Her yer İzmir olsa…

İzmirli belediye başkanı ve iş dünyası temsilcilerinin Brüksel temasları, İzmir’in Avrupa Birliği sürecinde üstlendiği öncü rolünü daha da pekiştirdi


  • Oluşturulma Tarihi : 20.11.2015 08:00
  • Güncelleme Tarihi : 20.11.2015 08:00
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Her yer İzmir olsa…

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun başkanlığında iş dünyası ve yerel yönetim temsilcilerinden oluşan İzmir heyeti, aynı zamanda “Avrupa Birliği’nin Başkenti” olarak da kabul edilen Belçika’nın başkenti Brüksel’de önemli görüşmelere imza attı. 2 günde 9 ayrı toplantıya katılan İzmirli belediye başkanı ve iş dünyası temsilcileri, bu temaslarla ilgili izlenimlerini özetledi.

“İZMİR DENİLİNCE GÖZLERİ PARLIYOR”

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Yerel yönetimlerin bölgesel kalkınmadaki ağırlığını ve bu konuda Avrupa Birliği ve Brüksel’deki temasların çok faydalı olduğu dile getirildi. Umarım bu temasları tekrarlarız. İzmir’e çok farklı bir bakış açısı var. İzmir denilince herkesin gözünün parladığını görüyoruz” dedi.

“İZMİR’İ ANLATMAKTA ZORLANMADIK”

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise, İzmir’e karşı verilen tepkilerin olumlu olduğunu belirterek, “AB’nin bizim hakkımızda, bizim de AB hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar var. İzmir’in yaptığı türden temasların çok daha fazla olması lazım. İzmir her türlü standartları fazlasıyla yakaladığı için Avrupa Birliği’ne girmiş bir kent konumunda. Brüksel ziyaretimiz sırasında İzmir’e karşı tepkiler son derece olumluydu. Ziyaret ettiklerimizin büyük çoğunluğu, İzmir’e gelip görmüş kişiler. İzmir’in demokrat ve dinamik yapısını, vizyonunu, hayat anlayışını gayet iyi biliyorlar. İzmir’i anlatmakta zorlanmadık. Türkiye ve AB tarafının temaslarını sıklaştırmasının faydalı olduğunu düşünüyorum. Şu anda dünyadaki gelişmeler çok farklı boyutlarda; gündeme göre öncelik sıraları değişiyor. Birinci sırada ekonomiydi ama ekonominin önüne şimdi terör geçti. İkinci önemli konu mülteciler. Bu, ülkemizin tek başına sahip çıkabileceği bir olay değil. Brüksel temaslarımızda, mutlaka Avrupa Birliği’nin de bu sürecin içinde olması gerektiğini dile getirdik. Onlar da aynı fikirde” ifadelerinde bulundu.

“ÇOK UMUTLANDIM”

İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, “Uzunca bir süredir AB ile görüşmelerimiz, müzakerelerimiz kesintiye uğramış gibiydi. Ama Brüksel’de edindiğimiz intiba, özellikle terör ve mülteci sorunu sonrasında Avrupa Birliği’ndeki yetkililerinin bakış açılarının değişmiş olduğu yönünde.. Çok önemli görüşmeler yaptık. Düşüncelerimizi paylaşma imkanı bulduk. Çok umutlandığımı söyleyebilirim” dedi.

“İZMİR’E HAYRANLIK VAR”

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, “Türkiye’nin en batısında bir Avrupa kenti olan İzmir’in; bu değerleri içselleştirerek bir kimlik kazanan İzmir şehrinin Türkiye’deki önemi ve Avrupa Birliği ile bağlantıları üzerinde konuştuk. Değerli ve verimli bir ziyaretti. Hukukun üstünlüğü konusunda önemli mücadeleler vermiş, dayatmalara karşı çıkmış bir kent olarak İzmir’in Türkiye’de üstlenmesi gereken roller var. İzmir’e karşı çok olumlu bir bakış açısı var. Türkiye’de de İzmir’e bir hayranlık var aslında… Aynı şeyi burada da gördük. İzmir’in Türkiye’nin modernleşmesinde olduğu gibi Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimizin düzenlenmesinde de önemli rol oynayacağı açık. Brüksel’e Fransa’da yaşanan terör  olayından hemen sonra gelmemiz de önemliydi. Biz de terörden çok çekmiş bir milletiz. Acılarını paylaştık.”

“AVRUPA BİRLİĞİ’NE EN YAKIN KENTİZ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise şöyle konuştu: “İzmir’in bütün dinamiklerini temsil eden güçlü bir ekiple Brüksel’e geldik. 2 günlük bir çalışma gerçekleştirdik. İki gün içinde 9 farklı temasta bulunduk. Hepsi de son derece başarılı geçti. İzmir konusunda çok olumlu görüşler ve övgüler aldık. İzmir’in gücünün, İzmir’in sahip olduğu değerlerin hepsi farkında. Tabii Paris’teki terör saldırısı, mülteci sorunu ve Suriye’de barışın tesisi gibi güncel konular da gündeme geldi. Diğer taraftan kentimizin tanıtımı için de çaba gösterdik. Bu tür temasların, Avrupa’daki önemli yerel yönetimlerle de sürdürülmesi gerektiğin düşünüyoruz. Zaten önemli olan da bu tür çalışmalarda sürekliliğin sağlanması.. Brüksel’deki hemen her toplantımızda, özellikle Gümrük Birliği’nin revize edilerek özellikle İzmir için çok büyük önem taşıyan tarımın da bu çerçeveye dahil edilmesi gerektiğini savunduk. İzmir konusunda herkesin pozitif mutabakatı ve olumlu bir imajı var. İzmir’in Avrupa Birliği’ne en yakın kent, Ege Bölgesi’nin de en yakın bölge olduğunu herkes biliyor.” (İHA/İZMİR)

Haber Merkezi