyin aidiyet duygusunu geliştirerek sosyalleşmesini sağlayan basketbol ruh ve beden sağlığını korumada da önemli bir rol üstleniyor.
Uzun bir süre voleybol ve hentbol branşları ile aynı çatı altında yönetilen basketbolun faaliyetlerinin artması ve popüler bir hal alması nedeniyle 1 Mart 1959 yılında kurulan federasyonun müstakil bir yönetime kavuştuğunu belirtenTürkiye Basketbol FederasyonuBaşkanı Harun Erdenay, kurumun ilk başkanlık görevini Türk sporunun duayen isimlerinden olan ve TBFnin kuruluş çalışmalarında önemli bir rol oynayan merhum Turgut Atakolun üstlendiğini söyledi. Erdenay, Türkiye Basketbol Federasyonunun başkanları 33 yıl boyunca atama yolu ile göreve gelmişlerdir. İlk kez 1992 yılında merhum Osman Solakoğlunun istifası ile boşalan başkanlık görevi için zamanın Spordan Sorumlu Devlet Bakanı tarafından yarı resmi bir seçim yapılmış ve Federasyon başkanı kulüplerin oyları ile seçilmiştir. Özerklik konusuna ciddi şekilde eğilen 59. Hükümet döneminde ise 15 Mayıs 2004 Cumartesi günü Resmi Gazetede yayınlanan karar ile ilk adım atılmıştır. Basketbol Federasyonu 5 Ocak 2005 tarihinde Ankarada ilk genel kurulunu yaparak özerk yapıya kavuşmuştur. Özerk Basketbol Federasyonunun ilk başkanı olarak Turgay Demirel seçilmiştir. Ben ise 27 Mayıs 2015 tarihinde Ankarada gerçekleştirilen 8. Olağanüstü Genel Kurulda seçimi kazanarak Federasyon Başkanı seçildim dedi.
GELİŞTİRİLEBİLİR BİR SPOR
Bugün dünyanın en popüler sporlarından biri olan basketbolun dünyanın birçok yerinde takip edilmekte olduğunu ifade eden Erdenay, basketbolun bu kadar popüler olmasından dolayı birçok kişinin küçük yaştan itibaren basketbola yönelmek istediğini belirterek, Bazı kişiler bu sürecin başında bazıları da ilerleyen süreçte pes ederek vazgeçerler. Ancak bu işin sonuna kadar götürüp istediği noktaya gelenler de vardır. Elbette buradan her zaman istediğiniz yere geleceğiniz anlamını da çıkartmamanız gerekmektedir. Öncelikle iyi bir basketbolcu olmak isteyen kişi bu sporu çok sevmeli ve çok da iyi şekilde çalışmalıdır. Basketbolu öğrenmek ve basketbolcu olmanın basit kuralları vardır. Beslenme, tüm sporlarda olduğu gibi basketbolculukta da en önemli unsurdur. Antrenman, eğitim ve yetenek de basketbolcu olmak isteyen adaylar için önemli bir kriterdir. Bu maddeler arasında bulunan yetenek; doğuştan yetenek değildir. Kişiler çok erken yaşta basketbola başlar ve yeteneklerini oluştururlar. Bunu bilmek bile en iyi bir basketbolcu olunmasına neden olabilir açıklamasını yaptı.
KENDİNİ ISPATLAMIŞ TAKIMLAR
Türkiyede basketbolun dünya ülkeleri ile kıyaslandığında basketbola olan ilgininson yıllarda Türkiye'de çok yükselen bir değer konumuna geldiğini belirten Erdenay, Şu anki basketbol ligimiz çok önemli yerlerde. Sadece biz bunu söylemiyoruz, bütün Avrupa kabul etmiş durumda. Erkekler ve Kadınlarda Basketbol Süper Liglerimiz, Avrupa'nın en iyi ligleri durumunda. 2010'da dünya ikincisi, 2014te çeyrek final oynadık. Yine kadın milli takımımız Avrupa 2'ncisi ve 3'üncüsü ve olimpiyat 5'incisi oldu. Ankara'da düzenlenen dünya şampiyonasında dünya 4'üncüsü oldu ve olimpiyat oyuncuları elemelerine hak kazandı. Bunlar çok önemli ve değerli başarılar ifadelerini kullandı.
