2

ÇANAKKALE DESTANI 100 YAŞINDA


  • Oluşturulma Tarihi : 19.03.2015 13:55
  • Güncelleme Tarihi :

Geçmişte yaşanmış birçok büyük ve önemli olay vardır.

Ancak bazı özellikleri nedeniyle, çeşitli kavramları çağrıştıran, hatta bazı kavramlarla özdeşleşen olay sayısı sayılıdır.

Fransız İhtilali’nin özgürlüğü, Hiroşima’nın atom bombasını, Çanakkale Destanı’nın azim, inanç ve kararlılığı çağrıştırması gibi.

İşte bugün, tarihte yaşanmış ender olaylardan biri olan Çanakkale Destanı’nın 100. yıldönümü.

Geride kalan 100 içinde, hakkında çok söz edilmiş olan Çanakkale Zaferi için, yeni şeyleri dile getirmek son derece güçtür.

Bununla birlikte, söylenecek sözler daha önce söylenmiş sözlerden öte anlam taşımasa bile, böylesine muhteşem bir destanı sürekli zihinlerde canlı tutmak ve üzerinde sürekli kafa yormak Çanakkale Destanı’nı yazan kahramanların torunları olarak hepimizin boynunun borcudur.

Çünkü ulusal ve evrensel boyutları olan Çanakkale Destanı’ndan, herkesin ve özellikle genç kuşakların alacağı çok önemli dersler vardır.

Yakın zamanda yaşanmış küçük bir hikâyecik bu durumu bütün çıplaklığı ile ortaya koymaktadır.

1980’li yıllarda, eğitim sistemimiz üzerine inceleme yapması için Japon’dan eğitim alanında uzman bir heyet ülkemize davet edilir.

Japon Eğitim Uzmanları heyeti, eğitim sistemimizle ilgili incelemelerini tamamladıktan sonra, dönemin yetkililerin huzuruna çıkar ve görüşlerini sunarlar.

Japon heyet özetle “Gençlerimizde milli şuurun eksik olduğunu ve eğitim sistemimizin mevcut yapısının gençlerimize milli şuuru vermeye uygun olmadığını” dile getirirler.

Soğuk duş etkisi yapan bu tespitin ardından, “Japonya’da gençlere milli şuurun nasıl verildiğine” dair sorulara, heyet şu cevabı verir: “Biz, eğitime şok testler uygulayarak başlarız.

Önce çocukları uçak kadar hızlı giden trenlere bindirir ve çok katlı yollardan geçiririz. En üstün teknolojiyi gösterir, robotlarla çalışan dev fabrikalarımızı gezdiririz.

Bu baş döndürücü teknoloji karşısında sarsılan ve şoke olan çocuklarımıza: “İşte gördüğünüz bu hızlı trenleri ve üstün teknolojiyi sizin atalarınız yaptı.

Eğer siz daha çok çalışırsanız, daha hızlı giden ulaşım araçları yapar, daha üstün teknoloji meydana getirir, daha modern fabrikalar kurarsınız.” deriz. Sonra çocuklarımızı Hiroşima ve Nagazaki'ye götürüp düşmanın harap ettiği bölgelerimizi gezdirir ve bu defa da: “Bakın, eğer siz birlik beraberlik içinde çalışmazsanız, düşmanlar sizin ülkenizi yakar, yıkar, işte bu hale getirirler.

Ama birlik beraberlik içinde çalışırsanız, güçlü olursunuz; düşmanlarınız size saldırmaya cesaret edemezler.

Artık birlik beraberlik içinde çalışmak ve çalışmamak konusunda kararınızı siz verin.” deriz.

Bu çalışmalar sonunda çocuklarımız, kendilerine gelerek iyi ve çalışkan bir Japon genci olma yolunda milli bir şuur ve heyecanla eğitimlerini sürdürürler.

Japonların bu tespitlerini sundukları sırada: “İyi de bizim sizin gibi Hiroşima ve Nagazaki'miz yok ki” şeklindeki bir çıkışa, Japon heyeti şu cevabı verir: “Sizin Hiroşima ve Nagazaki gibi yerleriniz bizimkilerden çok daha etkilidir.” dedikten sonra şunları ilave eder: “Bir metrekareye binlerce merminin düştüğü  Çanakkale Zaferi'nin kazanıldığı tarihî savaş alanları sizde.

Bu yerler, çocuklarınızın ve gençlerinizin şok olması için yeter de artar bile.

Dünyanın en gelişmiş ve güçlü ordularına karşı dedeleriniz olmazları oldurarak, bütün dünyayı hayretler içerisinde bırakan bir zafer kazanıyorlar.

İşte sadece bu olay, bu bölge ve bu zafer dahi gençlerinizin milli şuur kazanmalarına yetecek örneklerle doludur.

Bu sebeple gençlerinizi Çanakkale'ye götürüp gezdirmelisiniz.

Bölgeyi bilerek gezmeli, atalarının ne olmazları başardığını gururla görmeli, iftiharla öğrenmelidirler.

Daha sonra onlara: “Sizler de birlik ve beraberlik içinde çalışmazsanız, düşmanlarınız yine gelirler, yurdunuzu işgal etmeye kalkışırlar, yurdunuzda özgür yaşamayı size layık görmezler. Ama çalışır, teknolojiyi yakalarsanız, ülkenizi kalkındırıp, ilerleyen ülke haline getirirseniz, düşmanlarınızın sizi etkileri altına alma cesaretleri yok olur.

Özgürlüğünüzü korursunuz. Başınız dik ve onurlu bir şekilde yaşarsınız!” demelisiniz.

Bunun için hiç olmazsa, tüm gençlerimize Çanakkale’yi gezdirmemiz ve bilgili rehberler eşliğinde, bu büyük destanı yerinde onlara tanıtmalıyız.

Tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.

Ruhları şad olsun.

ÇANAKKALE DESTANI 100 YAŞINDA
Abdulkadir Yıldız
Yazarımız Kim ?

Abdulkadir Yıldız