Afetlere karşı tedbirli davranmak kadere aykırı mı?


  • Oluşturulma Tarihi : 13.10.2023 05:45
  • Güncelleme Tarihi :
Afetlere karşı tedbirli davranmak kadere aykırı mı? yazının resmi

Ama biz hayatımızı kurallara ve emredilene göre yaşamak zorundayız. Başımıza gelecekleri ya da kavuşacağımız nimetleri ve güzellikleri biz bilemeyiz. Zira biz gayb ilmine sahip değiliz. Dolayısıyla hayatımızı yaşarken nasıl rızkı veren Allah olduğu halde rızık temini için çalışıyorsak aynı şekilde başımıza gelmesi muhtemel kaza ve tehlikeleri bertaraf etmek için de tedbir almak zorundayız. Ama aldığımız bu tedbir asla kadere muhalif değildir. Bilakis bu tedbiri almamak tıpkı rızkı aramamak ve sebeplere sarılmamak gibi yanlıştır.

Güzellik için büyük burnu küçültmek caiz mi?

İslam dini, insanın yaratılıştan var olan güzelliklerini daha belirli hale getiren, takı takma, saçları tarama, meşru ölçüde süslenme, güzel giyinme... gibi davranışları mubah kılmıştır. Ancak, fıtraten yani yaratılıştan verilmiş özellik ve şekillerin değiştirilmesini yasaklamıştır. Buna göre, Allah’ın yarattığı şekli beğenmeyerek, ameliyatla bazı uzuvların şekillerini değiştirmek, tabii güzelliğin fevkinde güzellik aramak dinen caiz değildir. Kur’an-ı Kerim, şeytanın “Şüphesiz onlara emredeceğim de Allah’ın yaratılışını değiştirecekler.” (Nisa, 4/119) dediğini naklederek, bu tür davranışları şeytani işler olarak nitelemektedir. Dolayısıyla güzellik için büyük olan burnu estetik için küçültmek dinen uygun değildir.

Hayattayken bağışlanan mal kişinin vefatından sonra mirasa dahil edilir mi?

Vefat eden kimse daha hayattayken birilerine bir malını hibe etmişse ve bu mal teslim alınmışsa artık o mal vefat eden kişinin malı olmaktan çıkmıştır. Böyle olunca da bu kimse vefat ettiğinde hibe ettiği bu mal onun mirasına dahil edilmez. Örneğin, baba hayattayken bir evladına ya da bir başkasına bir mal vermiş ise ve bu mal teslim alınmış ise artık bu mal kalacak olan mirasa dahil olmaz.

İmsakten hemen sonra sabah namazı kılınabilir mi?

İmsak vaktinin girmesi ile yatsı vakti çıkmış, sabah namazı vakti girmiş olur. Bu itibarla imsak vakti girince sabah namazı kılınabilir. Çünkü artık yatsının vakti çıkmış başka bir namazın yani sabah namazının vakti başlamıştır. Dolayısıyla imsak vaktinden hemen sonra sabah namazı kılınabilir.

Günün Ayeti

O, yedi göğü, birbiri üzerine yarattı. Rahman’ın yaratmasında bir aykırılık, uygunsuzluk görmezsin. Gözünü döndür de bak, bir bozukluk görüyor musun? Mülk, 67/3.

Günün Hadisi

Şakada olsa yalan söylemeyin. Ebu Davud, “Edeb”, 7.

Günün Sözü

Cesurun bakışı, korkağın kılıcından keskindir. Türk Atasözü

Günün Duası

Allah’ım, bütün afet, hastalık ve musibetleri evimizden, şehrimizden, ülkemizden ve de dünyamızdan def eyle.

Bunları Biliyor Muyuz?

Akabe Bey’atları Nedir?

Hz. Peygamberin Medine’den gelip ilk Müslüman olanlarla 621-622 yıllarında Mekke’nin Akabe adı verilen mevkiinde yaptığı iki anlaşma ve ahitleşmesidir.

Günün Nüktesi

İki Kırat…

Ebu Hüreyre’den rivayet edildiğine göre Resulullah şöyle buyurdu: “Kim bir cenazede, cenaze namazı kılınıncaya kadar bulunursa, bir kirat, gömülünceye kadar kalırsa, iki kirat sevap alır.” “İki kirat ne kadardır?” diye sordular. Resulullah, “İki büyük dağ kadar!” cevabını verdi. (Buhari, “Cenaiz”, 59.)

Afetlere karşı tedbirli davranmak kadere aykırı mı?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık