2

Lise Tercihleri -1


  • Oluşturulma Tarihi : 13.07.2016 07:48
  • Güncelleme Tarihi :

Bu aralar, birçok veli ve öğrencinin gündeminde lise tercihleri var.

Bize gelen her iki telefondan en az biri bu konu ile ilgili…

Doğrusunu isterseniz bu konuda veli ve öğrencilere hak vermemek elde değil.

Çünkü iyi bir üniversiteye, iyi bir mesleğe ve dolayısıyla iyi bir geleceğe giden yol, iyi bir lise eğitiminden geçmektedir.

“Peki iyi bir lisenin ölçüleri nelerdir?” Daha doğrusu “Doğru ve isabetli tercih nasıl yapılmalıdır?” sorularına cevap verme konusunda; mesleği, branşı, statüsü, eğitim düzeyi ne olursa olsun, güzelim Anadolu insanımızın tamamı, her konuda olduğu gibi bu konuda da maalesef ahkam kesilmektedir. Hemen hemen herkes, bu konuda kendisini otorite ve söz sahibi görmekte ve önerisini en üst perdeden dikte etmeye kararlı görülmektedir.

Bu nedenle veli ve öğrencilerin işi hiç de kolay değil. Tabiri caizse her kafadan bir ses çıkmakta ve reçeteler havada uçuşmaktadır. Durum böyle olunca da veli ve öğrencilerin kafası iyice karışmakta, dolayısıyla sağlıklı ve doğru karar vermeleri güçleşmektedir.

Acizane eğitimimize, mesleki tecrübemize, branşımıza rağmen; danışmak için arayan bir çok insanımız bile, bu konuda bizimle tartışmakta ve bildiklerini bize teyit ettirmeye, kafasındaki bize onaylatmaya çalışmaktadır. Bir dizi açıklama yapmamıza ve teknik bilgi sunmamıza karşın: “Hocam öyle diyorsunuz ama komşumdan duydum o okul iyi değilmiş.” tarzında onlarca itirazla karşı karşıya kalabiliyoruz.

Değerli velilere ve sevgili öğrencilere tavsiyemiz şudur: Lise tercihleri başta olmak üzere,  her konuda lütfen sadece uzman ve işin ehli olan kişileri dinleyiniz. Akrabalar, komşular, hemşeriler, dünürler, dayılar, amcalar, teyzeler vs. mutlaka iyiliğimizi düşünüyorlardır ve hiç şüphesiz hepsi iyi niyetlidirler. Ama eğer işin uzmanı, işin ehli, işin erbabı değillerse, lütfen onları kırmadan ve üzmeden görüşlerini fazlaca dikkate almayalım. Zira tercihler konusunda sağlıklı karar vermenizin ve doğru tercih yapmanızın yolu buradan geçiyor.

Tercihler konusunda yapılması gereken iş ve işlemlere ilişkin olarak; en sağlıklı, en güncel ve en doğru bilgiler; Milli Eğitim Bakanlığı’nın “oges.meb.gov.tr” internet adresinden, ortaokul müdürlüklerinden, rehberlik araştırma merkezlerinden ve okul rehberlik servislerinden alınabilir.

Biz de, önemine binaen bugünkü yazımızda bu konu üzerinde durmaya ve olabildiğince özet ve pratik bilgiler sunmaya devem edeceğiz.

Lise tercihinde bulunurken, puan kadar önemli ve mutlaka hesaba katılması gereken hususlar vardır.

Okul tercihlerimizde; ulaşım, okulun kurumsallaşma durumu, eğitim kadrosu, okul yönetimi, fiziksel altyapı, sosyal çevre, öğrenci profili gibi birçok husus dikkate alınması gerekir. Ancak sözü edilen hususların başında ve mutlaka dikkate alınması gereken en belirleyici unsur ulaşım unsuru olmalıdır.

Bu hususta “Neden ulaşım unsuru daha önemli?” sorusunun cevabı olabilecek sayısız neden sıralanabilir. En önemlisini vurgulamak gerekirse; okula ulaşmak için trafikte geçen gereksiz zaman kaybı önemli yer bir tutmaktadır. Her gün okula gidiş-geliş için ortalama birer saat harcandığını kabul edersek, 180 iş günü üzerinden bir öğretim yılında 360 saat gibi büyük bir zamana denk gelmektedir. Yanlış bilgi uğruna, veliler mini minnacık çocuklarını saatlerce uzaktaki okula gönderirken, her gün yaklaşık iki saat uykularından, dinlenmelerinden, yararlı aktiviteler için harcayacakları enerjilerinden ve oyunlarından çalmaktadırlar. Bunun çocuklarımızda oluşturduğu yılgınlık, efor kaybı, okuldan soğuma ve ailelere getirdiği maddi külfet gibi yan etkileri de cabasıdır.  

Liselere tercih işlemleri, 15 Temmuz 2016 Pazartesi günü e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılmaya başlanacak ve bu işlemler 25 Temmuz 2016 saat17.00’e kadar devem edecektir. Yerleştirme işlemleri için yapılan tercihler, e-okul.meb.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılabilecektir. Tercih yapabilmek için, açılan tercih işlemleri ekranındaki “Tercih Yapmak İstiyorum” butonu seçilecektir. Tercihler mutlaka herhangi bir okul müdürlüğüne gidilerek elektronik ortamda onaylatılması gerekmektedir. Okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih formunun iki nüsha çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak; bir nüshası okulda saklanacak ve diğer nüshası veliye verilecektir. (Devamı yarın)

Lise Tercihleri -1
Abdulkadir Yıldız
Yazarımız Kim ?

Abdulkadir Yıldız