2

Eğitimde Fatih Çağı


  • Oluşturulma Tarihi : 24.02.2016 09:08
  • Güncelleme Tarihi :

Fatih Projesi denildiğinde, her nedense kamuoyunda, “öğrencilere dağıtılan tablet bilgisayarlar” akla gelmektedir.

Oysaki her öğretmen ve öğrenciye birer tablet bilgisayar temin edilmesi, Fatih Projesi’nin sadece bir bölümünü oluşturmaktadır.

Zira Fatih Projesi, “Donanım ve yazılım altyapısının sağlanması, eğitsel e-içeriğin sağlanması ve yönetilmesi, öğretim programlarında etkin bilişim teknolojileri kullanımı, öğretmenlerin hizmet içi eğitimi, bilinçli, güvenli, yönetilebilir ve ölçülebilir bilişim teknolojileri kullanımı” olmak üzere beş ana bileşenden oluşmaktadır.

Geçen yazımızda,Milli Eğitim Bakanlığımızın yürütmüş olduğu Fatih Projesi’ne ve kısmen deFatih Projesi Bileşenlerinden Eğitim Bilişim Ağı (EBA) konusuna değinmiştik.

Bugünkü yazımızda, önemine binaen Fatih Projesi Bileşenlerinden Eğitim Bilişim Ağı (EBA) konusu üzerinde durmaya devam edeceğiz.

Öğretmen ve öğrenciler başta olmak üzere eğitimin tüm paydaşları için tasarlanan Eğitim Bilişim Ağı (EBA);

Farklı, zengin ve eğitici içerikler sunmak,

Bilişim kültürünü yaygınlaştırarak eğitimde kullanılmasını sağlamak,

İçerikle ilgili ihtiyaçlarınıza cevap vermek,

Sosyal ağ yapısıyla bilgi alışverişinde bulunmak,

Zengin ve gittikçe büyüyen arşiviyle derslere katkı sağlamak,

Bilgiyi öğrenirken aynı zamanda yeniden yapılandırabilmek ve bilgiden bilgi üretmek,

Farklı öğrenme stillerine (sözel, görsel, sayısal, sosyal, bireysel, işitsel öğrenme) sahip öğrencileri de kapsamak,

Bütün öğretmenleri ortak bir paydada buluşturarak eğitime el birliğiyle yön vermelerini sağlamak,

Teknolojiyi bir amaç olarak değil bir araç olarak kullanmak amacıyla tasarlanan “çevrimiçi bir sosyal eğitim platform”dur.

Bu platformun amacı; okulda, evde, kısacası ihtiyaç duyulan her yerde bilgi teknolojileri araçlarını kullanarak etkili materyal kullanımını destekleyip teknolojinin eğitime entegrasyonunu sağlamaktır. EBA, sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve doğru e-içerikler sunmak için oluşturulup geliştirilmeye devam etmektedir.

MEB ve içeriklerini paylaşmaya gönüllü eğitim firmaları tarafından hazırlanan pek çok dijital kaynak EBA’da yayınlanırken, öğretmen ve öğrenciler de ürettikleri içerikleri sunma imkânı bulabileceklerdir.  Böylece bir kaynak havuzu oluşturulmuş ve öğrenmeye hevesli herkesin kullanımına sunulmuş olmaktadır. Bu da eğitimin kapılarını bütün insanlara açıp dört duvar dışında da gerçekleştirilmesine zemin ve böylece öğrencilerin ezberci yöntemden kurtularak kendi başına karar verebilen ve kendi kendine öğrenebilen bireyler olmasına ciddi katkı sağlamaktadır.

Ayrıca öğrenciler EBA çatısında buluştukça, Türkiye’nin her bir köşesindeki akranlarıyla işbirliği yapma ve ekip çalışmasını öğrenme fırsatı bulmaktadırlar. Dolayısıyla öğretmen merkezli eğitimden sıyrılıp öğrenci merkezli eğitimin hayata geçirilmesi daha da kolaylaşmaktadır. Bu da ezberci anlayıştan uzak, iyi hazırlanmış kaynakları süzüp araştıran, yorumlayan ve bilgiden bilgi üretebilen bireylerin yetiştiği bir ülkenin temellerinin atılmasına yardımcı olacaktır.  

Ayrıca veliler de çocuklarına verilen eğitimin niteliğini EBA üzerinden takip ederek görebilecek, eğitimin iyileşmesine ve kalitesine katkıda bulunabilecek ve böylece eğitimde eskisinden daha fazla rol almış olacaklardır. Artık toplum olarak eğitim bizlerin sorumluluğunda olacak, katkılarımızla büyüyecek ve kendi geleceğimizi şekillendirme imkânını değerlendirmiş olacağız.

Öğretmen ve öğrenciler başta olmak üzere eğitimin tüm paydaşları, söz konusu bileşenin kurumsal web adresi olan www.eba.gov.tr’den, sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemelerden geçmiş e-içerikleri bulabilmektedirler.

Şu anda yayında olan EBA, eşit olarak dağıtılan eğitim fırsatını öğrencilerimize ve dünyaya sunmaya adaydır. Eğitimin tüm paydaşlarını kapsayan EBA tüm paydaşların katkılarıyla daha da büyüyecek, güçlenecek ve gelişecektir.

Önümüzdeki yazıda Eğitim Bilişim Ağı (EBA)’nın içinde bulunan modüller üzerinde durmaya çalışacağız.

Sağlıcakla kalınız.

Eğitimde Fatih Çağı
Abdulkadir Yıldız
Yazarımız Kim ?

Abdulkadir Yıldız