Sayfa Yükleniyor...
İlişkileri devletlere benzetiyorum ben. Nasıl ki devletlerin kuruluşundan yıkılışına kadar çeşitli dönemleri varsa ilişkilerin de bunun gibi dönemleri var.
A. Beylikler Dönemi: Herkes kendi topraklarında, özgürce, dilediğini yapmaktadır. Kiminin az, kiminin çok toprağı vardır ancak o topraklarda nasıl bir yönetim göstereceklerine kendileri karar vermektedirler. Bu arada çevre beylikler ile çeşitli düzeylerde ilişkiler kurulur. Bazen büyümek, çoğalmak, bazen de dışarıdan gelen baskılara karşı işbirliği için bir araya gelme koşulları araştırılır. Bu döneme Flört Dönemi diyebiliriz.
B. Kuruluş Dönemi: Birbirlerini iyi tanıyan ve artık daha ulvi bir amaç için bir araya gelmek isteyen beylikler aralarında akrabalık bağları kurarak ilişkilerini ilerletirler. Bu bağların sayesinde gelişen ilişkiler beylikleri ortak ordu, ortak yönetim gibi başka bir safhaya getirir. Bu dönemin bir diğer adı Evcilik ya da Evlenme Dönemidir.
C. Yükseliş Dönemi: Yeni amaçlar için bir araya gelen beylikler büyük bir heyecanla bu amaçları için çalışıp işbirliğine girerler. İşbölümü yani kimin ne yapacağı belirlenir. Bu dönemde herkes yeni devletin heyecanı ile kendisinden ödün verir. Büyük bir istek, heyecan, ve enerjinin olduğu bir dönemdir. Yeni fetihler ve keşifler yapılır. Gitmedikleri diyarlara gider, ulaşmadıkları zenginliklere ulaşırlar. Devlet bu dönemde büyür, genişler. Cicim Ayları Dönemi diyoruz.
D. Duraklama dönemi: Bir devletin varlığı için en tehlikeli dönemdir. Savaşmak ve yeni topraklar kazanmak eski cazibesini kaybetmiştir. Bunun yanında devletin içinde yer yer çatışmalar, isyanlar, özgür hareket etmek isteyen beyliklerin ayrılma girişimleri ya da talepleri olur. Ortaya çıkan sorunlar gelirleri de azaltmakta, yönetim içinde ortaya çıkan sorunları çözüm yöntemi konusunda anlaşmazlıklar baş göstermektedir. Bu dönemde yöneticilerden iyi danışanları, yardımcıları ya da akıl verenleri yok ve iyi bir strateji belirlenmez ve reform yani yenilikler yapılmaz ise bu sorunlar git gide büyür ve içinden çıkılmaz hale gelir. Evlilik Dönemidir.
E. Gerileme Dönemi: Yapılan yenilikler, çıkarılan kanunlar, değişiklikler ülke içinde beklenen, istenen sakinleşmeyi sağlamazsa beylikler kendi istekleri ve doğruları yönünde hareket etmeye başlarlar. Merkezi devlet git gide zayıflar. Beraber gidilen fetihler, ya da savaşlara beylikler katılmayı istemezler. Katılsalar dahi gönüllü savaşmazlar. Madden olmasa da manevi olarak artık kopmalar başlamıştır. Bu döneme Düşünme Dönemi diyoruz.
F. Yıkılma Dönemi: Bir devlet için bir araya gelmiş beylikler yılların aralarına soktuğu anlaşmazlıklar, çatışmalar ve iktidar mücadeleleri nedeniyle birbirleri ortak bir amaç kalmaz. Birbirlerini her fırsatta suçlarlar. Beylikler yeni bir ittifak arayışlarına girerler. Buna Ayrılık Dönemi diyoruz.
G. Dağılma Dönemi: Artık istense de iş geri dönülemez noktadadır. Bir arada sıkıntılı olmaktansa küçük olsun, benim olsun, kafam rahat etsin diye kurulan birlik dağılır ortaya yeni bağımsız devletler çıkar. Buna Boşanma Dönemi diyoruz.
Bireylerin mutlu olduğu, diledikleri gibi, baskı altında olmadan fikirlerini beyan ettikleri, karşılıklı saygı ve sevginin olduğu uzun ömürlü bir evliliğiniz olur dileklerimle.