ANTRENÖRÜN OYUNCU OLMASINA GEREK YOK
Antrenörlük yapabilmek için basketbol oyuncusu olma şartının bulunmadığını belirten Erdenay, belirlenen kriterlere uyan ve sertifika alabilecek düzeydeki herkes antrenör olabileceğini söyledi. Erdenay, Antrenörlük görevinde bulunmak isteyen kişiler, Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından açılan Antrenör Lisans Kursları'na kayıt olurlar. TBF'nin istediği belgeleri dolduran adaylar, kategorilere ayrılmış olan lisansların birisine başvurabilir. Basketbol, tüm sporlar arasında malzeme bakımından en ucuz spor dalları arasında yer almaktadır. Artık hemen her ilimizde basketbol oynanabilecek spor alanları mevcuttur. Ayrıca sporcu adayı; imkanları dahilinde okul takımları, kulüp takımların seçmeleri ya da spor okullarına kayıt yaptırarak bu sporu istediği gibi yapabilir şeklinde konuştu.
TEDAVİ EDİCİ SPOR
Basketbolun takım sporu olduğu için ilk olarak bireyin asosyallik sorununu çözdüğünü ve bireyin aidiyet duygusunu geliştirerek yalnızlık hissetmesini engellediğini ifade eden Erdenay, Grup sporu olan basketbol sayesinde birey, kendi yeteneklerinden haberdar olarak onları başkalarının yetenekleriyle karşılaştırabilmesine fırsat verir. Basketbol; bireyin bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimine yardımcı olur. Sağlığı koruma ve güçlendirme amacı taşıdığı gibi, bedensel enerjinin ve duygusal gerilimin boşaltılmasına katkıda bulunduğu için, tedavi işlevi de yüklenebilmektedir dedi.
12 DEV ADAM MÜCADELESİ
Federasyon olarak bugünlerde yaptıkları çalışmalardan bahseden Erdenay, Geride bıraktığımız yıl Milli takımlarda çok hareketli bir yaz dönemi geçirdik. Hem kadınlar, hem de erkeklerde Avrupa şampiyonası oynadık. Kadın takımımız Avrupa beşincisi olarak olimpiyat elemesi oynamaya hak kazandı. Erkeklerimiz de Almanya'da zorlu bir grupta mücadele etti. Kuvvetli rakiplerle oynadık ve ikinci tura çıktık. İkinci turda 28 bin kişinin önünde ev sahibi Fransa'yı kaybettik. '12 Dev Adam' sahada sonuna kadar mücadele etti ve savaştı. Milli takımda alt yapılardan gelen yeni jenerasyon kazanamadık kupa bırakmadı. Kulüpler bazında da büyük başarılar yakaladık. Fenerbahçe, THY Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final oynadı. Banvit, Avrupa Kupası'nda son dörde kaldı. Trabzonspor Medical Park, Eurochallenge'te final oynadı ve dramatik bir şekilde şampiyonluğu kaçırdı. Bu yıl içerisinde de hem milli takımlar hem de kulüpler düzeyinde çok başarılı bir sene geçireceğimize inanıyorum ifadelerini kullandı.
Basketbolun ruh ve beden sağlığına kattığı faydalar;
Kasları Geliştirir: Kasların gelişmesi uzun ve meşakatli bir iştir. Fakat basketboldan keyif alarak kas gelişiminizi de arttırabilirsiniz. Her kas grubunun çalışmasını sağlayan basketbol sporunu haftada 3 kere oynamak yeterlidir.
Kondisyonu Arttırır: Düzenli olarak basketbol oynayan kişiler de fiziksel gelişimi arttırarak daha iyi performans sergiler.
Basketbol Kalori Yaktırır: Sürekli hareket halinde olunması istenen basketbol sporu kalp ritmini hep hızlandırdığı için kalori yakımını kolaylaştırır. 1 saat süresince basketbol oynayan kişiler ortalama olarak 750 kalori yakmaktadır.
