Çiğ süt sözleşmesiz toplanamayacak

İzmir Tarım İl Müdürlüğü, çiğ sütün sözleşmeli usulde alım satımına ilişkin yönetmeliğine yönelik sektör liderleriyle toplantı yaptı. İl Müdürü Ahmet Güldal, sütte yeni dönem mesajı verdi


  • Oluşturulma Tarihi : 15.01.2016 09:09
  • Güncelleme Tarihi : 15.01.2016 09:09
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Çiğ süt sözleşmesiz toplanamayacak

EMİRCAN IŞILDAK

Tarım İl Müdürlüğü, çiğ sütün alım satımına ilişkin bir toplantı düzenledi. Toplantıya İl Müdürü Ahmet Güldal, İl Müdür Yardımcısı Selami Turan, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Ayşe Şener ve sektör temsilcileri katıldı.

Üreticiyi yakından ilgilendiren toplantıda, 16 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve çiğ süt üretimi yapan üretici ve üretici örgütleri ile alıcılar arasında akdedilen, çiğ süt alım satım sözleşmesi ile ilgili usul ve esasları kapsayan yönetmelik konuşuldu. Yönetmelikle ilgili sektör temsilcilerine sunum yapan Ziraat Mühendisi Yusuf Güçer, “Bu yönetmelikle birlikte sanayiye arz güvenli hale gelecek, üretimin sürdürülebilirliği ve fiyat istikrarı sağlanacak, çiğ sütte kalite artacak” dedi.

“SÜTTE YENİ DÖNEM”

Toplantının açılışında ilk olarak İl Müdürü Ahmet Güldal söz aldı. Güldal, “Özellikle en çok süt üreten ve destekleme alan il olarak bu yönetmelikle beraber bizim için yeni bir dönem başlıyor. İzmir süt konusunda çok yoğun çalışıyor” açıklamasında bulundu. Güldal, ayrıca yönetmelikle ilgili çalışmaların İzmir’de hassasiyetle yürütüleceğini ifade ederek, “Bakanlığımızca 2016 yılında sözleşme yapılmadan pazarlanan sütler ile soğutulmadan pazarlanan sütlerin destekleme dışında bırakılacağı planlanmaktadır” şeklinde konuştu.

“SÜTTE KALİTE ARTACAK”

Toplantıda ayrıca Ziraat Mühendisi Yusuf Güçer de bir sunum gerçekleştirdi. Hazırladığı sunumunu sektör temsilcilerine sunan ve yönetmeliğin detaylarını aktaran Güçer, “Bu yönetmelikle birlikte sanayiye arz güvenli hale gelecektir. Ayrıca üretimin sürdürülebilirliği ve fiyat istikrarı sağlanacak, çiğ sütte kalite artacaktır. Sözleşmeler üreticiler ile süt işleyen tesisler arasında düzenlenecek. Sözleşme süresi en az 6 ay en fazla 1 yıl olacak” değerlendirmesini yaptı. Güçer, ayrıca yönetmelik hükümleri kapsamında sözleşmeli olarak süt almayan alıcılar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince cezai hükümlerin uygulanacağını söyledi.

Haber Merkezi