2

Yurt Dışında Resmi Burslu Öğrenim


  • Oluşturulma Tarihi : 25.02.2015 07:47
  • Güncelleme Tarihi :

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamak üzere, her yıl sınavla mecburi hizmet karşılığı resmi burslu statüde yurt dışına öğrenci gönderilme sistemini tanıtmaya çalıştığımız yazımızın ikinci ve son bölümünü bugünkü yayımlıyoruz.

Yükseköğretim kurumları ile kamu kurum ve kuruluşları adına mecburi hizmet karşılığı yurt dışına gönderilenler, öğrenimlerini başarıyla tamamladıktan sonra mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmek üzere, adlarına gönderildikleri kurumların ilgili kadrolarına atanırlar.

Bakanlıkta istihdam edilmek üzere Milli Eğitim Bakanlığı adına ve hesabına yurt dışına gönderilenler, gönderildikleri ülkede doktora öğrenimlerini tamamladıktan sonra mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmek üzere Millî Eğitim Uzmanı kadrolarına atanırlar.

Adına öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumları ile kamu kurum ve kuruluşlarına ataması gerçekleştirilenler, yasal süresi içerisinde göreve başlamak zorundadırlar.

Göreve başlamayanlar öğrenim masraflarını faizleriyle birlikte ödemekle yükümlüdürler.

Mecburi hizmet karşılığında yurt dışına gönderilenlerin yurt dışında lisansüstü eğitim amacıyla geçirdikleri sürelerin tamamı, Bakanlıkça belirlenen yurt dışında azami eğitim süresini geçmemek üzere, kademe ilerlemesine ve derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir. Bu konudaki intibak işlemleri adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşlar tarafından yürütülür.

Yurt içinde resmi burslu statüde öğrenim gören öğrenciler okul ödemeleri ve/veya aylık burs ödemelerinin yapıldığı öğrenim süreleri kadar, yurt dışında resmi burslu statüde öğrenim gören öğrenciler okul ödemeleri ve/veya aylık burs ödemelerinin yapıldığı öğrenim sürelerinin iki katı kadar, mecburi hizmetle yükümlüdürler.

Mecburi hizmet karşılığı yurt dışına gönderilenlerden;

Öğrenimlerini gönderiliş amaçlarına uygun bir dereceyle tamamlamayanlar,

Öğrenimlerinden vazgeçenler,

Öğrenimlerini tamamladıktan sonra yasal sürede görev talep etmeyenler,

Atandığı ya da durumuna uygun teklif edilen göreve başlamayanlar,

Yüklenme/taahhüt senetlerindeki hükümlere uymayanlar ile

Mecburi hizmetlerini tamamlamadan görevlerinden istifa edenler veya devlet memurluğundan ihraç edilenler,

Mevzuata aykırı hareketlerden dolayı öğrencilikle ilişiği kesilenler ilgili mevzuat hükümleri uyarınca öğrenim masraflarını faizleriyle birlikte ödemekle yükümlüdürler.

Öğrenim masrafları, Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili madde hükümlerine göre tahsil edilir. Uygulanan faiz oranları ise kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun hükümlerine göre hesaplanır.

Resmi burslu öğrencilerin aylık ödenekleri, yollukları, öğrenim, tedavi ve diğer giderleri her yıl yeniden düzenlenen ödeme esaslarına ilişkin Tebliğe göre ödenir.

İzin almadan, bulunduğu ülkedeki resmi ve hafta sonu tatilleri ile akademik tatiller haricinde, öğrenim yerinden ayrılan resmi burslu öğrencilerin izinsiz oldukları süre zarfında bursları kesilir.

Resmi burslu öğrencilerden yurt içinde dil öğrenimi görenlere öğrenimleri süresince; izinli olarak ya da tez çalışması yapmak üzere aynı yıl içinde aralıklı olarak toplam altmış günden fazla yurt içinde kalanlara, yurt içinde kaldıkları altmış birinci günden itibaren yurt dışındaki öğrenim kurumlarına dönene kadar Tebliğde belirtilen yurt içi aylığı ödenir.

Yurt dışındaki öğrenimlerini tamamlayıp yurda dönen ve görev talep edenlere, görev talep tarihi ile atamalarının onaylandığı tarih arasında, doksan günden fazla olmamak üzere yurt dışında öğrenim gördüğü ülke için ödenmekte olan yurt dışı aylığının yarısı kadar aylık ödeme yapılır.