Basketbol, Oynayan Kişiye Hız ve Esneklik Kazandırır: Pas verme, top sürme, koşu ve zıplama ile bütünleşen basketbol daha hızlı, daha çevik ve daha esnek olmanızı sağlar.
27 Mayıs 1968 yılında Ankarada doğdu. Türk Basketbolunun yetiştirdiği en önemli yıldızlardan biri olan Harun Erdenay, 189 kez A Milli Takım formasını giymiş, 3 kez Türkiye Ligi sayı kralı olmuş ve birçok lig ve kupa şampiyonluğu yaşamıştır.
Türk Basketbolunun yetiştirdiği en önemli değerlerden biri olarak kabul edilen Harun Erdenay, İTÜ altyapısından yetişti. 1985-1986 sezonunda İTÜ ile ilk çıkışını gerçekleştirdi. 1990-1991 sezonunda Paşabahçeye transfer oldu, iki sezon boyunca bu takımda oynadıktan sonra 1992-1993 sezonunda Fenerbahçede forma giydi. 1994-1995 sezonu itibariyle 9 yıl boyunca Ülkerspor takımında kaptanlık yapan Erdenay, Turuncu Yeşilli forma ile 3 TBL Şampiyonluğu, 3 Cumhurbaşkanlığı Kupası ve 1 Türkiye Kupası kazandı.
2006-2007 sezonunda yolları bir kez daha İTÜ ile kesişen Harun Erdenay, 2007-2008 sezonunda TB2Lde 17 maçta süre aldı ve 16.6 sayı- 2.1 ribaund- 1.6 asist ortalamaları yakaladı. 2008-2009 sezonunda son kez parkelere çıkan Erdenay, 23 TB2L mücadelesinde forma giyerken, %40 üç sayı isabetiyle 8.6 sayı- 2.3 ribaund- 2.1 asist istatistikleri elde etti. 1988-2001 yılları arasında A Milli Takım formasını 189 kez terleten ve A Milli Takım kaptanlığı da yapan Harun Erdenay, Türkiyenin gümüş madalya uzandığı 2001 Avrupa Şampiyonası sonrasında Ay Yıldızlı formaya veda etti.
Yöneticilik Kariyeri
2006 yılında A Milli Takım menajerliği görevine gelen Harun Erdenay, bu süre zarfı içerisinde bir çok önemli başarı yaşadı.
Menajer olarak ilk olarak 2006 yılında Japonyanın ev sahipliğinde düzenlenen FIBA Dünya Şampiyonasında 6.lık yaşayan Erdenay, ardından sırasıyla Ay Yıldızlı ekiple şu organizasyonlarda yer aldı: Avrupa Şampiyonası 11.lik (İspanya - 2007), Avrupa Şampiyonası 8.lik (Polonya - 2009 ), 2010 FIBA Dünya Şampiyonası (Türkiye - 2010) 2013 Avrupa Şampiyonası 17.lik (Slovenya - 2013), 2014 FIBA Dünya Kupası (İspanya - 2014)
17 Mart 2015te düzenlenen TBF Yönetim Kurulu toplantısında TBF Başkanı Turgay Demirelin 23 yıl boyunca sürdürdüğü görevinden 30 Mart 2015 tarihi itibariyle ayrılacağının açıklanmasının ardından TBF Yönetim Kurulu, Ana Statü gereği yapılacak seçimli genel kurula kadar 30 Mart 2015den itibaren geçerli olmak üzere asbaşkan Harun Erdenayı TBF Başkanlığı görevine oybirliği ile seçmiştir. Erdenay, 27 Mayıs 2015 tarihinde Ankarada gerçekleştirilen 8. Olağanüstü Genel Kurulunda seçimi kazanarak Federasyon Başkanı seçilmiştir. Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Harun Erdenay ayrıca, 17 Mayıs 2014 tarihinde Münihte düzenlenen FIBA Avrupa Genel Kurulunda 23 üyenin yer aldığı FIBA Avrupa Yönetim Kuruluna görev yapmaya hak kazandı.
Haber Merkezi