Sayfa Yükleniyor...
TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) ikinci dönem sınavları, 29 -30 Nisan 2015 tarihlerinde; TEOG mazeret sınavları ise 16-17 Mayıs 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecektir.
Zorunlu eğitimin 8 yıldan 12 yıla çıkarılmasından sonra, temel eğitimini tamamlayan her öğrencinin, ortaöğretime devam etme hakkı ve sorumluluğu vardır.
Bunun için ortaöğretimde birçok okul türü ve program mevcuttur.
Öğrenciler, söz konusu okul ve programlardan belli bir sistem dahilinde ilgi, yetenek ve potansiyelleri ölçüsünde yararlanabilmektedirler.
Burada bu hakkın ne şekilde ve hangi okul türü için kullanılacağı önem kazanmaktadır.
Yöneltme sisteminin kurumsallaşamaması, velilerin gerçekçi olmayan beklentileri ve rehberlik müessesesinin etkin kullanılmaması gibi birçok unsur, sınav adı verilen yöntemin ortaya çıkmasına sebep olmuştur.
Sınav, toplumun ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan, insan haklarına saygılı, topluma karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş bireyler yetiştirmenin önündeki en büyük engel olsa da, insanların hakkına rıza göstermesi anlamında bulunmuş en önemli yöntemdir.
Ancak sınav yöntemi, yarış noktasında pedagojik bir değerinin olmaması ve öğrencileri asosyal yapması nedeniyle hemen hemen herkes tarafından eleştirilmekte ve yetkilileri sürekli yeni arayışlara sürüklemektedir.
LGS, OKS, SBS ve geçen sene uygulamaya geçirilen TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) veya diğer bir ifade ile merkezi ortak sınavlar hep daha iyi sistemi bulma arayışının birer sonucudur.
Merkezi ortak sınavlar, bu yıl da sadece 8inci sınıfta okuyan öğrencilere uygulanacak.
Bu sınavlar, birinci dönemde 26-27 Kasım 2014te, mazeret sınavı ise 13-14 Aralık 2014te yapılmıştı.
Merkezi ortak sınavlar, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı
kapsayacak şekilde yapılmaktadır.
Merkezi ortak sınavlara giren öğrenciler için, merkezi ortak sınavların yapıldığı günlerde tüm ortaokullar tatil edilmektedir.
Sınavda ilk gün Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nden; ikinci gün ise Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinden yirmişer soru yöneltilmektedir.
Öğrencilere her ders için 40ar dakika zaman tanınmakta, ayrıca her iki ders arasında 30ar dakika mola verilmektedir.
Geç gelen öğrenciler sınava alınmakta, ancak kendilerine ek süre verilmemektedir.
Öğrenciler sınava kendi okullarında ancak farklı okulların ve farklı ders öğretmenleri gözetiminde girmektedirler.
Öğrencilerin kendi okullarında ve hafta içinde bu sınava alınmaları sınav stresini azaltma noktasında çok önemlidir.
Aynı şekilde öğrencilerin her ders için 40 dakikada yalnızca 20 soruyu çözecek olması, sınavların çoktan seçmeli olması ve her dersin sınırlı sayıda konuları kapsaması öğrenciler için önemli bir fırsattır.
Yeni sınav sistemindeki yeniliklerden biri de mazeret sınavlarıdır.
29 -30 Nisan 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecek sınavlara, geçerli mazeretleri nedeniyle katılamayan öğrenciler için 16-17 Mayıs 2015 tarihlerinde mazeret sınavları düzenlenecektir.
Mazeretleri nedeniyle sınava giremeyen öğrencilerin gerekçeleri, okulları tarafından ve sınavdan en geç bir gün sonra Milli Eğitim Müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir.
Mazeret sınavı, belli okullarda ve farklı sorularla düzenlenecektir.
Merkezi ortak sınavlar için öğrenci ve velilerden hiçbir ücret alınmamaktadır.
Engelli öğrencilere her ders için 15er dakika ek süre verilmektedir.
Testlerde yanlış cevaplar, doğru cevapları götürmemekte, bu nedenle az da olsa sınavlarda şans faktörü de etkili olabilmektedir.
Bu nedenle soruların kesinlikle boş bırakılmaması öğrencilerin yararına olacaktır.
Sınav sonuçları Haziran 2015te açıklanacaktır.
Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan, 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının yüzde 30´u ile 8. sınıfta uygulanan merkezi ortak sınav puanlarının yüzde 70´inden oluşacaktır.
6 ve 7.sınıflarda bütün derslerin notları öğretmen tarafından verilecektir. 8.sınıfta, 6 temel dersten 3 yazılısı olanların 2.si, 2 yazılısı olanların 1.si merkezi yazılı olarak yapılacaktır.
Geri kalan derslerin yazılılarının tamamı öğretmen tarafından yapılacaktır. Başarı puanı hesaplanırken bütün derslere ait yazılıların ve performans değerlendirmelerinin ortalaması alınarak öğrencinin o derse ait başarı notu belirlenecektir. 6, 7 ve 8.sınıfların yılsonu başarı puanı 300 üzerinden merkezi ortak sınavların puanı 700 üzerinden hesaplanacak, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan ise bu ikisinin ortalaması alınarak 500 üzerinden hesaplanacaktır.
Sınava girecek tüm öğrencilere başarılar diliyorum.