2

Anadolu’nun Özeti


  • Oluşturulma Tarihi : 23.03.2016 09:47
  • Güncelleme Tarihi :

Milli Eğitim Bakanlığı’mızca düzenlenen bir hizmet içi eğitim semineri kapsamında 16-18 Mart 2016 tarihlerinde Mardin’deydik.

Söz konusu seminere; aralarında Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Samsun, Trabzon, Rize, Antalya ve Edirne gibi illerimizin de bulunduğu 25 ilden 350 dolayında İlçe Milli Eğitim Müdürü katıldı.

Seminer birçok yönüyle verimli ve renkli geçti.

Seminerde ağırlıklı olarak özel motor taşıt sürücü kursu ve diğer özel öğretim kurumları mevzuatı ve sözü edilen kurumların işleyişiyle ilgili usul ve esaslar ele alındı.

Seminerin ikinci gününde, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Ağırakça hocamızın, eğitimin genel bir panoraması mahiyetindeki konuşması çok beğenildi.

Katılımcılar, eğitimden artan zamanlarda mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren şiirsel kentlerimizden biri olan Mardin’i gezme ve Mardin’i yakından tanıma fırsatı buldu.

Sanatsal açıdan da tarihi değeri olan medreseler, camiler, türbeler, kiliseler, manastırlar, hanlar, kervansaraylar ve benzeri eserler katılımcıları adeta büyüledi.

Hiç şüphesiz cennet yurdumuzun her köşesi güzel ve özeldir.

Çünkü güzel Anadolu’muz, binlerce yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu özelliği nedeniyle medeniyetler beşiği olarak anılmakta ve bilinmektedir.

Anadolu coğrafyamızda farklılıklar zenginlik kaynağı olarak görülmektedir.

Bu nedenle farlı renk ve desenler bin yıllardır sevgi, saygı ve hoşgörü içinde dostça ve kardeşçe bir arada varlığını sürdürmektedir.

Anadolu’daki engin insan sevgisi ve hoşgörü iklimi, “Ne olursan ol yine gel!” diyen Mevlana’da, “Yaratılanı hoş gör yaratandan ötürü!” diyen Yunus’ta, “Eline, diline, beline sahip ol!” diyen Hacı Bektaş-ı Veli’de ete kemiğe bürünmüştür.

Bu bağlamda Mardin kentimiz de; farklı dinlerin, dillerin, etnik ve kültürel yapıların hoşgörü içinde yaşama kalitesi ve düzeyi noktasında çok özel bir yere sahiptir ve bu yönüyle Anadolu’nun adeta özeti konumundadır.

Mardin, Güneydoğu bölgemizde yer alan bir sınır vilayetimizdir. Yaklaşık  800 bin nüfusa ve 8 bin 891 kilometre kare alana sahiptir. Suriye’ye bağlayan başlıca yollardan biri üzerinde bulunur. Bu yol Mardin-Midyat eşiğinin kuzeyinde yer alan Diyarbakır bölgesini, Nusaybin üzerinden Suriye’de Musul’a bağlamaktadır. Doğuya karşılık batıda da Urfa üzerinden Fırat’a (Birecik) bağlanır. Güneybatıdan bir yol ortaçağların çok önemli bölge merkezi Harran’ı Mardin’e bağlar.

Mardin ilinin iklimi, Akdeniz iklimi ile karasal iklimin ortak özelliklerine sahiptir. Mardin, Türkiye’de mercimeğin en çok yetiştiği illerin başında gelir. Ayrıca birçok ilçesinde pamuk, zeytin, incir, üzüm, fıstık gibi birçok ürün yetişmektedir.

Kızıltepe, Midyat, Savur,  Ömerli, Yeşilli, Mazıdağı, Nusaybin, Dargeçit ve Derik Mardin’in ilçeleridir.

Mardin'in güneybatısında yer alan Kızıltepe, 230 bin nüfuslu büyük bir ilçedir. İlçe, havaalanının da etkisiyle son yıllarda hızla büyüyen önemli bir ticaret merkezi konumuna gelmiştir. Doğa harikası Yeşilgurs Şelalesi ile günümüze kadar ayakta kalan Artuklu ihtişamını yansıtan Ulu Camii, Taşköprü, Tarassut Kulesi Şahkullubey Kümbeti, Harzem Harabeleri gibi önemli hazine bu ilçededir.

Midyat, gümüş işçiliğiyle (telkari) ünlü Mardin'in çok önemli ve turistik açıdan da oldukça çekici bir ilçesidir.

Mazıdağı, Sümerler devrinden beri yerleşim yeri olduğu tahmin edilmektedir. 50 metrelik bir tepenin üstünde bulunan Dermetinan Kalesi, Sultan Şeyhmus ve Pir Hattap Türbeleri önemli ziyaret yerleridir. Zambırhan ve Asrihan iki mağaraları Taş Devri’nden kalmadır.

Nusaybin İlçesi’ndeki Gınnavas Höyüğü, Morin Şehir Kalıntısı, Morin Kalesi, Dimitros Kalesi, Mor Ambaham Manastırı, Yeni Kale, Şirvan Kalesi, Mor Yakup Kilisesi, Mor Evgin Manastırı, Mor Yuhanna Kilisesi, Üzüm Suyu Kanalı, Selman-i Pak, Şeyh Ali Tepesi, Pir Kemal Türbesi, Arap Kışla, Bağdat Köprüsü, Tak-ı Zaferin önemli tarihi yerlerdir. Hz. Peygamberimizin (a.s) 13. torunlarından olan Zeynel Abidin ve onun kız kardeşi Zeynep’in türbelerinin bulunduğu Zeynel Abidin Camisi, ilçenin en önemli camisidir. İlçe sınırları içinde yer alan Beyazsu ise, son yıllarda bölgenin önemli mesire yerlerinden biri haline gelmiştir.

Fafah Kalesi, Beşikkaya Harabeleri ve Göllü Harabeleri, Ömerli İlçesi’nde görülmeye değer yerlerdendir.

Mardin merkezinin kuzeydoğusunda yer alan Yeşilli, doğanın cömertçe oluşturduğu yemyeşil bir vadinin içinde mesire yerleriyle ün salmıştır. Romalılar devrinde yapılmış su kanalları, çeşmeler, bentler ve değirmenler görülmeye değerdir.

Sonuç olarak Mardin, Anadolu’daki engin insan sevgisi ve hoşgörü ikliminin zirve yaptığı farklı dinlerin, dillerin, etnik ve kültürel yapıların yan yana ve huzur içinde yaşadığı önemli bir kentimiz olarak mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken cennet yurdumun önemli bir köşesidir.

Anadolu’nun Özeti
Abdulkadir Yıldız
Yazarımız Kim ?

Abdulkadir Yıldız