Dünyanın En Zeki İnsanları Türkler mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 05.01.2017 08:21
  • Güncelleme Tarihi :
Dünyanın En Zeki İnsanları Türkler mi? yazının resmi

Sizinle yeni öğrendiğim ama size de çok ilginç geleceğini düşündüğüm bir bilgiyi paylaşmak istiyorum Yo hayır; Bundan sonraki olayın nerede olacağını bende bilmiyorum. Besmele çekip evden çıkıyoruz. Şaka şaka. Valla şahsen çok umursamıyorum.

Hayır olayları umursuyorum, ölmeyi umursamıyorum. Çünkü kafa yormaktan sıkıldım. Zaten beyin kapasitemin kaldıracağından fazla yük bindi, bellek doldu. Yeni olaylar beyne yüklenemediği için bünyeme tesir etmiyor

Peki, benim hafızam ne kadar bilgiyi alabiliyor? Bunu ölçmek mümkün. Biliyorsunuz IQ testi diye bir şey var. Tam olarak neyi ifade ettiğini bilmeseniz dahi en azından bir yerlerde denk gelmişsinizdir.

IQ testi şöyle tanımlanıyor; Almanca Intelligenzquotient olarak Alman psikolog Wilhelm Stern tarafından 1912 yılında zekayı değerlendirmek için ortaya konulan bir yöntemdir. Test, okul başarısını tahmin etmede başarılı bir araç, çünkü dil ve matematiksel yetenek potansiyelini ölçüyor.

IQ düzeyleri şöyle sıralanıyor;

  • 51-75 arası hafif gerilik
  • 76-90 arası sınır zekalı
  • 91-110 arası normal zekalı
  • 111-119 arası ileri zekalı
  • 120-130 arası üstün zekalı
  • 131-145 arası çok üstün zekalı
  • 146 ve üzeri deha 

Ancak ilk IQ testinden bu yana çok zaman geçti ve artık günümüzde tek başına IQ testinin çocuğun gerçek yeteneklerini ölçmek için yeterli olmadığı düşünülüyor. Mesela Howard Gardner adlı bilim adamı insan zekasını “Sözel, mantıksal-matematiksel, görsel, içsel, sosyal, doğa, müzik, kinestetik” gibi 8 farklı türe ayırıyor. Yani çocuğun IQ’su kötü çıktı diye karalar bağlamamak gerekiyor. Çocuğumuzun hangi alanda zeki olduğuna bakmak lazım

Ayrıca zekanın ‘geliştirilebilir’ bir şey olduğu da ortaya konulmuştur. Profesor Cathy Price, Nature dergisinde, 2011 yılında yayınladığı bir çalışmasında, zekâ testi yapıp 4 yıl takip ettiği çocuklardan bazılarının arttığını (ortalama 21 puan) bazılarını azaldığını (ortalama 18 puan) tespit etmiş. Şöyle demiş: “Beyin kas gibidir, çalıştırırsan gelişir, çalıştırmazsan geriler. Çalışmanın yanında aile ortamı, çevre, okul gibi faktörler etkili.”

Peki, Türkiye’de ortalama IQ seviyesi nedir? Alman Bild Gazetesi’nin (http://www.birgun.net/haber-detay/ulkelere-gore-iq-seviyeleri-aciklandi-110412.html) dünya çapında yaptırdığı bir araştırmaya göre Türkiye 90 olarak çıkmış. İnanmadım kalktım bir doktor arkadaşımı aradım. ‘Almanlar bizim için şöyle şöyle diyorlar, nedir bu işin aslı?’ dedim.

‘Geçen hafta Amsterdam’da bir toplantıdaydım. Hacettepe Üniversitesinden psikiyatri bölümünden bir doçent yaptıkları bir çalışmayı sundu. Orada ölçtükleri bir grupta IQ seviyesini 88 olarak verdi. Ancak tabi bu sadece küçük bir grup’ dedi.

‘Peki bu çalışma yayınlandı mı bir yerde?’ dedim.

‘Sözel sunum yapıldı. Ama yakında yayınlanır’ dedi.

“O ölçümlerde ‘Kurnazlık’ etmenini göz önüne aldıklarını sanmıyorum. Öyle olaydı kesin biz dünya şampiyonu olurduk” dedim. Bir şey demedi.

Konuyu çok uzatmayalım, uzun yazı okuyucuyu sıkar ama aslında zekayı geliştirmek için uzun yazı okumak gerek. Siz buraya kadar dayandıysanız oldukça iyisiniz demektir.

Madem IQ geliştirilebilir bir şey öyleyse biz de daha çok okuyalım, okutalım, düşünelim, muhakeme edelim, zekamızı geliştirelim.

Ne kadar zeki olursak o kadar zor kandırılırız.

 

Dünyanın En Zeki İnsanları Türkler mi?
Dr. Deniz Arslan
Yazarımız Kim ?

Dr. Deniz Arslan