2

Bir Büst’e Bir Nobel


  • Oluşturulma Tarihi : 20.05.2016 07:25
  • Güncelleme Tarihi :

denars35@gmail.com

Mardin Savur’dan çıkıp 1963’te girdiği İstanbul Tıp Fakültesi’ni 1969'da bitirdikten sonra Savur'da iki yıl sağlık ocağında hekimlik yaptı.

Daha sonra Dallas'a giderek Dallas Texas Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji dalında doktora yaptı. Yale Üniversitesi'nde DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı. Daha sonra DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalarını sürdürdü. 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınladı.

DNA’nın onarılması ile ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazandı. Kim bu?

Artık hepiniz biliyorsunuzdur.  Aziz Sancar’dan bahsediyoruz tabii ki.

Sonrasında pek çok yerde konferans ve seminerler verdi. Okuduğu okula, sokağa, caddeye adı verildi. Yemek yediği restoranlar fotoğraflarını ‘Aziz Sancar bizde yemek yedi’ diye müşterilerin görebileceği yerlere astılar. Televizyonlar röportaj için sıraya girdi.

Bunlar doğal ve olan şeyler. Ünlü olan biri ile ilgili bu tür şeyler olur.

Ankara’da 1967 yılında kurulan şu anda 6295 kişilik akademik personele sahip bir üniversite önce Aziz Sancar’ı ‘Nasıl Nobel kazandınız bunu bize anlatın’ diye çağırdı. O da aldığı Nobel ödülünü Atatürk’e 19 Mayıs’ta sunmak üzere Ankara’ya gelecekti zaten.

Onları kırmadı, geldi konuştu.

Onlar da üniversitenin onursal nişanını verdiler. Bu onları kesmedi bir de kampüse büstünü yaptırdılar.

‘Ne var bunda şimdi?’ diyorsunuz.

Ne yok ki bunda? Yağcılık desen yağcılık var, kısa yoldan reklam yapma desen reklam yapma var, medyada yer alma desen onlar zaten var. Yahu adam o üniversitenin kapısından geçmemiş, orada okumamış. ‘Neymiş?’ ‘Bilime ve bilim adamına saygı nedeniyle’ yapmışlarmış.

Bırakın hocam bunları. Bir akıllı da çıkıp ‘Be kardeşim siz 50 yıllık üniversitesiniz. Bu kadar kelli felli hocanız var. Neden sizden bir tane bilim adamı çıkıp da böyle bir çalışma yapmadı?’ demedi.

Diyemez çünkü biz üniversitelerde hoca olmak ile ilgili hiçbir şey bilmiyoruz.

Zannediyoruz ki en çalışkanlar, işini en iyi yapanlar hoca oluyor. Ama gerçekte böylemi? Değil tabii ki...

İddia ediyorum ‘Türkiye’den bu kafa ile bu eğitim sistemi ile Nobel ödülü alan çıkmaz’ ÇI-KA-MAZ

Bunun nedenleri konusunda daha önce 3 tane yazı yazdım Vaktiniz varsa ve öğrenmek istiyorsanız okuyun.

http://ilksesgazetesi.com/yazar/sonuc-sifir-2225.html, http://ilksesgazetesi.com/yazar/universitelerimiz-ve-nobel-2295.html   http://ilksesgazetesi.com/yazar/bizden-nobel-ci-ka-maz-2301.html

Türkiye kökenli ve yurtdışında başarılı olmuş insanlarla tabii ki gurur duyacağız. Onları bağrımıza basıp bu işi nasıl başardıklarını, yolunu yöntemini öğrenmeye çalışacağız. Ama her şeyden önce ‘Biz niye yapamıyoruz?’ diye düşünerek.

Keşke İş oraya buraya büst koymakla bitmiş olsaydı. O zaman işimiz ne kolay olurdu.

Koy bir büst al bir Nobel. 

Bir Büst’e Bir Nobel
Dr. Deniz Arslan
Yazarımız Kim ?

Dr. Deniz Arslan