Sayfa Yükleniyor...
Bugün, bir milyonun üzerinde öğrenci ve iki milyonun üzerinde velinin uzun bir süredir merak ve heyecanla beklediği önemli bir gün. Çünkü Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ikinci dönem ortak sınavlarından Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin oturumları bugün yapılıyor. Sınavlar, yarın gerçekleştirilecek Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinin oturumlarıyla sona erecek.
Ortak sınavlara geçerli mazereti nedeniyle giremeyen adaylar için, 14-15 Mayıs 2016 tarihlerinde mazeret sınavları gerçekleştirilecek.
Sınav sonuçlarının Haziran ayı içinde açıklanması beklenmektedir.
TEOG, sınav kavramına yüklenen anlam bakımından soft bir sınavdır.
Çünkü TEOG sınavı, Ülkemizde yapılan merkezi sınavlar içinde birçok özeliği ile farklı bir konumdadır ve dolayısıyla TEOG için soft sınav dememizi haklı kılan birçok neden söz konusudur.
Öğrencilerin kendi okullarında ve hafta içinde sınava alınması,
Öğrencilere her 20 soru için 40 dakika süre verilmesi,
40 dakikalık her oturum sonrasında 30 dakikalık mola verilmesi,
Sınavda sadece müfredat gereğince işlenen konulardan sorular sorulması,
Geçerli mazeretleri nedeniyle sınava giremeyen adaylara yeni sınav hakkının tanınması,
Yanlış işaretlenen cevapların doğru cevapları götürmemesi,
Engelli öğrencilere her ders için 15er dakika ek süre verilmesi, gibi hususlar soft sınav tanımlaması için yeterlidir sanırım.
Ortak Sınavlarda soru iptali söz konusu olduğunda, ilgili soru o dersin sınavına katılan bütün öğrenciler için doğru kabul edilerek değerlendirilecektir.
Geçerli mazereti olmadan ortak sınav veya sınavlara katılmayan öğrencilerin, o derse ait sınav puanı 0 (sıfır) olarak değerlendirilecek, e-Okul Sisteminde de ortak sınav sonuç hanesinde (G) olarak gösterilecek ve ortalamaya dahil edilecektir.
Veli, öğrencisinin ortak sınava katılamama sebebini, sınavın tamamlandığı tarihten itibaren en geç 5 (beş) iş günü içinde okul yönetimine yazılı olarak bildirmesi gerekmektedir.
Sınavlarda öğretmenler, kendi okulları dışında farklı bir okulda görevlendirilmektedirler.
Sınavlara katılan öğrencilerin puanı tek puan türünde hesaplanacak ve her soru eşit ağırlığa sahip olacaktır.
Sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar, soruların, cevap anahtarlarının Bakanlıkça yayımlanmasından itibaren en geç 5 (beş) takvim günü içinde ÖDSGM resmi internet sayfasından yayımlanan sınav itiraz bölümünden elektronik olarak ÖDSGMye yapılabilecektir.
Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan, 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının yüzde 30u ile 8. sınıfta uygulanan merkezi ortak sınav puanlarının yüzde 70inden oluşacaktır.
6 ve 7. sınıflarda bütün derslerin notları öğretmen tarafından verilecektir. 8. sınıfta, 6 temel dersten 3 yazılısı olanların 2.si, 2 yazılısı olanların 1.si merkezi yazılı olarak yapılacaktır.
Geri kalan derslerin yazılılarının tamamı öğretmen tarafından yapılacaktır. Başarı puanı hesaplanırken bütün derslere ait yazılıların ve performans değerlendirmelerinin ortalaması alınarak öğrencinin o derse ait başarı notu belirlenecektir. 6, 7 ve 8. sınıfların yılsonu başarı puanı 300 üzerinden merkezi ortak sınavların puanı 700 üzerinden hesaplanacak, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan ise bu ikisinin ortalaması alınarak 500 üzerinden hesaplanacaktır.