Resmi burslu öğrencilerden öğrenim gördükleri kurumlardan karşılıksız burs veya asistanlık ücreti sağlayanlar, öğrenimlerine resmi burslu statüde devam edebilirler.

Bu öğrenciler istemeleri halinde resmi burssuz statüye geçebilirler.

Resmi burssuz statüde geçirilen süreler, mecburi hizmet süresinin hesaplanmasında dikkate alınmaz.

Sağlanan karşılıksız burs veya asistanlık ücreti miktarlarının Tebliğde belirtilen miktarlardan az olması durumunda, aradaki fark öğrencinin isteğine bağlı olarak Bakanlıkça ya da adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşça tamamlanabilir.

Bu durumda mecburi hizmet süresi hesaplama esaslarına göre değerlendirme yapılır.

Öğrenimlerine başarı ile devam ettikleri halde askerlikle ilgili kanunlarda belirlenen yaş sınırı sonuna gelenlerin öğrencilikle ilişikleri kesilir.

Yurt dışında öğrenimde bulunan öğrencilerden;

Öğrenimini tamamlayan,

Öğrenimini belirlenen sürelerde tamamlayamayan,

Öğrenimden vazgeçen,

Öğrenim kurumuna devam etmeyen,

Öğrenim durumunu belgelendirmeyen,

Resmi burslu öğrencilerden üst üste iki yıl başarısız duruma düşenlerin yurt dışı temsilciliğinin teklifi üzerine Bakanlıkça ya da adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşça öğrencilikle ilişikleri kesilir.

Yurt dışında öğrenimde bulunan öğrencilerden;

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı veya öğrencilik onuruna yakışmayan harekette bulunanların,

Mevzuata göre ülke için zararlı sayılan fiil ve hareketlerde bulunan veya bu çeşit faaliyetlere katıldıkları belirlenenlerin,

Öğrenim gördüğü kurumun kurallarına aykırı hareketlerinden dolayı öğrenim kurumuyla ilişiği kesilenlerin,

Bölgesinde bulunduğu yurt dışı temsilciliğinin talimatını dinlememekte ısrar edenlerin,

Akademik çalışmalarını engelleyici nitelikte gelir getirici bir işle meşgul olanların,

Bulundukları ülke kanunlarına göre suç teşkil eden fiil ve hareketlerden dolayı haklarında mahkûmiyet kararı verilenlerin,

Bu Yönetmelik hükümlerine ve yüklenme senedi/taahhütname esaslarına aykırı hareket edenlerin yurt dışı temsilciliğinin teklifi üzerine Bakanlıkça ya da adına öğrenim görülen kurum ve kuruluşça öğrencilikle ilişikleri kesilir.

Bir öğrencinin öğrencilikle ilişiğinin kesildiği bildirildiğinde yurt dışı temsilciliğince bu husus öğrenciye bildirilir.

Askerlik sevk tehiri devam edenlerin durumları hakkında Bakanlıkça ya da adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşça ilgili bakanlığa bilgi verilir.

Resmi burslu öğrencilerden bursu kesilenlerin veya yurda geri çağrılanların durumları hakkında ilgili kurumlara bilgi verilir.

Resmi burslu öğrencilerin askerlikle ilgili iş ve işlemleri yurt içinde Bakanlıkça veya adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşlarca yürütülür.

Yurt dışında öğrenimlerine başlayan resmi burslu öğrenciler ile özel öğrencilerin askerlikle ilgili iş ve işlemleri yurt dışı temsilciliklerince yürütülür.

Resmi burslu ve özel öğrencilerle ilgili istatistiki bilgiler, Bakanlıkça hazırlanan forma işlenerek her yıl Aralık ayı sonuna kadar ilgili yurt dışı temsilcilikleri tarafından Bakanlığa gönderilir.

Kamu kurum ve kuruluşları adına öğrenim görmeye hak kazanan öğrencilerin kontenjanlara yerleştirilme bilgileri resmi bursluluk statüsünün kazanılmasından hemen sonra, öğrenimlerine ilişkin diğer istatistiki bilgiler ise her yıl Aralık ayı sonuna kadar Bakanlıkça hazırlanan forma işlenerek adına öğrenim görülen kurum veya kuruluş tarafından Bakanlığa gönderilir.

Yurt Dışında Resmi Burslu Öğrenim
Abdulkadir Yıldız
Yazarımız Kim ?

Abdulkadir Yıldız