2

Abdestsiz kıyılan dini nikah geçerli olur mu? 


  • Oluşturulma Tarihi : 17.09.2014 06:57
  • Güncelleme Tarihi :
Abdestsiz kıyılan dini nikah geçerli olur mu? 

Abdestsiz kıyılan dini nikah geçerli olur mu? 

Nikah akdinin geçerlilik ve sıhhat şartları arasında abdestli olmak gibi bir durum yoktur. Dolayısıyla abdestsiz olma hali nikaha zarar vermez. Ancak müslümanın her zaman abdestli olması güzel ve sevaptır.

Hacca gitmek için anlaşmalı bir nikah yapmak caiz mi?

Mahremsiz hacca gidemeyen kadınların biriyle nikâhlanıp da hacca gitmeleri hac dönüşünde ise bu nikâhı bozup tekrar bekâr hayata dönmeleri diye İslam’da bir uygulama ve salahiyet yoktur.

Sırf mahremi olsun diye böyle bir usule başvurmak asla caiz değildir. Akıl ve ahlak dini olan İslam hacca gidip dönünceye kadar müddetli bir nikâhı asla kabul etmez. Böyle bir nikaha nikâh-ı muvakkat denir. Muvakkat nikâh, yani aile hayatı kurma niyetinin dışında yapılan müddetli nikâh, nikâh değil; aldatıcı ve gayr-i meşru münasebeti kolaylaştırıcı bir safsatadır.

Müşterek aile hayatı kurup beraber yaşama niyeti dışında nikâh yapılamaz. Şayet hacca gitmek üzere olan iki hacı adayı böyle bir karara vardılar da müşterek aile hayatı ve ömürleri boyunca birlikte yaşamayı kabul ederek nikâh yaparlarsa bu meşru bir durumdur. Hacla alâkalı değildir, aile hayatı kurup yeni bir hayata başlamaktır. Sadece hacca gidebilmek için yapılan bir nikâh değildir. Zira nikâhta müddet batıldır. Bu ister normal hayatta yapılsın isterse hac için yapılsın fark etmez.

Yapılan umreler haccın yerine geçer mi?

Umre yapmak sünnet olan ibadetlerdendir. İfa edildiğinde sevap elde edilen ziyaretlerden biridir. Hac ise farz olan ibadetlerden bir ibadettir. Sayısızca umre yapılsa da o umreler hac farizasının yerini tutmaz. Dolayısıyla şartları taşıyan her mümin kendisine farz olduğundan hacca gitmek zorundadır. Ama şartları taşısa da hac olmadan umreye gitmek zorunda değildir.   

Durum böyle olmakla beraber hac ve umre arasını ayırmamak gerekir. Çünkü ikisi de aynı mekanlarda ve hissiyatla yapılan biri farz diğeri sünnet olan iki ibadettir.

Kocası ölen kadın dinen ne zaman evlenebilir?

Boşanma, evliliğin feshi ve ölüm gibi bir sebeple evliliğin sona ermesi durumunda kadının yeni bir evlilik yapmadan önce beklemesi gereken süreye dini anlamda iddet denir. Karı koca nikah kıyıldıktan sonra ister zifafa girsin ister girmesin bu süreyi beklemesi lazım.

Çünkü bu iddet, kadının önceki kocasından hamile olup olmadığının anlaşılması içindir. Aynı zamanda ölüm iddetinde kadının ölen kocasına hürmet ve saygı babından belli bir zaman diliminde evlenmeden beklemesi gerekir.

İddet bekleme esas olarak kadının hamile olup olmadığının ortaya çıkması amacına yönelik olmakla birlikte onun sadece bu amaçla sınırlandırılması doğru değildir. Ölüm iddetinde bunun yaratılış açısından erkeklere göre daha duyarlı ve yuvaya daha bağlı olan kadının ölmüş kocasının hatırasına saygı ve yuvaya bağlılık simgesi olarak, boşanma iddetinde ise toplumun kötü zanda bulunmasını engellemeye, dolayısıyla kadının saygınlığının devamını sağlamaya yönelik bir önlem olarak değerlendirmek gerekir.

Ölüm iddeti, kocası ölen kadın hamile ise çocuğunu doğurana kadardır. Şayet hamile değilse beklemesi gereken süre dört ay on gündür.

Hz. Peygamberin ismini kim koydu

Hz. Peygamber dünyaya gelince dedesi Abdülmuttalip O’nu kucağına alıp Kâbe’ye götürmüş ve Muhammed ismini vermiştir. "Atalarınızın arasında bu ismi taşıyanlar olmadığı halde neden torununuza bu ismi koydunuz?" diye soranlara Abdülmuttalip, "Yerde ve gökte övülsün istedim" diye cevap vermiştir.

Günün Ayeti

Yeryüzünde bulunanların çoğuna uyacak olursan, seni Allah'ın yolundan saptırırlar. En’am 116

Günün Duası

Muhakkak ki dua gelen ve gelmeyen belâlara fayda verir.

Günün Sözü

Kişiliğini makamdan alanlar, makamdan sonra kişiliksiz kalırlar.  Hz. Ömer

Günün Duası

Allah’ım bugün hiçbir organımla sana asi olmayı nasip etme.

Bunları biliyor muyuz?

Niyaz Nedir? 

Farsça bir kelime olup "dua etmek, yalvarmak, tevazu göstermek, istemek, ihtiyacını bildirmek" gibi anlamlara gelir. Türkçeye de aynı anlamda geçmiştir.

Günün Nüktesi

Nefsin Derdi Ne Zaman Derman Bulur?

Cüneyd-i Bağdadî (k.s) anlatıyor:

Bir gece uykum kaçtı. Kalktım vird edindiğim namazımı kılmaya başladım. Daha önceden bulduğum manevi tadı ve yüce Rabbime yaptığım münacatın zevkini bulamadım. Hayret ettim. Uyumak istedim uyuyamadım. Kalktım oturdum. Oturmaya da güç yetiremedim. Daraldım, kapıyı açıp dışarı çıktım. Bir de baktım ki abaya sarılmış birisi yolda duruyor. Beni fark edince başını kaldırdı ve,

"Ey Ebû Kasım, niçin geç kaldın? '' dedi. Ben de,

'' Efendi, sizinle bir sözleşmem yoktu ki! '' dedim. Adam,

''Evet, öyle ancak ben kalpleri istediği gibi çeviren Rabbimden senin kalbini bana yöneltmesini istedim '' dedi. Ben de, '' İstediğini yaptı; hacetin nedir?'' diye sordum; adam, ''Nefsin derdi ne zaman devâsı haline dönüşür? Bu nefis ne zaman dertten kurtulur? '' diye sordu, ben de,

''Nefis, kötü arzularının aksine aksine hareket ederse, derde derman bulur, hastalıklarından kurtulur'' dedim. o zaman adam nefsine yönelip, '' Dinle, ben bunu sana yedi defa söyledim; sen Cüneydt'ten işitmeden kabul etmedin. Bak şimdi ondan da işittin! '' dedi ve dönüp gitti.

Abdestsiz kıyılan dini nikah geçerli olur mu? 
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık