Sayfa Yükleniyor...
Öğretmenlere uygulanacak rotasyonu da kapsayan Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 17 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmeliğin yayımlanmasıyla birlikte, uzun bir süredir eğitim camiasının gündemini yoğun bir şekilde meşgul eden birçok soru cevabını bulmuş oldu.
Böylece bu yıl için aynı okulda 12 yıldan fazla görev yapan öğretmenlerin belli bir prosedür içinde farklı bir okula naklinin yapılması, kanaatimce artıları eksilerinden bir hayli fazla olan bir konudur.
Çünkü İnsan, çok uzun süre çalıştığı ortamda körelme ve monotonlaşma riski ile karşıyadır.
Dolayısıyla insanın çalışma ortamını, bir vesile ile değiştirmesi, kendisine o güne kadar hiç görmediği yerleri ve kişileri tanıma, gözlemleme ve fark edebilme gibi değişik açılımları getirecek sayısız yararlar sağlayacaktır.
Yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin takvim ve ayrıntılı açıklamaları içeren genelgenin de yakın zamanda yayımlanması ile birlikte birçok öğretmen için yepyeni bir sayfa açılmış olacaktır.
Bugünkü yazımızda öğretmenlerle birlikte ailelerini, yakın çevrelerini, öğrenci ve velilerini de çok yakından ilgilendiren öğretmen rotasyonuna ilişkin bilgi ve açıklamaları, Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği çerçevesinde sunmaya çalışacağız.
Söz konusu Yönetmelik her ne kadar Öğretmene rotasyon özelliği ile ön plana çıkıyorsa da, aslında öğretmenlerin atanmasına ve yer değiştirmesine ilişkin çok kapsamlı yenilikleri getirmekte ve bu konuda daha önce yayımlanmış yönetmeliklerde fulü bırakılmış birçok hususa açıklık getirmektedir.
İşte yeni Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde dikkat çeken ayrıntılar:
Eğitim Kurumu Yöneticiliği ikinci görev olarak Kanundan sonra yönetmelikte de tanımlandı.
Kurumlar arası atamada Öğretmenlikten ayrılıp başka kurumlarda göreve başlayanların tekrar öğretmen olmak için KPSS ye girme şartı ortadan kaldırıldı.
Engelli Öğretmen alımının şartları ayrıntılı olarak belirtildi.
Atamalarda tercih sayısı 40'a çıkarıldı.
Öğretmenlikten ayrılanlar daha sonra öğretmen olmak istediklerinde alanlarına göre atama yapılacak alanları yoksa bakanlığın uygun gördüğü alana atanabilecek.
Öğretmenlikten ayrılmış olanlar; Bakanlıkça en son düzenlenen atama kararnamelerinde belirtilen alana; öğrenimi birden fazla alana kaynak olanlardan Bakanlıkça en son düzenlenen kararnamelerinde iki alan yazılı olanlar, bu alanlardan yalnızca öğrenimleri itibarıyla atanabilecekleri alana; uygulamadan kaldırılan alanın öğretmenleri, öğrenimleri itibarıyla atanabilecekleri alana, yeniden atanmak üzere başvuruda bulunabilir.
Yeniden Atama ve Kurumlar Arası Yeniden atanmada sürelerin hesaplanmasında ayrıntılar daha da belirginleştirildi ve Üniversitede akademisyenlik süreleri de buna ilave edildi.
Milli Sporcuların atanmasında Gençlik ve Spor Bakanlığının başarı sıralaması esas alınacak.
Fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri öğretmenliklerine atanmada, başvurunun son günü itibarıyla Bakanlık kadrolarında adaylık dâhil en az üç yıl öğretmenlik yapmış olması şartı getirildi.
Spor liselerinin beden eğitimi öğretmenliği ile güzel sanatlar liselerinin müzik ve görsel sanatlar/resim öğretmenliklerine atanacak öğretmenlerin belirlenmesi amacıyla yapılacak duyuru, başvuru, değerlendirme ve uygulama sınavı için illerde değerlendirme ve uygulama sınavı komisyonu oluşturulacak.
Hizmet puanları ve hizmet alanları yeniden belirlendi.
Yatılı bölge ortaokullarında görev yapan kadın öğretmenlerin hizmet puanlarına her yıl için 12, erkek öğretmenlerin hizmet puanlarına ise her yıl için 6 puan eklenecek.
Millî Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlerin hizmet puanlarına, bu kapsamda görev yaptıkları her ay için 0,5 puan eklenecek.
