2

Google ve Halk Kütüphanesi


  • Oluşturulma Tarihi : 26.11.2015 08:15
  • Güncelleme Tarihi :

Bugünlerde, birçok yazımda, sık sık geçmişten, anılarımdan bahsediyorum. Acaba bende bir sorun mu var? Neden bu kadar geçmişten bahsediyorum ya da neden geçmiş aklıma gelip duruyor?

Bunun için küçük bir araştırma yapmaya karar verdim.

Google’la ‘Sürekli geçmişi düşünmek hangi hastalığın belirtisidir?’ diye yazdım. Öyle ya artık bilgiye ulaşmak bu derece kolaylaştı. Cümleyi ya da kelimeyi yazıyorsun, saniyesinde karşında cevap çıkıyor.

Eskiden de böyle miydi ya? Lise dönemim de coğrafya dersinden dönem ödevi olarak bana ‘Amerika Birleşik Devletleri’ konusu verilmişti. Amerika’nın eyaletlerini, yönetim şeklini, dağlarını, ovalarını, nehirlerini, ekonomisini yani velhasıl her şeyini bulup yazacak, bunu da sınıfta anlatacaktım.

Ödev bana verildiğinde yaklaşık iki aylık bir süre zarfında bunu hazırlamam gerektiği söylendi. ‘Nasıl olsa daha iki ayım var rahat rahat yaparım’ diye düşündüm. Bütün ecdadım gibi. Malum Türk toplumu için ‘Yumurta kapıya gelmeden işini yapmayan’ diye bahsedilir.

Zaman su gibi aktı, ödevi teslim etmeye az bir süre kala ödev için hazırlıklara başladım. Okulumuzda zaten herhangi bir kaynak yoktu. Sevgili sıra arkadaşım Meriçlerde eski bir ansiklopedi vardı. Ancak o ansiklopediye baktığımda ‘Şu anki Amerika Başkanı John Fitzgerald Kennedy’ diye yazıyordu.

‘O kimdi ya? Bana bir yerden tanıdık geldi’ diyorsunuz. Bana da öyle gelmişti. Devamında ek bilgi olarak ‘Kennedy’nin 1961 de seçildiği, Amerika’nın 35. başkanı olduğu, Amerikan tarihindeki Pulitzer ödüllü tek Katolik başkan olduğu ve çok genç yaşta da başkan seçildiği’  yazılıydı. 

Yani sizin de anlayacağınız gibi o ansiklopedide yazıldığına göre benim ödevi hazırladığım seksenli yıllarda Kennedy henüz suikasta uğramamıştı.

Mecburen daha güncel bir kaynak arayışına girdim.

Konak’ta İl Halk Kütüphanesi’nin yolunu tuttum. Oraya vardığımda uzun bir kuyruk olduğunu gördüm. Sanki meşhur bir markanın zenginler için hazırladığı ‘Lansman gecesi’ gibiydi. İçeride kütüphanenin kapasitesi kadar insan vardı ve daha fazla kişi almak istememişlerdi. Mecburen onların işini bitirip dışarı çıkmalarını bekledik. Sizinde tahmin edeceğiniz gibi uzun bir bekleyişten sonra içeri adımımızı attık. Görevliye ne aradığımızı söyledik. Ansiklopedilerin olduğu bölüme bizi yönlendirdi.

Güncel ansiklopediler buldum ama orada da Amerika yaklaşık 40 sayfa anlatılıyordu ve ansiklopediyi eve götürmek gibi bir imkan yoktu. Fotokopi de henüz icat olmamıştı. Birkaç gün arka arkaya oraya giderek ansiklopediden müsvedde kağıtlara, oradan da eve gelince ödev için temiz kağıtlara tekrar yazdım. Acele ile müsvedde kağıda yazıp da daha sonra okuyamadığım Appalachian dağları, Mississippi Nehri veya Massachusetts Eyaleti gibi kelimeler için birkaç kez Narlıdere’den kalkıp otobüsle Konak’a kütüphaneye gitmem gerekti.

Bu şekilde ödevimi yaptım ve o ödevdeki bilgiler aklımdan hiç çıkmadı.

O dönemde ‘keşke bir makine olsa da o kelimeyi yazdıktan sonra hemen anlamı ya da doğru yazılışı çıksa’ diye düşünmüştüm

Peki sizce bu hangi icadın ana fikri acaba? Tabiî ki şu anda sizinde sık sık kullandığınız ‘Google’dan bahsediyorum. Merak ediyorsanız Google’a hangi yılda kurulduğunu sorun, size cevap verecektir.

‘Kardeşim sen icat etseydin o zaman!’ diyorsunuz

Bende diyorum ki ben 1990 yılında Uludağ Üniversitesi’nde ‘Bilgisayar’ diye bir ders aldığımda hocamız bize derste sadece bilgisayarın şeklini tahtaya çizip ‘Çocuklar bilgisayar buna benziyor ama siz ille de gerçek bir bilgisayar görmek ve dokunmak isterseniz mühendislik fakültesinin laboratuvarında var’ diyordu.

Yani imkan vardı da biz mi icat etmedik ey sevgili okur!

Şimdi Google’la ‘Amerika Birleşik Devletleri’ yaz sana binlerce sonuç çıkarsın. Sende onları al kopyala yapıştır. Al sana dönem ödevi. Kopya bilgiden bir şey öğrendin mi?

Kimin umurunda.

Zaten sistem öğretmenleri öyle bezgin bir hale getirdi ki onlarda haklı olarak sadece mesai doldurmaya çalışıyorlar.

Peki, bende bir hastalık çıktı mı?

Merak eden ‘sürekli geçmişi düşünmek hangi hastalığın belirtisidir’ diye Google’la yazsın.

Google ve Halk Kütüphanesi
Dr. Deniz Arslan
Yazarımız Kim ?

Dr. Deniz Arslan