Kütahya'nın Hisarcık ilçesine bağlı Karbasan köyü, son yıllarda adaçayı üretiminin merkezi haline geldi. 2016 yılında İl Özel İdare kaynaklı bir proje ile 25 yetiştiricinin 50 dekar alanda başlattığı adaçayı üretimi, 2024 yılı itibarıyla köydeki üretici sayısının 100'ü ve üretim alanının ise 300 dekarı geçtiği belirtildi.
Köy Muhtarı Mehmet Bilkaya, adaçayı hasadının halen devam ettiğini ve son yıllarda fiyatlarda yaşanan dalgalanmalara dikkat çekti. “Önceki senelerde adaçayı fiyatları oldukça yüksekti. Ancak son iki yıldır fiyatlar düştü. İki yıl önce 17-20 TL arasında sattığımız adaçayını geçen yıl 5-8 TL arasında sattık. Bu yıl fiyatlar 15-20 TL arasında değişiyor,” diyen Bilkaya, fiyatların düşmesinin üreticilerin adaçayına ilgisini azalttığını ve üretimin de buna bağlı olarak azaldığını ifade etti.
Köydeki adaçayı üretimi ve fiyatları ile ilgili sıkıntıları çözmek amacıyla Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Ziraat Odası ve Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (HAYKOOP) Başkanı Yusuf Çalışkan, köyde incelemelerde bulundu. Bilkaya, “Kütahya Belediyesi ve HAYKOOP ile yapacağımız proje çerçevesinde Kütahya merkezinde bir tesis kurmayı planlıyoruz. Bu sayede hem adaçayının üretimini ve fiyatını artırmayı hem de diğer aromatik bitkileri değerlendirmeyi amaçlıyoruz. Böylelikle Kütahya'yı adaçayı üretim merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz,” şeklinde konuştu.
Adaçayı üreticisi Mehmet Tuncel ise 2016 yılında 5 dekar alanda başlayan üretim sürecinde yaşadıklarını paylaştı. “8 yıldan beri adaçayının gerekli bakım ve çapasını yaparak Temmuz ayının ortalarından itibaren biçip kurutuyor ve tüccara satıyoruz. Bu yıl havaların kurak geçmesi nedeniyle köyümüzde adaçayı üretimi düştü,” dedi.