2

Letonya Gezi Notları


  • Oluşturulma Tarihi : 09.12.2015 09:15
  • Güncelleme Tarihi :

Narlıdere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Narlıdere Huzurevi Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttükleri “Haydi Sağlıklı Bir Geleceğe Yürüyelim” Projesi kapsamında, adı geçen kurumların temsilcilerinden oluşan bir ekiple birlikte 30 Kasım - 05 Aralık 2015 tarihlerinde Letonya’daydık.

Bu yazımızda, “Letonya Gezi Notları”ndan bir kısmını sizlere sunmaya çalışacağız.

“Haydi Sağlıklı Bir Geleceğe Yürüyelim”Projesi, AB Erasmus+Projeleri kapsamında geliştirilmiş olup iki yıl sürmesi planlanmaktadır.

Proje ile; ‘Sağlık İçin Spor ve Fiziksel Hareketler; ‘Sağlıklı Beslenme ve Sağlık Kontrolleri’; ‘Psikolojik Destek ve Sosyal İçerme Uygulamaları’ ile ‘Aktif Yaşam’ın teşviki hedeflenmektedir.

Projenin bir diğer amacı da; ‘yaşlıların geçmiş tecrübelerini ve kişisel becerilerini gözden geçirip yeni nesillere aktarılmasını ve böylece nesiller arası etkileşimin sürdürülmesini’ sağlamaktır.

Almanya, İspanya ve Letonya, projenin yurtdışı ortaklarıdır.

Letonya gezisi ile projenin yurtdışı gezileri bölümü tamamlanmış bulunmaktadır.

Bu yıl içinde Almanya ve İspanya’ya düzenlenen beşer günlük gezilerde olduğu gibi, beş günlük Letonya gezisi de, son derece başarılı, verimli ve renkli geçmiştir.  

Gezi süresince, Letonya Eğitim ve Spor Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Riga Büyükelçiliği,farklı kademe ve türdeki eğitim kurumları, yetişkin eğitim merkezleri ve sivil toplum kuruluşları gibi önemli birçok kurum ve kuruluş yerinde ziyaret edilmiş ve yetkililerinden bilgiler alınmış ve söz konusu kurum ve kuruluşlarda gözlem ve incelemelerde bulunma imkanı elde edilmiştir.

Letonya, Kuzey Avrupa'da yer alan bir ülke olup, Estonya, Litvanya, Rusya ve Belarus ile karadan, İsveç ile denizden sınırdaştır.

Letonya'nın toplam nüfusu 2 milyon civarında olup, en büyük şehri ve aynı zamanda başkenti Riga’dır.

Letonya, Birinci Dünya Savaşı'na kadar Rus İmparatorluğu'nun egemenliğinde yaşamış, 18 Kasım 1918 tarihinde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Ancak II. Dünya Savaşı'nda bir süre  Almanya tarafından işgal edilmiştir.

Letonya, bu işgalden sonra Sovyetler Birliği'nin dağılmasına kadar bir Sovyet Cumhuriyeti olarak kalmıştır.

Letonya, Sovyetler Birliği'nin dağıldığı dönemde 1991 yılında ikinci kez bağımsızlığını ilan etmiştir. 

Kısa bir süre sonra 2004 yılında Avrupa Birliği'ne ve NATO'ya üyeliği kabul edilmiştir.

Letonya, ekonomik açıdan yeni yeni toparlanmaya çalışan bir ülkedir.

Sanayisi gelişmemiştir.

Ekonomisi büyük ölçüde turizme ve tarıma dayanmaktadır.

Turizm, birkaç ay ile sınırlı olduğundan halkın önemli bir kesimi ciddi ekonomik sıkıntı çekmektedir.

70 yaşın üzerindeki ninelerin, gece yarısı sokaklarda çiçek satması gezi ekibini çok etkilemiştir.

Öğretmen ve diğer kamu görevlilerinin ortalama 300-500 Euro, Emeklilerin 120-200 Euro ve Bakanların 1600 Euro aylık alması, ülkenin ekonomik durumu hakkında bizlere önemli bir fikir vermektedir.

