2

İnsan Kaynağına Yatırım


  • Oluşturulma Tarihi : 11.02.2015 07:42
  • Güncelleme Tarihi :

Milli Eğitim Bakanlığı, yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamak üzere, her yıl sınavla resmi burslu statüde yurt dışına öğrenci göndermektedir.

Resmi burslu statüde lisansüstü öğrenim görecek öğrencilerin seçimi, yazılı ve sözlü sınavla olmaktadır.

Bakanlıkça Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) yazılı sınav yerine kullanılabilir.

Başvuru yapacak adaylarda; ALES veya yazılı sınav puanının en az 70, akademik genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.50, 100 üzerinden ise en az 65 olması şartı aranır.

ALES veya yazılı sınav puanına göre ilan edilen kontenjan sayısının en fazla üç katı aday sözlü sınava çağrılır.

Son sıradaki adayla aynı puana sahip adaylar da sözlü sınava çağrılır.

Sözlü sınava çağrılan adaylar;

Alan bilgisi konularına ilişkin bilgi düzeyi (20 puan),

Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü (20 puan),

İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti (20 puan),

Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı (20 puan) ve

Akademik çalışmalara yatkınlığı (20 puan), yönlerinden Bakanlıkça oluşturulacak sözlü sınav komisyonu tarafından değerlendirilir.

Her adaya sınav komisyonu başkan ve üyelerinin her biri tarafından ayrı ayrı 100 üzerinden puan verilir.

Verilen bu puanların aritmetik ortalaması sözlü sınav puanını teşkil eder.

Sınav komisyonu sözlü sınav sonuçlarını bir tutanakla tespit eder.

ALES veya yazılı sınav puanının %40'ı, sözlü sınav puanının %40'ı ile mezuniyet notunun %20'si dikkate alınarak yerleştirme puanı belirlenir. Yerleştirme puanı 70 ve üzeri olan adaylar, resmi burslu öğrenci kontenjanlarına tercihleri doğrultusunda yerleştirilir.

Boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılabilir. Puan eşitliği halinde yabancı dil puanı daha yüksek olan adaya öncelik verilir.

Sözlü sınavları yapmak ve adayların yerleştirme puanlarını belirlemek üzere Bakanlıkça oluşturulan sözlü sınav komisyonu, Bakanlık personeli, öğretim elemanları ve Bakanlıkça uygun görülen ilgili kurum personeli arasından Bakanlıkça seçilen bir başkan ve iki asıl üyeden oluşur.

Bakanlık, asıl üye sayısı kadar yedek üye belirler.

Asıl üyelerin bulunmadığı durumlarda yedek üyeler komisyonda görev yapar. Bakanlık, gerekli durumlarda uygun görülen yerlerde birden fazla komisyon kurabilir.

Sözlü sınavla ilgili itirazları değerlendirip sonuçlandırmak amacıyla oluşturulan itiraz komisyonları, Bakanlık personeli ve öğretim elemanları arasından Bakanlıkça seçilen bir başkan ve iki asıl üyeden oluşur.

Sözlü sınav sonucuna itiraz, sonuçların açıklanmasını izleyen ilk beş iş günü içerisinde yazılı olarak yapılır.

İtirazlar en geç on iş günü içerisinde itiraz komisyonlarınca karara bağlanır.

Sözlü sınav komisyonu ile itiraz komisyonları başkan ve üyeleri, kendilerinin veya boşanmış olsalar dahi eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dâhil) kan ve kayın hısımlarının ve evlatlıklarının katıldığı sınavlarda görev alamazlar.

Resmi burslu statüde yurt dışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilerle ilgili başvuru ve seçim esaslarına ilişkin bilgiler, öğrenim görülecek alanlar, kontenjanlar, sürece ilişkin diğer hususlar her yıl Bakanlıkça yayımlanan kılavuzla belirlenerek ilan edilir.

Yurt dışında resmi burslu statüde öğrenim görmeye hak kazanan öğrencilerden daha önceki öğrenimlerinden dolayı veya herhangi bir nedenle mecburi hizmetle yükümlü olanlar, öğrenime başlamadan önce mecburi hizmetini yaptığını, parasal karşılığını ödediğini, taksitle ödemede anlaştığını belgelendirmek zorundadır.

Resmi burslu statüde öğrenime başlayanlardan mecburi hizmetle yükümlü olduğu tespit edilenlerin resmi bursluluk hakları iptal edilir.

Özel öğrenciliğinin tanınması için başvuruda bulunanlardan yasalar gereğince mecburi hizmeti bulunanların mecburi hizmetini yaptığını, parasal karşılığını ödediğini, taksitle ödemede anlaştığını veya bu hizmetlerini ertelettirdiklerini belgelendirmeleri gerekmektedir.

Resmi burslu öğrencilik statüsü, yüklenme senedi ile muteber imzalı müteselsil kefalet senedi ve istenen belgelerin Bakanlıkça onaylandığı tarihte başlar.

Resmi burslu öğrenciliği tanınanlar için Bakanlıkça öğrenci tanıma belgesi düzenlenir.

Bu öğrencilere Bakanlıkta birer öğrenci dosyası açılır ve öğrencilerin tüm iş ve işlemleri bu dosya üzerinden Bakanlık tarafından yürütülür.

İş ve işlemlerin yürütülmesinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı veya adına öğrenim görülen kurum ve kuruluşun uygun görüşü istenebilir.

Resmi burslu öğrenciliği tanınanlardan, öğrenim giderleri kurumlarınca karşılanan öğrenciler yurt dışında öğrenimlerine başladıktan sonra Bakanlıktaki dosyaları adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşa devredilir ve öğrencilerin tüm iş ve işlemleri bu dosya üzerinden adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşlar tarafından yürütülür.

Bu kurumlar öğrenim ve öğrenim sonrası süreçlerde öğrencilere ilişkin bilgileri Bakanlığa sunmakla yükümlüdürler.

Gerekli görülmesi halinde yükseköğretim kurumları ile kamu kurum ve kuruluşları adına öğrenim gören öğrencilerin başvuru, seçme ve yerleştirme işlemleri dışındaki iş ve işlemleri Bakanlık tarafından adına öğrenim görülen kurumlara devredilebilir.

Özel öğrencilik statüsünün tanınmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.

Öğrenci tanıma belgesi ve özel öğrencilerle ilgili diğer tüm iş ve işlemler yurt dışı temsilciliklerince yürütülür.

Özel öğrenciliği tanınanlara yurt dışı temsilciliklerince birer öğrenci dosyası açılır ve öğrencilerin tüm iş ve işlemleri bu dosya üzerinden yürütülür.

Öğrenimlerine başarı ile devam ettiklerini belgelendiremeyen öğrencilere yurt dışı temsilciliklerince herhangi bir öğrenci belgesi düzenlenmez. 

İnsan Kaynağına Yatırım
Abdulkadir Yıldız
Yazarımız Kim ?

Abdulkadir Yıldız