Sayfa Yükleniyor...
Yüzbinlerce öğrenci ve velisini TEOG tercih telaşı ve kaygısı sarmış durumda.
31 Temmuzda başlayan TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) tercih süreci, 8 Ağustos 2014 Cuma günü sona eriyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, veli ve öğrencilerin sağlıklı ve doğru bilgiye erişimini sağlamak için, kurumsal web sayfasında Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu yayımladı. Söz konusu e-kılavuzda Ortaöğretime Geçiş Sistemi Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulamasına ilişkin tüm bilgiler mevcuttur.
Ayrıca tercih döneminde tüm Rehberlik ve Araştırma Merkezleri ve okul rehberlik servisleri de, tercihler konusunda veli ve öğrencilere ücretsiz hizmet vermektedirler.
Aslında kaygının temel nedeni, sistemin yeni olmasından ileri gelmektedir.
Oysaki yeni sistem, geçen yıllarda uygulanan sistemden özü itibariyle pek farklı değil. Yapılan değişikliklerin tamamı öğrencilerin lehine olup, geçmiş yıllarda yaşanan yanlış yönlendirmeleri düzeltme, kararları ve hataları telafi etme fırsatı sunma mantığı üzerine kurgulanmış durumdadır.
Dolayısıyla önceki sistemde Anadolu Lisesi olsun, Anadolu meslek lisesi olsun liseye yerleşen bir öğrencinin kararını gözden geçirme, başka alanlara geçiş yapma imkanı yok denecek kadar sınırlıydı.
Şimdi ki uygulamada ise, tüm liselerin 9. sınıfları ortak olmakta ve 9. sınıf, alan ve bölümlere adeta aktarma ve dağıtım üssü haline getirilmiş durumda.
Bu durumu örnekler üzerinden somutlaştırmaya çalışalım.
Geçen yıllarda, Anadolu liselerindeki alanlar yerleştirmeler, 8. Sınıfın sonunda liselere yerleştirme ile birlikte yapılıyordu.
Yani 8. Sınıfı bitiren bir öğrenci, doğrudan hemşirelik, anestezi, konaklama hizmetleri, çocuk gelişimi, bilişim teknolojileri, muhasebe gibi alanları tercih ediyor ve mezun oluncaya kadar bu bölümde okumak zorundaydı.
Yanlış tercih yapan, kararını gözden geçirmek isteyen, diğer bir ifade ile pişman olan bir öğrencinin önünde sadece genel lise ve açık lise seçenekleri vardı.
Dolayısıyla örneğin hemşireliğe yerleşen bir öğrencinin alan değiştirme imkanı yoktu.
Yeni sistemde ise, tüm öğrenciler 9. Sınıfı ortak okuyacaklar.
9. sınıfta okurken; alanları, meslekleri ve kendi ilgi ve yeteneklerini tanıma imkanı bulacaklar.
Böylece 9. sınıfın sonunda, ilgi, yetenek ve kapasitesine uygun yüzlerce alan içinden tercih yapabilecek.
20142015 eğitim-öğretim yılı için Anadolu liselerine, Anadolu imam hatip liselerine, çok programlı Anadolu liselerine, fen liselerine, mesleki ve teknik Anadolu liselerine, sosyal bilimler liselerine, mesleki ve teknik eğitim merkezlerine ve özel okullara, öğrencilerin Yerleştirme Esas Puanına (YEP) göre yerleştirmeler yapılacak.
Tercihler, öğrenci ya da velisi tarafından, https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi, öğrencinin 8. sınıfı tamamladığı ortaokul başta olmak üzere herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de yapılabilecek.
Tercihler A ve B grubu olmak üzere iki grupta alınacak.
Öğrencilerin A grubu tercihleri, okulların kodlarına göre, B grubu tercihleri ise sadece okul türlerine göre yapılacak.
A grubu tercihleri Bakanlığın http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://eokul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan, okulların kodlarına göre velisi tarafından en fazla 15 tercih olmak üzere yapılacak.
Öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemlerinde, öncelikle A grubu tercihleri, puan üstünlüğü ve tercih sıralamaları dikkate alınacak.
A grubu tercih listesinde yer alan tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, öğrencinin ikamet adresi, YEP, tercih önceliği, okul kontenjanı ve okulun A grubu yerleştirme taban puanı dikkate alınarak B grubundan tercih edeceği okul türlerine göre sistem tarafından otomatik yerleştirilecek.
B grubu tercihlerde, en az 4 okul türünü bulunması gerekiyor.
B grubu tercihlerde öğrencinin önceliğini belirttiği türe göre, sırasıyla ikamet ettiği cadde, sokak, bulvar, mahalle, köy, bucak, ilçe ve tercih başvurusu sırasında seçeceği alternatif 3 ilçe geneline bakılarak yerleştirme gerçekleştirilecek.
B grubu tercih listesinde, 6 okul türünden en az 4'ünün bulunması zorunlu olacak.
Öğrencinin ikametinde istediği okul türünde puan üstünlüğüne göre, boş kontenjanı olan birden fazla okula yerleşmesi durumunda okullar arasından A grubu yerleştirme sonucunda taban puanı en yüksek olan okula yerleştirme yapılacak.
B grubu yerleştirmelerin sonunda adresine yakın okullardan herhangi birisine yerleşen öğrenciler yerleştikleri okullara kesin kayıtlı sayılacak.
Herhangi bir tercihte bulunmayan ya da tercih yapmış olmalarına rağmen A ve B grubu tercihlerine göre herhangi bir okula yerleşemeyen öğrencilerin yerleştirmeleri, öğrencinin ikamet adresi, YEPi, okul kontenjanı, okulların A grubu yerleştirme taban puanları dikkate alınarak sistem tarafından otomatik yapılacak.
Elektronik tercih yapamayanlar için okul müdürlükleri tercihleri yapacak
Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayan veliler için okul müdürlüğü, tercih işlemlerini öğrenci velisi adına, velinin doldurup imzalayarak verdiği "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu"na bağlı kalarak yapacak.
Yurt dışından sınava girerek tercihlerini okul müdürlüklerine onaylatma imkanı olmayan öğrenciler hariç "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu" ve "Tercih Başvuru Bilgileri Formu telefon, posta, faks, e-posta gibi iletişim araçları ile Bakanlığa gönderilmeyecek.
Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak.
Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme onaylanmadan önce elektronik ortamda yapılacak.
Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli sorumlu olacak.
Elektronik ortamda onaylanan "Tercih Başvuru Bilgileri Formu"nun çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ve veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı veliye verilecek.
Tercih başvurusu bir kez yapılacak.
Başvuru işleminden sonra değişiklik yapılamayacak.
Sonuçlar 22 Ağustos'ta açıklanacak
YEP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları, 22 Ağustos'ta ilan edilecek ve kesin kayıtları da bu tarihte sistem tarafından otomatik yapılacak.
Sonuçlara ilişkin bilgi isteyen velilere mobil bilgilendirme servisi aracılığıyla SMS şeklinde de gönderilecek.
Yerleştirme işlemi yapıldıktan sonra resmi ve özel okulların açık kalan kontenjanlarına ortaöğretim yönetmeliğinin nakil esasları doğrultusunda, yerleştirmeye yönelik nakil yoluyla öğrenci kaydedilecek.
Nakil talepleri, öğrenci velisi tarafından öğrencinin kesin kaydının olduğu okul müdürlüklerine yapılacak.
25-28 Ağustos'ta saat 17.00ye kadar nakil müracaatları alınacak.
29 Ağustos saat 19.00da da nakil yerleştirme işlemleri tamamlanacak.
Yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri benzer biçimde eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla devam edecek.
Nakil işlemleri, okulların ilan edilen boş kontenjanları için yapılacak.
Ekim ayı itibarıyla yapılacak nakillerde eylül ayı sonuna kadar yapılan nakiller sonucu oluşan taban puanlar esas alınacak.