AVM’lerdeki ve çarşıdaki ürünlerin üzerinde bulunan fiyat etiketlerindeki rakamlar, Ülkemize göre ortalama iki, üç misli üzerinde olduğu görülmektedir.

Lokantalarda yemek ücretleri 8-15 Euro civarındadır.

Ev kiraları, devlete ait olan ve sadece bir oda ve mutfaktan oluşan konutlar için 100 Euro’dan başlamaktadır.

Özel şahıslara ait evlerin kirası ise devlete ait ev kiralarının yaklaşık yarım misli üzerindedir.

Konut kiraları, oda sayısına ve diğer özelliklerine kat kat yükselmektedir.

Letonya insanı, genel olarak kibar, işbirliğine açık, kompleksiz, kibirsiz ve mütevazidir.

Bu tabloya rağmen, daha önceki Avrupa gezilerimizde hiç görülmemiş bir şekilde, bir iki yerde bize ücretsiz yemek ikram edildi ve yemek ücretinin tarafımızdan verilmesine izin verilmedi.

Okullar, eğitim- öğretim yönüyle merkezi yönetime; altyapı (öğretmen maaşları, bakım, onarım, su, elektrik, güvenlik, vb.) bakımından yerel yönetimlere (belediyelere) bağlıdır.

Yerel yönetimler, okulların dışında eğitim faaliyeti yürüten tüm sivil toplum kuruluşlarına da ciddi anlamda destek vermektedir.

Öğrencilerin eğitimi, toplu ulaşımı ve okuldaki yemekleri belediyeler tarafından ücretsiz karşılanmaktadır.

Okul ziyaretlerinde, çok güzel örneklerin yanında bize çok ilginç ve tuhaf gelen uygulamalar dikkatimizi çekti.

Özellikle, askeri olmayan normal bir ortaokulda verilen “uygulamalı askeri eğitim” bize son derece enteresan geldi.

Evet, askeri olmayan normal bir ortaokulda, eski rejimden kalan bir uygulama olarak, askeri kıyafetler ve gerçek silahlarla eğitim verilmekte ve küçük çocuklara okuldaki atölyelerde ahşap malzemeden ok, tüfek, tank ve savaş uçağına kadar her türlü askeri aracın maketinin yapılışı öğretilmektedir.

Halk güncel konularla yakından ilgilidir.

Bu bağlamda, sınırımızı ihlal ettiği için düşürülen “Rus savaş uçağı”, birçok yerde gündeme geldi.

Bu konuda bize görüşlerini açıklayan insanların geneli, bizi haklı bulmakta ve tebrik etmektedirler.

Çünkü Rusya’nın yakın zamanda Ukrayna’ya, Kırım’a ve Suriye’ye saldırdığını, dolayısıyla son zamanlarda artan bu saldırgan tutuma birilerinin dur demesi gerektiğini, bunu da sadece Türkiye’nin yaptığını ve böylece “Rusya’nın fiyakasını bozduğunu” söylemektedirler.

Gezi ekibimizde yer alan, gezimize güç ve değer katan ve gezi süresince ellerinden gelen her türlü özveriyi, desteği ve yardımı esirgemeyen İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden Daire Başkanı Sayın Akif SAVAŞ’a ve Doktor Sayın Güney AKTAŞ’a; Narlıdere Huzurevi’nden Kurum Yöneticileri Sayın Zekeriyya ALAN’a ve Nazan KAYRAN KÖSE’ye; Narlıdere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Proje Koordinatörü ve Beden Eğitimi Öğretmeni Sayın Rana ÇİFTELERLİ ve İngilizce Öğretmeni Sayın Şafak KOKULU TOKERİ’ye şükranlarımı sunuyorum.

Sağlıcakla kalınınız.

Letonya Gezi Notları
Abdulkadir Yıldız
Yazarımız Kim ?

Abdulkadir Yıldız