Zorunlu çalışma yükümlülüğünü yerine getirmek üzere zorunlu hizmet alanlarına atanıp zorunlu hizmet alanlarında fiilen görev yapmakta olan öğretmenlerden bu Yönetmelikte zorunlu hizmet alanları için öngörülen azami çalışma sürelerinin üzerinde görev yapanların hizmet puanları, görev yapmakta oldukları hizmet alanı için öngörülen puan dikkate alınarak azami çalışma sürelerinin üzerinde geçen ilk yıl için %25, ikinci yıl için %50, üçüncü ve sonraki yıllar için %100 artırılarak belirlenecek
Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenler, aile birliği mazereti veya sağlık mazeretlerinin devam ettiğini her yıl Bakanlıkça belirlenen dönemlerde belgelendirir. Mazeretlerini belgelendiremeyenler, zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirmek ya da eksik kalan hizmetlerini tamamlamak üzere bu maddenin birinci fıkrasında öngörülen usulle atanacak.
Zorunlu çalışma yükümlülüğünden; 6.5.2010 tarihinden önce Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak göreve başlayanlar; terör eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da çalışabilir durumda olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların, öğretmen olan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşleri; en az % 40 oranında çalışma gücünden yoksun olduğunu belgelendiren öğretmenler, muaf tutulacak.
Terör eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da çalışabilir durumda olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların, öğretmen olan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşlerinden hâlen zorunlu hizmetini yerine getirmekte olanlar, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ilk yer değiştirme döneminde, bir defaya mahsus olmak üzere zorunlu hizmet yükümlülüğünü tamamlamış olup olmadıklarına bakılmaksızın ve başkaca herhangi bir şart aranmaksızın alanlarında öğretmen ihtiyacı olan istedikleri bir eğitim kurumuna atanacak.
Bakanlığa bağlı her derece ve türden eğitim kurumunda görev yapan ve adaylık sürecini tamamlamış olan öğretmenlerin başarı, verimlilik ve gayretlerini ölçmek üzere her ders yılı sonunda, görev yaptığı eğitim kurumunun müdürü tarafından değerlendirmesi yapılacak.
Değerlendirme ölçütleri olarak Yönetmelikte yer alan Ek-3 Formu esas alınacak. Değerlendirmeler ders yılı bitiminden itibaren bir ay içinde, MEBBİS üzerinde oluşturulacak modül üzerinden gerçekleştirilecek.
Bu madde kapsamındaki değerlendirmelerin Bakanlıkça duyurulacak usul ve esaslar çerçevesinde, zamanında, nesnel ve tarafsız şekilde yürütülmesinden ilgili il millî eğitim müdürü sorumlu olacak ve bu değerlendirmeler öğretmenlere başarı belgesi verilmesinde dikkate alınacak.
İkinci görev kapsamında yönetici olarak görev yapmakta iken öğretmenliğe atanmak isteyenler ile ihtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin isteğe bağlı yer değiştirmelerinde süre şartı aranmayacak.
Eşi veya çocuğu ölen öğretmenler, eş veya çocuklarının ölüm tarihinden itibaren bir yıl içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilecek.
Eşi emekli olan öğretmenler, eşinin emekliye ayrılış tarihinden itibaren bir yıl içinde eşinin ikamet ettiği yere yer değiştirme isteğinde bulunabilecek.
Terör eylemlerinin etkisi ve sebebiyle şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da çalışabilir durumda olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların, öğretmen olarak görev yapan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşlerinin yer değiştirme suretiyle atanma talepleri, bu durumun ilgili makamlarca belgelendirilmiş olması kaydıyla, kadro imkânları da dikkate alınmak suretiyle Yönetmelikteki kısıtlayıcı hükümlere bakılmaksızın öncelikle yerine getirilecek.
Afet bölgesi ilan edilen yerlerde bulunan eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler, Bakanlığın uygun görmesi hâlinde yer değiştirme isteğinde bulunabilir.
Bunlardan zorunlu çalışma yükümlülüğü olanlar, öncelikle zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen yerlere yer değiştirme isteğinde bulunabilecek.
Hizmet puanı veya alanlarında norm kadro yetersizliği nedeniyle mazerete bağlı iller arasında yer değiştirme istekleri karşılanamayan öğretmenler, istekte bulundukları yere atanmaya hak kazanıncaya kadar aylıksız izinli sayılmalarını isteyebilecekler.
Bu süre üç yıldan fazla olamayacak.
Bu durumda olanların aylıksız izin hakkından yararlandırılmaları için aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde kendilerine Bakanlıkça sunulan tercihlerin tamamını kullanmaları şartı aranacak.