Sayfa Yükleniyor...
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarında ders yılı, 12 Haziran 2015 Cuma günü sona erecek ve aynı gün yaklaşık 17 milyon öğrenciye karneleri verilmiş olacaktır
Karne ile birlikte, tüm örgün eğitim kurumlarımda öğrenim gören öğrenciler için üç ay sürecek yaz tatili başlamış olacaktır.
Karne, özü itibariyle öğrenci ve velisini bilgilendirmek amacıyla düzenlenen yazılı bir belgedir.
Bu belgede öğrencinin ders başarı puanları, devam-devamsızlık durumu, sınıf rehber öğretmenin öğrenci ile ilgili görüşleri ve sınıf geçme ve diploma notuna etkisi olmayan davranış notları yer almaktadır.
Aslında bu belge, 2007 yılından bu yana e-okul üzerinden sanal ortamda sürekli güncellenerek veli ve öğrencilerin bilgisine sunulmaktadır.
Bu yönüyle bakıldığında, karnenin aslında eskiye göre fazla bir öneminin kalmadığı, büyük ölçüde misyonunu tamamladığı ve eski bayramlarda yazılan kartpostallar gibi nostaljik bir hal aldığı görülmektedir.
Çünkü yukarıda da ifade edildiği üzere isteyen her veli, Milli Eğitim Bakanlığının yürürlüğe koyduğu e-okul/veli bilgilendirme sistemi sayesinde, çocuğu hakkında karnede yer alan bilgilerden çok daha fazlasına internetin olduğu her yerden rahatlıkla erişme imkânına sahiptir.
Buna karşın birçok anne ve babanın süregelen alışkanlıkları başta olmak üzere, e-okul sistemini kullanamama gibi çeşitli nedenlerden ötürü hala karneyi önemsediği bilinmektedir.
Bu nedenle hala bazı öğrenciler, ailelerinin tepkisinden korkarak, karneyi saklama, notları değiştirme, hatta sahte karne düzenleme gibi yollara başvurabildikleri duyulmaktadır.
Oysaki karne, çocuğun kapasitesini ve kişiliğini tümüyle yansıtan bir değerlendirme aracı değildir.
Karne, sadece öğrencinin okul başarı durumu hakkında basit bir gösterge olup, asıl önemli olan hayat başarısıdır.
Zira okul yıllarında dersleri zayıf olduğu halde gerçek yaşamda çok başarılı kişilere sık sık rastlanmaktadır.
Kaldı ki başarı ya da başarısızlığın tüm sorumluluğu çoğu zaman çocuğa ait olmayabilir.
Öğrencinin başarı durumunda ailenin, okulun, arkadaş çevresinin ve yaş döneminin kendine özgü özelliklerinin önemi büyüktür.
Bu nedenle eğer sürpriz bir durum söz konusu ise, çocuğun yaşadığı şartlar ve duyguları derinlemesine incelenmeli ve gerekirse okul rehberlik servisi veya rehberlik araştırma merkezi uzmanlarından da destek alınmalıdır.
Velilerin yaptıkları en büyük hatalardan biri de, çocuklarını başka çocuklarla, karnesini de başka karnelerle kıyaslamalarıdır.
Beş parmağın beşi bir değildir. Atasözünde de çok güzel ifade edildiği üzere, her çocuk daha doğrusu her birey farklıdır.
Dolayısıyla her çocuğun ilgi, duygu, yetenek ve becerileri de farklı farklıdır.
Bu nedenle çocuğun başka çocuklarda olmayan ve onu ileride başarıya götürecek olumlu özelliklerini düşünmek ve bunları geliştirecek çaba içinde olmak önem taşımaktadır.
Velilerin, çocuklarına özellikle başarısız oldukları derslere sürekli çalışmaları konusunda baskı uygulanmamalıdır.
Bu baskıcı tutum çocuğun o derslerden daha fazla soğumasına ve yeni yıla yorgun ve bezgin girmesine sebep olabilir.
Uzun yaz tatili öğrenciler için hem bolca dinlenme, hem de eksiklerini gözden geçirme ve başarısız oldukları derslere çalışma noktasında yaz aylarını belli bir program dâhilinde değerlendirmeleri yerinde olacaktır.
Ancak adı üzerinde yaz tatilinde sadece ders çalışılarak geçirilmemelidir.
Yaz tatilde ders çalışmanın yanında dinlenmeye de, değişik aktivitelere de yer verilmesi yeni ders yılındaki motivasyon için çok önemli ve gereklidir.
2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı, 14 Eylül 2015 Pazartesi günü başlayacaktır.
Şimdiden tüm öğrencilere ve öğretmenlere güzel bir tatil geçirmelerini diliyorum.