Sayfa Yükleniyor...
Spor denince aklımıza futbol, basketbol, voleybol vb. birçok farklı spor dalı gelir ama artık teknolji çağındayız ve ‘spor’ denince sadece aklımıza bunlar gelmeyecek. E-Spor son birkaç yıldır ülkemizde yaygınlaşmış gibi görünse de 80’lerin sonu ve 90’larda ateri salonları ve internet kafelerin çoğalması ülkemizde bu sporun başlangıcı olarak görebiliriz. Günümüzde ulusal ve uluslararası birçok e-Spor turnuvası düzenlenmektedir. Öncelikle gelin bu spor dalının ne demek olduğuna değinelim. E-Spor daha çok internet üzerinden oynanan oyunlar üzerine kurulu bir spor dalıdır. Elektronik spor, dünyanın dört bir yanından kişilerin internet aracılığıyla buluşup oyun oynayabileceği ya da belli zamanlarda düzenlenen uluslararası büyük elektronik spor organizasyonları aracılığıyla dünyanın farklı yerlerinden gelen insanların buluşup, oyun oynayabilecekleri bir spor olarak tanımlanabilir. Diğer spor müsabakalarındaki gibi e-Spor müsabakalarında da kişiler veya takımlar karşı karşıya getirilir. Diğer sporlardaki gibi hem fiziksel hem de zihinsel çaba ve beceri gerektirir. Her Sporcu veya takımlar kendilerini geliştirerek en iyi olma yolunda hedeflerine ilerlerler.
Tabi her şeyde olduğu gibi bu sporda da yüksek paralar gerekir. Her sporcunun kendi ekipmanları kişiye özel olarak seçilir. Artık büyük firma ve yatırımcılar, e-Spor denince ilgilenmemezlik yapmıyorlar. Aksine potansiyelin farkındalar ve nasıl pay alabileceklerini düşünüyorlar. Bu yüzden en iyi takımlara sponsor olup onların bu ihtiyaçlarını karşılayarak pastadan paylarını alıyorlar. Tabi bu durum takımların da işine geliyor ve daha iyi şartlarda müsabakalarına hazırlanabiliyorlar.
Gelelim bu sporcular en çok hangi oyunları oynuyorlar?
Starcraft, league of legends, fifa ve counter-strike bunlar başlıcaları ve en çok taraftar ve oyuncuya sahip oyunlar. En son league of legends dünya şampiyonasını 8 milyon kişinin izlediği söyleniyor ve bu sayı sanırım dünyada e-Sporun ne kadar önemli olduğunu kanıtlar nitelikte.
Dark Passage, Space Soldiers, Hardware Arena Gaming, Oyun Hizmetleri, Supermassive, gibi dünyaca ün yapmış, Türkiye’de e-Spor’un yaygınlaşmasını ve birçok kişi tarafından bu sporun bilinmesini sağlayan bu ve bunlar gibi birçok takımlarımız dünyaya ülkemizin bu konuda neler yapabileceğini göstermektedirler.
E-Sporcu olabilmek için önemli bir yol kat etmek gerekiyor. Tabi ki biraz da şansa ihtiyacınız var. Oynadığınız oyuna göre yeteneklerinizi iyice geliştirip insanların sizi fark etmesini sağlayabilir ve daha iyi sporcularla iletişime geçerek bu spora atılabilirsiniz. İşin iyi yanı ise bu tarz şeylere yeteneğiniz varsa, keşfedilmeniz eskisi kadar zor olmayacaktır.
Her ne kadar milyonlarca seveni olsa da bu sporun en büyük kötü tarafı saatlerce bilgisayarın başında bulunmak zorunda olmaları olsa gerek. Saatlerce hareketsiz kalan vücutlar kas ağrılarına, boyun ve bel gibi birçok sağlık problemine yol açabilmektedir. O yüzden sağlık da düşünülüp çok fazla hareketsiz kalmamaya dikkat edilmesi gerekmektedir.